Вторник, 16 Април 2024, 15:16

Николай Николов от "Марконис" получи втора престижна номинация на ELTons 2015 за учебник-методология "T.I.M.E. for teenagers"

23 Март 2015, 16:52
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2593 13


Николай Николов – управител на езиков център „Марконис” Ботевград получи втора престижна номинация в категорията “Нов творчески талант на Macmillan Education”.  Този път е номиниран за  учебник-методология, който описва модела T.I.M.E.
 
Със своя уникален по рода си образователен продукт на английски език Николай Николов ще участва за Наградите ELTons 2015, които  по традиция ще бъдат връчени на VIP-церемония в една от най-красивите сгради в центъра на Лондон - BMA House , а  най-влиятелните медии на острова традиционно отразяват събитието. На червената пътека на Оскарите в обучението по английски език тази година ще стъпят 31 номинирани и техните екипи. Номинациите са в 6 категории. Традиционно и тази година сред номинираните са имената на най-големите издателства (някои от които университетски) за английска учебна литература в света: Cambridge University Press, Oxford University Press, Macmillan Education, Express Publishing, Delta Publishing Ltd.
 
За тринадесетгодишната история на Оскарите в обучението по английски език Николай Николов е единственият българин номиниран въобще, а вече и с две номинации.
 
Първата номинация бе през месец април, 2012 год. Езиков Център “Марконис” стана ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ получило номинация за наградите ELTons 2012 – “ОСКАРИ” за иновации в обучението по английски език. За да бъде номинирано в категория “Местни иновации”, училището се пребори с огромния брой конкуренти от цял свят, като заслужено спечели високите оценки на международните съдии с проекта си “Маскените балове на Марконис – магията на комуникацията”, който се реализира всяка година около Коледа от 2005 год. насам.
 
 
“T.I.M.E. for teenagers” на Николай Николов е  учебен комплект. Основното помагало в него е учебник от 208 страници (практическа методология) за преподаватели на английски език като чужд. По същество той включва представяне на новия метод на Николай Николов - T.I.M.E. (Teenodrama Interacive Method in English). Фокусът на метода е повишаване на интерактивните говорни умения на обучаваните посредством преподаване на езика цел (английски) на професионални театрални техники по системата на Станиславски.  Написването на “T.I.M.E. for teenagers” се базира на данни и учебни практики от научен експеримент проведен в “Марконис” от Николай Николов с негови обучавани юноши на нива В2 и С1 (според Общата европейска езикова рамка) през учебната 2012/2013 година.
 
В учебника е постигнат баланс между теория и практика. Описани са всички фази на метода T.I.M.E., както и процедурата по изпълнението им. Наборът от 72 практически упражнения с ключ към верните отговори и записи на задачите за слушане дават възможност на преподавателите по английски език да приложат модела в класната си стая без да се налага да ползват различни източници предвид факта, че методът е резултат от мултидисциплинарно изследване. Важно е да се отбележи, че не е нужно преподавателите или техните обучавани да са театрално изкушени. Учебната система T.I.M.E. е предназначена за масовия потребител и осигурява възможности за високо ниво на мултиплициране в локален, национален и международен контекст.
 
 
Учебникът е в комплект от продукти на хартиен и дигитален носител събрани в едно общо тяло (лускозна подвързия с велкро залепване). Освен учебника, потребителите ще могат да ползват и комплект от 46 флешкарти, на които са принтирани инструкциите към практическите упажнения за по-лесна употреба по време на обучителните сесии. Комплект от 2 CD-та и 2 DVD-та дава възможност на преподавателите визуално да се запознаят с примерни практически T.I.M.E. упражнения, както и с една цяла T.I.M.E. пиеса, изпълнена от възпитаниците на “Марконис”. На двете CD-та са записани съответно упражненията за слушане и файлове за разпечатване. За финалната част от обучението отново за улеснение на преподавателите е включена и учителска книга за оценка (Teacher’s Evaluation Book), в която по специална скала от дескриптори и точки се оценява както чуждоезиковото, така и сценичното представяне на обучаваните. Обучаваните също правят самооценка на представянето си и оценка на останалите обучавани, което развива допълнитено други паралинвистични умения у тях.
 
Комплектът засега е самоиздание на Николай Николов (печат – Perfectaprint, Ботевград) и поне до 4 юни, 2015 година, а да се надяваме, че и след това, права над него има единствено издателство Macmillan Education.
 
Новият метод T.I.M.E. на Николай Николов беше представен за първи път на международната конференция на Българската Асоциация за Качествени Езикови Услуги “Оптима”, провела се на 7-8 юни, 2014 година ш НБУ, София. Предстои авторът да представи метода си на международната конференция на Европейската Асоциация за Оценка и Акредитация на Езиковите Услуги EAQUALS, която ще се проведе в Малага, Испания на 16-18 април, 2015 год. Очакват се и други участия на Николай Николов с презентации както в Европа, така  и извън стария континент.
 
Наградите ELTons на Британския Съвет в Обединеното Кралство, спонсорирани от Cambridge English и Macmillan Education, са единствените международни награди, които признават и награждават иновации в областта на преподаването на английски език. Те се връчват за образователни ресурси, които помагат на изучаващите английски език и на преподавателите да постигат целите си. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Март, 17:29

    Браво, Ники! Както винаги орогинален и креативен!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Март, 18:54

    Както искате го наричайте - важното е, че се опитва да направи нещо стойностно! Давайте и Вие ако можете!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Татяна Димова 23 Март, 19:23

    Браво, Николай!
    Гордея се, че си и мой ученик!
    Пожелавам ти здраве, много успехи, смелост и хора, които да оценяват постиженията ти и да ти помагат да вървиш напред!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Паолина 23 Март, 19:25

    Браво, Ники! Ти си нашата гордост! Много късмет и успехи!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 23 Март, 21:15

    Ще има ли скоро театрална постановка?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 23 Март, 23:54

    Поздравления! Доказа, по уникален начин, че това което правиш наистина работи! Доказа, че с представленията децата учат, а конкуренцията само може да терзае!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: леля Петя 24 Март, 10:57

    Поздравления, Ники! Радвам се за теб! Желая ти много здраве и нови успехи!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Ирина 24 Март, 16:55

    Честитито,Ники!Гордея се,че те познавам!За пореден път доказа,че си човек помилван от Бога!Дерзай,за да ни радваш!Обичаме те!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete