Четвъртък, 25 Април 2024, 22:23

Новата сграда на МВБУ в София е сред номинираните за Сграда на годината 2017

21 Ноември 2017, 12:40
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3868 1


Новата академична сграда на Международно висше бизнес училище, която отвори врати на 25.09.2017г. в София, е сред номинираните за престижна архитектурна награда "Сграда на годината България 2017".

"Това е един проект с кауза, реализиран от екип професионалисти, отдадени на детайла.
Това е една сграда за висше учебно заведение, каквато не е строена през последните 25 години в София. Роди се една атмосфера, която е естествено продължение на необходимостта, и дебата за модерните тенденции в съвременната образователна среда.

Архитектурният продукт създадоха три екипа професионалисти, всеки изявен специалист в своята област: фасади и обща архитектура – „ЛП Арх“, – арх. Атанас Панови, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов ; интериор – Hoek & de Wit Architecten, Ernst Hoek (Холандия) и работно проектиране - „МАРКАН ПРОЕКТ“, арх. Деян Барански.

Сградата и отвън, и отвътре е наситена с модерни акценти и решения. Френските прозорци с профили на RAYNAERS опасват цялата сграда, но в едно със сериозната топлоизолация съхраняват поне 10–15% повече топлина от нормативно изискуемите коефициенти. Конфигурацията на фасада осигурява 65% пасивна слънцезащита и то без външни щори. Цветът на фасадата е бял, но с множество цветни елементи, които въпреки разнообразието си, създават хармонично естетическа усещане .

Белият цвят е доминиращ и в интериора, но богато комбиниран с наситени цветни десени и много светлина.
Всички усилия на екипа бяха насочени към това да се създаде модерно цветно импресионистично звучене и настроение. Основна съвременна тенденция, проведена във всички зони, е значителната вътрешна прозрачност на сградата.

Проектът бе предизвикателство и поради сложната си много функционалност. На практика той съдържа две самостоятелни сгради, обвързани по много начини с идеята всяка да стане по-ефективна чрез синергията на два допълващи се бизнес модела.

Академичната сграда съдържа 16 лекционни зали, екипирани със съвременна дидактическа техника - проектори, управляемо LED осветление, щори за контрол на естествената осветеност и скретч бели стени за директно писане върху тях. Невидимо, цялата сграда е покрита с Wi-Fi свързаност от последно поколение, двойна високоскоростна оптична свързаност за доставка на интернет и професионално структурно окабеляване, развито чрез четири самостоятелни сървърни помещения.
Дискретно се забелязват и камерите на видеонаблюдението. За по-ярките лектори и масови събития, академичната сграда разполага с аула магна за 360 човека. Тя е екипирана с модерна цифрова аудио система, голям екран, преместваеми стени за динамично формиране на пространството, камера за видео стрийминг на живи предавания, моторизирани щори за контрол над осветеността, арт инсталация и отново скретч стени за писане. Всички пространства в сградата са климатизирани чрез VRF на LG и вентилирани чрез рекуперативните камери на DAMVENT. Сграден BMS следи и управлява потреблението на енергия във всяко помещение.

Отбелязваме бегло още няколко функционални зони в сградата, които оформят цялостната работна среда - двуетажна библиотека с допълнителен склад за книги; книжарница; копирен център; кафене; централна администрация; студентски съвет с уютен английски двор. Основополагащ и централен елемент от интериора е централното фоайе с интериорното живо дърво, тотем на сградата. Поглеждайки нагоре и редом до впечатляващият атриум, откриваме фрезованите в тавана сентенции и послания – още един интересен архитектурен акцент. Правим няколко крачки в страни и стигаме до кантината за 140 човека, която се използва за – обяд, кафе, неформални разговори и срещи.

Друга основна част е учебния хотел – на пръв поглед самостоятелна сграда със свой собствен живот, но на практика с функционално надграждаща и допълваща роля. МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ от години развива учебната си програми в областта на хотелския и туристическия бизнес. Съвременните изисквания налагат концепцията че, за да се очакват високи професионални резултати, теория и практика трябва да са единна обучителна и работна среда при придобиване на необходимите компетенции . За първи път в България по един модерен и уникален начин тази симбиоза е постигната и превърната в реална нова възможност за младите хора, търсещи развитие.

Един от 5-те асансьори на Shiendler в сградата, създава ключов вътрешен мост между двете сгради. Старателно приготвената храна от студентите в учебната кухня на хотела е и основното меню предлагано в кантината. Накратко – студентът по маркетинг ще обядва учебно сготвеното ястие на студента по ресторантьорство. Няма да се учудим защо и целият хотелският персонал също ще е от практикуващи студенти. Основополагащата идея и технологичен замисъл на целият проект е обучаваните да се учат работейки в модерна и реално функционираща среда, а след края на занятията да е лесно достъпно и всичко останало . За това и локацията не е избрана случайно – централна София, на 3 минути пеша до Южния парк, само 2 минути разходка до киното и мола и на 1 минута от метростанцията - а от там може би до другия край на града", изтъкват като мотиви организаторите на конкурса.


Източник: http://buildingoftheyear.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 15:45

    kakво ни грее нас като община тоз факт ъ :?:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete