Понеделник, 10 Август 2020, 08:28

Нови мерки: Дискотеки само на открито, сватби с до 30 гости

9 Юли, 12:50
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2306 18


Край на спортните събития с публика, мачовете ще се играят на празни трибуни.
Затварят дискотеките, пиано-баровете и нощните клубове на закрито.
Масовите събития - сватби, балове и кръщенета с до 30 души.
Затягат контрола, тръгват масирани проверки по области.


Здравният министър Кирил Ананиев въвежда нови мерки. Това обяви той по време на извънреден брифинг в ресорното министерство, след като в страната бяха регистрирани рекорден брой заразени за денонощие - 240. Така общият брой регистрирани случаи на COVID-19 от началото на пандемията достигна 6342, като от тях 2917 са активни.

"През последните седмици много мерки отпаднаха. Гласувахме доверие на българските граждани, но за съжаление случаите се увеличават", заяви Ананиев в началото на брифинга. По думите му през следващите дни не се очаква спад в броя на заразените, а напротив - възможно е увеличение. Поради тази причина част от правилата отново влизат в сила.

Слага се край на спортните събития с публика. Дискотеките, пиано-баровете и нощните заведения на закрито пък затварят. Те обаче ще имат право да работят на открито с до 50% от капацитета си и при спазване на дистанцията от 1,5 м. Груповите празненства - балове, сватби, кръщенета, ще могат да се организират, но само с до 30 души и отново с осигуряване на необходимата дистанция между масите.

"На този етап остава позволено провеждането на културни събития, театрални постановки и концертни на открито", заяви Ананиев. Той обаче посочи, че е възможно допълнително затягане на мерките, ако това се наложи.

Новите правила влизат в сила от 00 ч. утре и ще са в сила до второ нареждане.
"Повярвахме си, че всичко вече е минало. Над 1 млн. души в България смятат, че няма такова заболяване, а 20% са на мнение, че минава като лека настинка. Това показва, че мерки са нужни", каза още здравният министър.

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ще бъде впрегнат целият ресурс на институциите за контрол. Това са Регионалните здравни инспекции, Българската агенция по безопасност на храните, Инспекцията по труда и полицията. "Имаме информация, че в София дори персоналът на големи заведения в центъра на столицата, е без защитни предпазни средства", каза доц. Кунчев. "Не само в заведенията, а и в магазините и във всички обществени места", допълни министър Ананиев.

Той обясни, че започват масирани проверки, като са проведени разговори с областните управители и щабовете, които също ще предприемат мерки. "Тяхната роля е много важна. В областите ситуацията е различна, дори в различни общини има различни показатели", каза Кирил Ананиев и увери, че областните управители са изявили готовност да предприемат всички необходими мерки и да поемат своята отговорност за овладяване на ситуацията.

Министърът каза, че засега не се предвижда задължително тестване на пристигащите от Гърция в България, макар че всички туристи влизащи в южната ни съседка през ГКПП Кулата, се изследват.
"Там заболеваемостта е по-ниска, така че засега не се налага такава мярка от наша страна", посочи Ананиев. Той уточни, че все още подготвя заповедта за пристигащите у нас, които ще подлежат на задължителна 14-дневна карантина, както и за онези, които ще влизат свободно в страната. Причината за забавянето е, че се водят допълнителни разговори с някои от страните.

По отношение на заболеваемостта доц. Кунчев обяви, че през последните 4 дни, когато заразените са били най-много, на първо място като процент регистрирани случаи е била област Кюстендил, следвана от област Смолян, а след това София-град и област, Благоевград и Сливен. "Това не съвпада с провеждането на мачове и други събития, а по-скоро съвпада с отделни прояви и огнища, които ние следим", заяви доц. Кунчев. В същото време той посочи, че във Видин е 0, а в Монтана 0,7, в Ловеч е 0,8, а в Търговище е 0,9.

Източник: monitor.bg

Ключови думи: Кирил Ананиев

Коментари (18)

 • Отговори (3) (4)
  1. добавен от: ристу 9 Юли, 13:32

  ТиВи-то ще работи ли тази събота?

 • Отговори (2) (3)
  2. добавен от: Анонимен 9 Юли, 16:49

  Путьовци

 • Отговори (1) (4)
  3. добавен от: Анонимен 9 Юли, 17:14

  А бала на ГПЧЕ в хотела в неделя? Ако мерките кво става

  • (4) (1)
   1. добавен от: Анонимен 9 Юли, 17:16

   Няма да има!

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Дидо 9 Юли, 17:16

  Кажи верни кво стана

 • Отговори (0) (2)
  5. добавен от: Кали 9 Юли, 17:18

  Сто на сто ще има

 • Отговори (6) (0)
  6. добавен от: Анонимен 9 Юли, 17:42

  Никакви балове

 • Отговори (2) (4)
  7. добавен от: Анонимен 9 Юли, 18:01

  Яла ме запрете сфатбата да видите кво ше стааа

 • Отговори (9) (5)
  8. добавен от: Анонимен 9 Юли, 18:56

  Затворете цвет развъдник на вируси !

  • (1) (4)
   1. добавен от: Анонимен 10 Юли, 08:50

   И от сервотьорките

 • Отговори (4) (0)
  9. добавен от: Анонимен 9 Юли, 20:48

  Какво е това ТиВи ...Долна кръчма

 • Отговори (13) (5)
  10. добавен от: Анонимен 9 Юли, 21:18

  За болната сервитьорка със covid-19 от кафе цвет защо никъде не се споменава? Момичето е работело без договор и е заплашвана от собственика да мълчи и да се лекува, защото ако му затворят заведението под карантика ще и счупи краката, защо полицията бездейства?

  • (7) (2)
   1. добавен от: Анонимен 10 Юли, 08:51

   Тоя шефа няква мутра ли е

  • (5) (2)
   2. добавен от: Анонимен 10 Юли, 09:30

   Не е мутра, защото е страхлив, но умее да плаща и да се случват някой неща .......

  • (5) (4)
   3. добавен от: Анонимен 10 Юли, 11:06

   Шефа е добро момче,ама Ерменкови Пелови убиха брат му!! Затваряйте я тая ера,че само тровят децата!!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (143)
70% Complete
Не съм съгласен (55)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (54)
70% Complete