Вторник, 16 Април 2024, 12:21

Нова година, нова такса смет

31 Декември 2019, 10:30
(0) (1)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1658 3


Общинските съветници в Елин Пелин приеха план-сметката за сметосъбирането за 2020г. С нея се увеличават и промилите, които ще плащат граждани и фирми. Цялата сума, която община Елин Пелин ще плати за събирането на боклука е 3,8 млн лева. От тях разходите за сметосъбиране и сметоизвозване са 1,38 млн., депонирането и обезвреждането на битовите отпадъци ще струва 1,50 млн., за нови съдове за отпадъци са заделени 187 хил. лв., за почистването на нерегламентираните сметища 96 хил., за ръчно метене 562 хил. лв. и други разходи 143 хил.. Разходите бяха одобрени от всички присъстващи съветници с 19 гласа „за“.
По време на дискусията първи думата взе Венцислав Тоцев. Той изтъкна наличието на два обективни фактора за увеличените разходи - по-високата цена за депониране на регионалното депо в Горна Малина от 24лв. на 35лв. за тон. и увеличените отчисления, които плащат общините от 56лв/т на 97 лв/т. Въпреки това, той отбеляза и разликата в план-сметките на Елин Пелин и Ботевград. В Ботевград заплащат 2,55 млн. за тези дейности и това се дължи най-вече на участието на местното общинско предприятие в сметосъбирането. Лидерът на ГЕРБ Стефан Стоилов поиска и получи гаранция от зам.-кметът по екология Николай Савов, че повече увеличение на услугата през този мандат няма да има. Самият Савов отбеляза, че досега не е правено нищо за преработката на отпадъците и това доста утежнява ситуацията, затова е необходимо и преразглеждането на цялата общинска стратегия в сферата на екологията.
В почти всички общини в страната се стигна до повишение на такса смет. Основната причина за това е повишения размер на отчисленията. Това са средства, които се превеждат в специална сметка към РИОСВ и могат да бъдат използвани от общините само за изграждане на сепариращи инсталации. Отчисленията за всеки тон рециклиран боклук се възстановяват. ЕК комисия заплаши България, че ако не завиши отчисленията до минималната ставка от 50 евро ще започне наказателна процедура срещу страната ни. Въпреки това, зареди голямото недоволство, министър Нено Димов внесе предложение за намаляване на таксата за 2020 година на 69 лв, но общественото обсъждане ще приключи на 20 януари, а план сметките трябва да се гласуват до 31 декември.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (5)
    1. добавен от: Анонимен 31 Декември, 11:16

    Колкото и да се увеличи таксата едва ли ще се научим да ползваме контейнерите по предназначение.Хората от чистотата не са длъжни да извозват строителни отпадъци,стари мебели и ненужни,обемни вещи складирани около тях.Малки са таксите.

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Омбре 1 Януари, 14:09

    Боклуците ще убият общината... тровят водата,въздуха, ама нали има завод :twisted:

  • Отговори (2) (1)
    3. добавен от: Анонимен 2 Януари, 18:00

    Тоцев може спокойно да стане адвокат на "ДЯВОЛА "

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete