Петък, 29 Март 2024, 14:46

Нови мерки от петък - затварят училища, ясли, ресторанти и молове

25 Ноември 2020, 10:30
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4103 21


Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов
Взехме решение за удължаване на епидемичната обстановка. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В тази връзка се въвеждат мерки, които ще важат от петък 27 ноември до 21 декември. Мерките са следните:

- преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции.В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас; всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия във центрове и школи.

- преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.

- преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключения прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска.

- не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека.

- преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

- преустановяват се посещенията във фитнесите.

- преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.

- преустановявят се посещения в игрални зали и казина.

- преустановяват се посещенията във всички магазини от тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогерии, зоомагазин, банки, застрохователи, доставчици на платежни услуги, офисите на телекомуникационни оператори. Забраната е за големи търговски обекти, магазините, които са малки, ще продължат да работят.

- преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина.


"Не налагаме вечерен час в нито една сфера на територията на страната. Паркове и градини остават отворени, както и всички храмове - църкви, джамии, синагоги", обяви Ангелов.

Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено. По отношение на границите има контрол за трети страни и такива с висока заболеваемост - при необходимост се изисква PCR тест, увери здравният министър.

"Това е трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навремено решение. Навремемно защото щаба и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смуртност", заяви началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Според него спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки. Той обясни, че броят на медицинските лица, които могат да се грижат за COVID-19 болни, намалява. Те също се заразяват и няма как живата сила да бъде компенсирана.

„Човешкият живот е абсолютната ценност, предполагам, че за всеки здравомислещ човек това е така. Ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност, освен тази, ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас контактите трябва да се намалят до абсолютен минимум", каза още председателят на щаба.

"Не претендираме за пълно затваряне на държавата и 100% ограничаване на контактите. Но тези мерки ще дадат резултат в края на 2-рата семица, а в края на 3-тата ще има и намаляване на нивата на смъртността. Така ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно предстоящите светли празници. Тези намалени нива ще забавят темпа на пандемията. Ще имаме и възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага", смята ген. Мутафчийски.

Той обясни, че срокът е такъв по пример на Израел и други държави, в който е дал търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6 хиляди на ден – излезе от този 3 седмичен период със заболеваемост 400 души на ден.

"Ако се опитаме да погледнем цялостанта картина и случващото се в Европа и света трябва да кажем, че в Европа е най-голяма заболеваемостта и смъртността. За последните 14 дни в ЕС се заразиха и разбоялха 3 милиона души, а починаха 50 хиляди. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези неща и да не вземе мерки, това би било безотговорно", добави главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той даде за пример Франция и Германия, който решиха да не затворят училищата.

"Няма спор по въпроса, че малките деца са активни разпространители на болестта. Аз имам една надежда, която за сега се оправдава – че тази година грипът ще закъснее и ще бъде не толкова агресивен", добави Кунчев.

Според директора на "Пирогов" мерките ще дадат глътка въздух за медиците, които вече 8 месеца са на първа линия."Те се разболяха, оздравяха и се заразиха повторно. Подобни мерки ще дадат възможност за по-добро лечение", обясни Балтов.

„Това беше едно много трудно решение с компромиси от страна на всички колеги. Ще се постараем да продължим всички мерки за подкрепа през следващите 3 седмици. Ще се опитаме никой да не бъде оставен сам и да получи нужната помощ. Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа”, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си, също е въведена мярка. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.
"Това, което днес приехме, е нова мярка. Тя е за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е преустановена. Тези, които са работели на 8 часа, ще могат да получават 24 лв. на ден. За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работнциите в неплатен отпуск", каза още тя. Продължава и подкрепата за лекарите на първа линия, общопрактикуващите лекари и медицинските сестри.

За тази мярка са отделени 50 млн. лв., които да бъдат разпределени между 50 хиляди души. Министърът обаче подчерта, че мерките засягат 356 хиляди души, което ще струва на правителството над 350 млн. лв.

"Днешното решение на МС се водеше от най-важната ценност – живота и здравето на хората. За да е здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора, които да я движат. Този баланс показва, че към момента тези мерки ще работят само три седмици и това го обещаваме на бизнеса. Сектор "Търговия" остава напълно отворен. Продължава нашата работа да намерим най-бързите мерки за компенсация на затворените сектори", обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да получим по-бърз ефект и да достигнем от бизнеса. Облекчени кредити чрез банките, партньори на ББР, ще получават фирмите - до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големите. Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори. Единият индикатор са фиксираните разходи, но процентът от оборота, който са загубили през 3-те седмици, също е важен такъв", обясни той.


Източник: nova.bg

Коментари (21)

  • Отговори (3) (12)
    1. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 10:46

    Министърът на здраве опазването като муе голяма заплатата не се бой да си остане вкъщи а един обикновен работник като си седи в къщи каво ще яде господин министър. Помислете за хората ане само за вас си да мислите. Вдигнете заплатите на хората да могат да си посрещат нуждите ане да мислите само на вас да вие добре!!!

    • (10) (5)
      1. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 13:22

      Ами да си учил и ти, №1, та да станеш и ти министър! А сега пишеш неграмотен коментар, но не се срамуваш да гледаш в чуждата паница. Министър е, учен човек е, нормално е да му е по-висока заплатата. "Ане", "ане", два пъти повторено, "не се боЙ", "да ВИЕ добре", показва колко си неграмотен.
      Пандемията е от месец март. Оттогава всеки нормален човек си спастря пари настрана, "бели пари за черни дни".
      Ако тепърва мислиш как да живееш, спукана ТИ е работата.

  • Отговори (8) (7)
    2. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 12:11

    Да се затвори до Март

    • (5) (9)
      1. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 12:51

      Ти като искаш се затвори и до Август! Никой не не задължава да си показваш носа от хралупата!

  • Отговори (11) (2)
    3. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 12:43

    Глупаци в България дал господ но когато ти опре ножа в гърлото търсим помощ. Когато загубите близък човек тогава ще повярвате.

    • (11) (1)
      1. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 13:48

      Не става дума за това, а за пълното безхаберие. Да затворим, но да има социална политика и помощ, както в другите държави. А тук всеки се оправя, както може. Реално погледнато един pcr тест е 100 лв., ако си болен, най-необходимите лекарства са около 100 лв., а може да имате и повече болни вкъщи.И като добавим, че ако си частник, може да останеш без доходи, но продължиш да дължиш осигуровки, може да си представите каква е картината. Хората могат да останат без пари дори да се лекуват. Така че, никой не подценява вируса, но реално погледнато, трябва по-голяма социална политика да се прилага.

  • Отговори (1) (2)
    4. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 12:58

    Министъра е с по-ниска заплата , защото е бивш директор на Александровска болница .

  • Отговори (3) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 13:33

    Сега е ред на Сенсата и Ими да видим да видим белите роби какво ще правят

  • Отговори (1) (1)
    6. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 13:36

    Да видим Гергана Петкова от ИМИ 2 какво ще прави понеже където и да я сложат не може да работи спи постоянно някой друг винаги трябва да работи заради нея и да я съжалява и да и върши работата и на нас операторите вече ни писва от нея да я носим на гърба си

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 27 Ноември, 09:29

      Е нормално е там е пълно със скатавки дето се мазнят на шефовете и затова ги държат. А останалите бутат работата за да взимат и некадърниците заплати :evil:

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 16:10

    6 не я носете може да я влачите

  • Отговори (0) (6)
    8. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 16:17

    Стига сте си чесали уя със сенсата и ими,че храним семейства,бе боклуци

  • Отговори (2) (0)
    9. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 16:29

    ЗАВОДИТЕ КОГА????

  • Отговори (2) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 17:29

    Повечето храните банките

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete