Събота, 20 Април 2024, 07:59

Нов Гробищен парк на Ботевград няма да има засега

13 Септември 2018, 20:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3305 16


Oбщинските съветници не стигнаха до съгласие на днешната извънредна сесия, да бъде изграден нов Гробищен парк в Ботевград, главно дебатирайки върху отдалчеността на предвиденото място.

След 30 години отлагане, проблемът отново не бе решен, въпреки желанието на кмета на общината Иван Гавалюгов и общинската админстрация. Тринадесет общински съветници не подкрепиха докладната записка, а осем гласуваха в подкрепа на предложението на кмета.

Oбщински съвет-Ботевград не даде съгласие общината да проведе процедура по промяна предназначението на два поземлени имоти, изготвяне на проект за изменение на Общ градоустройствен план и изготвяне на проект за Подробен устройствен план - План за застрояване на същите с цел промяна на устройствения им статут „За гробищен парк". Имотите са разположени един до друг и се намират в източна посока от града -Пасище в м. Плюскач, и изоставени трайни насаждения (частни земи) в м. Бърцето. И двата имота са със статут на земеделска територия.

Въпросът е отлаган в годините, за да стигнем до момента, в който гробните места свършиха. Проведено бе и обществено обсъждане, къде да бъде новият Гробишен парк” заяви кметът на общината Иван Гавалюгов. Той посочи, че са разглеждани всички възможни терени във всички посоки на града. „Предложението ни новитя Гробишен парк да бъде на терен общинска собственост над язовир Мали Лаг, е въз основа на много обследвания. Това е разумния компромисен вариант, защото ако е близко до града, няма да са съгласни хората, живущи в непосредствена близост по обясними причини. Ако пък е далече, проблем ще е стигането до него, както е бил отхвърлен гробищния парк в местността „Темуша””, добави кметът. По думите му предвиденият терен за нов гробищен парк, се намира на 150 м по права линия , намиращ се най-близо до източните блокове на кв. „В.Левски”.

В хода на дискусията общинският съветник Йордан Йорданов заяви, че в чужбина е виждал гробищни паркове в центъра на града. „Аз не мисля, че това е най-страшно. В кв.”Изток” се населиха хиляди жители вече и не съм чул някой да е обезпокоен чак толкова, че там има гробища” Йорданов посочи, че добър вариант за гробище е теренът (30 дка)от ОУ”С.в.Св.Кирил и Методий” нагоре покрай пътя, довеждащ до италианската пицария. По думите му, той не знаел, че е имало обществено обсъждане, в противен случай щял да присъства. По този повод кметът заяви, че общественото обсъждане е било обявено по местните медии. 

Общинският съветник Дамян Маринов направи предложение да се помисли за вариант за изграждане на автобусна спирка в близост до новия Гробищен парк. Кметът Гавалюгов не отрече необходимостта от подобно нещо, дори изрази мнение, че би трябвало да има поне два пъти дневно транспорт. „Възможностите за достъп до въпросния Гробищен парк е с градската транспортна линия или пък с таксита”, посочи Гавалюгов. По думите му има изграден път, който е в лошо състояние и трябва да се ремонтира.

Който и да е кмет на Ботевград в бъдеще, винаги ще се мисли за автобусна спирка. Ние не знаем накъде ще се разрасне за в бъдеще града, но в момента проучванията показват, че той се разраства в южна посока", каза д-р Веселка Златева, общински съветник от БСП. Кметът подкрепи казаното от д-р Златева, като посочи, че от действащия общ устройствен план от 1971г Ботевград се разраства в южна посока, в северна и източна посока са обработваеми земи.

„Всеки трябва да се съобразява с недостатъците, там където живее. Така е било, така ще бъде. Там са такива негативите. В центъра има други негативи. За мен винаги ще има недоволни”. Така общинският съветник Петър Петров обоснова вота си „въздържал се”. Той постави и въпроса, как ще се охранява новият Гробищен парк.
Кметът Иван Гавалюгов обясни, че към последното разширение на сегашния Гробищен парк има внесена подписка в общината. „Ние за пореден път отлагаме , а не търсим решение. Тридесет години се е отлагал този въпрос”, добави кметът Гавалюгов.

„Не виждам нищо градивно във вашето предложение. Ако трябва общината ще купи място, защото преди 35 години го е закупила. Широко ливаде не е било общинско”, заяви общинският съветник Георги Георгиев. „Когато парцелирахме земите югозиточно, не случайно оставихме един резервен терен. Навремето тук е била последната улица. Да направиш Гробищен парк е много по-мъдро ,отколкото да изберат който и да е за кмет. Подхождаме прибързано и безотговорно. Инфраструктурата е много ценна за едно гробище”, добави Георгиев, поддържайки тезата, че новото разширение на Гробищния парк трябва да е в парцела, разположен южно на последното разширение.

Общинският съветник Тихомир Найденов, защитавайки тезата, че няма нищо лошо Гробищният парк да е на по-отдалечено място от населеното място, той приведе в пример Гробищният парк в Трудовец, който се поддържа години наред. По повод изказването на Георгиев, че решението е прибързано, той заяви, че не почива на конкретни факти. „Положен е доста труд от администрацията да се избере място и най-вероятно няма друго по-подходящо място за Гробищен парк, от терена до язовир Мали лаг. Няма как всички да са доволни. Както и за транспорт за училища, така ще направим да има и за хората , които посещават гробищата”, подчерта Найденов.

В последвалата дискусия кметът Гавалюгов и съветника Георгиев спориха за обезпечаването на новото гробище с инфраструктура.

„Аз не очаквах, че докладната записка ще бъде подкрепена. Вие г-н Георгиев, както и предходните ви колеги, нищо конкретно не сте направили. Никакво място не сте оставили. Ние въпроса сме го отложили за пореден път и това няма да е Общинският съвет, който да вземе решение за нов Гробищен парк. Аз съм убеден, че това, което вие предлагате за терена над училището в кв. „Изток”, повечето хора от този район - разумно мислещи хора,  няма да го възприемат, тъй като знаят, че това е посоката за жилищно разширяване на града и това е посочено още 70-те години на миналия век. Живущите срещу това място, дето вие говорите, ще са първите, които ще скочат”, заяви кметът. Георгиев в отговор каза, че няма такива хора. Кметът Гавалюгов посочи, че има и това са живеещите в блоковете 27, 28 и къщите, разположени южно на ул. „Захари Стоянов”.

"Тази докладна записка е провокация към вас г-н Георгиев и твоята група. Хората, които ще дойдат утре, ще бъдат пренасочени към вас. А ние решението сме го намерили. Този въпрос го мислим за 50 и 100 години. Ние сме направили задълбоченото проучване и задълбочени консултации – и инфраструктура има - ток , вода и път. Дрениране има за оттичане на водите", каза в заключение кметът Иван Гавалюгов.

Ето как гласуваха съветниците докладната записка:
Веселка Златева – за; Иван Райчинов –за, Коцо Коцев- за, Георги Георгиев – против, Милчо Владимиров – въздържал се, Иван Начев- въздържал се, Йордан Йорданов – въздържал се, Петър Петров – въздържал се, Любомир Лилов – въздържал се, Цветанка Михова- въздържала се, Николай Велков – въздържал се, Тихомир Найденов – за, Радослав Маринов- за, д-р Илин Черняшки – за, д-р Христо Железарски – за, Тихомир Лалов – за, Борислав Витков-за, Цанко Цанов – въздържал се, Дамян Маринов- за, Еленко Иванов – за, Цветан Цолов- за.



Източник: balkanec.bg

Коментари (16)

  • Отговори (22) (3)
    1. добавен от: Анонимен 13 Септември, 21:18

    Как на юг от гробищния парк ще разширявате, бе, вие освен да пречите , за друго не ставате!Там са частни парцели, за жилищно строителство. Вместо да се мисли как да излязат гробищата от града, ние ще ги позиционираме централно измежду жилищните блокове! Щут в г.за на изборите за кретенити от ГЕРБ И ОБО. Малко ви остава!

  • Отговори (11) (12)
    2. добавен от: Анонимен 13 Септември, 21:24

    Къде е мислителят Спасен Ценов, който щеше да привлича младите хора в Ботевград?
    "Кучетата си лаят, керванът си върви".......

    • (6) (2)
      1. добавен от: Анонимен 14 Септември, 09:52

      От Спасен Ценов - освен общи приказки, друго не видях.

  • Отговори (27) (2)
    3. добавен от: Анонимен 13 Септември, 21:35

    Турете гробището в центъра, на Георгиев пред блока , като е толкова отворен!

  • Отговори (11) (2)
    4. добавен от: Кух 13 Септември, 22:52

    Тоя дето го предлага в кв. Левски да му ги сложат пред тях.

  • Отговори (12) (3)
    5. добавен от: Анонимен 13 Септември, 23:59

    В селата гробищните паркове са на отдалечено място от къщите ,всеки ходи както може! В Ботевград ,защо трябва да е под терасита на хората или на близко място?

  • Отговори (10) (3)
    6. добавен от: Анонимен 14 Септември, 01:46

    Предлагам "Гробищния парк" да се премести в центъра на града,който слес 10-12г заприлича на гробище.Нали в чужбинабе така?!
    Новото разширение до кога ще ви реши проблема,уважаеми "въздържали се"?!

  • Отговори (10) (0)
    7. добавен от: Анонимен 14 Септември, 04:38

    Златева та не повтаря ли казаните думи на другия общински съветник или така ми се струва

  • Отговори (7) (0)
    8. добавен от: Анонимен 14 Септември, 12:32

    Познайте кои са се въздържали..... тия с капацитетите......нямам думи.

  • Отговори (10) (0)
    9. добавен от: Анонимен 14 Септември, 14:30

    За другите избори за общински съветници трябва да се въведе тест за интелигентност. А преди заседания да минават през дрегер.

  • Отговори (2) (0)
    10. добавен от: Анонимен 14 Септември, 14:57

    Гласуването е протекло според партийната принадлежност. :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete