Вторник, 23 Април 2024, 11:03

Няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград

30 Декември 2019, 21:59
(0) (3)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3848 32


Няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград. Това стана ясно на среща днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която присъстваха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, управителят на „ВиК“ ЕООД гр. София Никола Нитов, изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева, директорът на ВиК дирекцията в МРРБ Иванка Виденова, експерти от ведомството, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Към момента полезният обем на водата в язовир „Бебреш“ е почти 1 500 000 куб. метра, като среднодневно от него се черпят около 14 хиляди куб. метра. Това означава, че водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца, стана ясно на среща. 
Управителят Никола Нитов подчерта, че през последните месеци са предприети активни действия по ремонт на ВиК мрежата в Ботевград, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% за последния месец. 

Близо 1,3 млн. лв. е осигурило МРРБ през последните 3 години за ремонт на водопреносната мрежа на община Ботевград, стана ясно още по време на разговора. Предстои възлагане на Регионални прединвестиционни проучвания за област София, с които ще се определят ВиК обекти за европейско финансиране, тъй като община Ботевград стана член на Асоциацията по ВиК. 
Продължава обследването за незаконни връзки по тръбопроводите, като при откриването на такива те ще бъдат прекъсвани. 

Присъстващите на срещата бяха категорични, че ще продължи наблюдението на нивото на язовир „Бебреш“, както и до сега, институциите са в непрекъснат диалог и призоваха хората да използват разумно питейната вода. 



Източник: focus-news.net

Подобни новини

Коментари (32)

  • Отговори (2) (12)
    1. добавен от: Анонимен 30 Декември, 22:02

    Пускайте веца !

    • (15) (6)
      1. добавен от: Анонимен 30 Декември, 22:33

      Има как да се изгради още един, значи. От 11 000 000 куб. са останали 1 500 000, т.е. само тиня и малко вода. Иначе няма проблем.

  • Отговори (9) (6)
    2. добавен от: Рицаря на кирпича 30 Декември, 22:48

    Кочкова , вия као вук в гладните литаковски полета.Я ви се кобилко да те яздим в ситен клец.

  • Отговори (22) (7)
    3. добавен от: Анонимен 30 Декември, 23:39

    Златеви много държаха да сложат ръка на имота, тъй като попада до владенията им в Правец, върху които е изграден най-новият им хотелски и голф комплекс “Правец ризорт”.
    В брой 76 от миналия октомври “Десант” подробно описа сагата. Сегашното съдебно решение не би трябвало да е изненада, защото председател на състава, дал рамо на Златеви, бе съдия Любомир Гайдов, който от август до октомври 2009 година се подвизаваше като зам.-министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов. А се знае, че ментор на този кабинет е Валентин Златев.
    Близо две години фамилия Златеви, която иначе притежава милиони в пари и недвижима собственост, бе вперила алчни очи в този малък за мащабите на богатствата им терен. Проблемът вероятно бе и в това, че собственикът се инати да им го отстъпи доброволно, както те са свикнали да им се угажда на всяка прищявка от десетилетия насам.
    Дядо Христо бе всекидневно тормозен, за да им връчи нивата, но той остана непреклонен. Не помогнаха даже директните заплахи. Бащата Васил Златев, иначе дългогодишен комунистически ортак на Тодор Живков, а сега пръв капиталист в държавата, даже бе предупредил стареца, че ще съжалява, което е почти закана за физическа саморазправа.
    “Аз назначавам политиците и каквото им кажа – това вършат”, преразказа пред “Десант” дядо Христо думите на Златев, с които той е давал да се разбере кой командва в страната на Бойко Борисов.
    Фамилията дори си бе позволила да узурпира имота, преди да е получила документи за него, като вкара там трактор, който да изкопае огромен канал по средата му. Нивата бе заривана и с боклуци. Дядо Христо издържа на цялата тази психоатака.
    След като не успяха да склонят възрастния човек доброволно да им отстъпи собствената си нива, те решиха да я завземат по административен ред.
    Специално заради нея община Правец, чието ръководство е под опеката на Златеви, преправи общия устройствен план на градчето. В новия вариант частната нива попадаше в зона, отредена за общинска велоалея. С това общинарите си развързаха ръцете, за да отнемат двата декара в полза уж на общината, а реално на Златеви.
    Хотелският им комплекс в Правец е така устроен, че фамилията всъщност ползва само активите от него и прибира тлъстите печалби. Всички пасиви, свързани с “Правец ризорт”, са прехвърлени на общината. Златеви й връчиха да управлява зелените площи в комплекса.
    Това бе направено под формата на дарение, а на практика общинската хазна започна да се източва, за да се плаща на работници, които да се грижат за зеленината и чистотата.
    Така и въпросната велоалея всъщност е част от “Правец ризорт”, но за поддържането й ще се харчат общински пари.
    До последно дядо Христо така и не бе уведомен за промяната в устройствения план. Това, че имотът вече не е негов, той научил случайно.
    Христов подаде жалба до съда в София срещу решението на общината. Малко преди Великден, на 12.04 т.г., магистратите от Административния съд направиха “подарък” на стареца като отсъдиха, че завземането на имота му е законно. Отчуждаването на нивата “е в предписаната от закона форма”, пише в решението.
    Съдът приема, че “са били налице условията за отчуждаване, съгласно чл. 21 от Закона за общинската собственост”, а “имотът е необходим за задоволяване на общински нужди, като попада именно в реализацията на това мероприятие – велоалея”.
    За съдиите това, че дядо Христо не е бил уведомен за отчуждаването на декарите, не е проблем. Според тях “неоснователни са доводите на жалбоподателя, че администрацията на общината не е изпълнила процедурата по закон”.
    Съдът остави в сила общинското решение. Единствената утеха на 81-годишния Христо е, че му се увеличава сумата, която ще получи за отчуждаването на нивата. Матрьошките на Златев в община Правец бяха решили да платят на стареца за двата декара до скъпарския хотел 9337 лева.
    Административните магистрати увеличиха сумата на 15575,75 лв. Посланието на съдебното решение обаче остава пределно ясно: в тази държава има една фамилия с почти монархически правомощия и каквото тя си пожелае – това става. Да му мислят всички онези като 81-годишния Христо Христов, в чийто имоти попадне ненаситният взор на Васил и Валентин Златеви.

  • Отговори (13) (10)
    4. добавен от: Анонимен 31 Декември, 00:25

    Психиатърът съм -е сега ще дойда да те видя.
    Ще ми станат само кметове, сайтове, прокурори , читатели, коментатори и откачалки.

  • Отговори (12) (7)
    5. добавен от: Анонимен 31 Декември, 06:40

    Истината за бай Христо е, че има такъв човек и има нива под високото напрежение, която не може да се вкара в регулация. Скандала тръгна от един Павлин, който се стича като мазно олио и сега е първа шпакла на Румен. Аз го моля от сегашната си позиция да коментира случая. Той пощури възрастния човек, за когото твърдя, че бе най-обгрижвания от Златеви човек, а те не са много сантиментални .Нивата му бе една долчинка, която вина ги бе пълна с вода и сред която на островче се намираше стълб за високо напрежение, и за която му бяха предлагани от пиле мляко. Той искаше едно Вало да вземе внук му на работа при него. За внука-нищо, защото той самия беше нищо. Не ми е удобно от другите да ви казвам, какви пари му бяха предлагани, но Павлин го разубеждаваше. Накрая Златеви го направиха по трудния начин. Имаше далеч по гротескни случаи. Дама над 70-те, живееща в Германия и поувяхнала бивша кръчмарска певица, даряваше имота си срещу сцена насред голф-игрището, "за да весели хората". Не ми се пише всичко, защото е сюрреалистичен роман. Не защитавам Златеви, но много хора ще плачат за тях, защото от къпинак, направиха парцели с цени като Бояна. Пример. Мой приятел шофьор, гладен като въшка. За една царевична нива взема два апартамента в София. Среща ме и казва: "Ако не бе толкова стиснат Валката, можеше да взема три..... Писна му на Златев и спря редица инвестиционни проекти, които планираше. И се'а кв'о. Всичко се продава на 1/3 от цената. За справка. Преди Златев да се заеме с Правец, един панелен апартамент струваше 2500 лева. Често хората не знаят какво искат, или дали го заслужават.

    • (8) (1)
      1. добавен от: Анонимен 1 Януари, 11:13

      Ние друга версия знаем от книгата "Хрониките на частния град", издадена от г-н Павлин Цветков. В тази книга има приложени факсимилета (снимки) от документи, писани лично от дядо Христо до прокуратурата.
      Вие сте някой слуга на Златевите. Не Ви вярваме като плюете по Павлин и преиначавате нещата.

    • (8) (0)
      2. добавен от: Анонимен 1 Януари, 11:29

      Нивата на дядо Христо е снимана в книгата на Цветков. Нито е в долчинка, нито има стълб на високото напрежение... Дядо Христо го познавахме в Правец. Живееше срещу ВиК-то в Правец. Златеви го умориха с историята по отчуждаването на нивичката му. Румен като кмет го тормозеше да му събаря един сайвант, който бил незаконен. Дядо Христо няма внук - синът му е младо момче, но късно му се е родил, защото дълго време не е имал деца. Младежът е лекар. За какво да го взима Златев на работа, кто лакомията е нелечима болест? Дано с тия небивалици, дето ги пишете, сте си заслужил / заслужила дневния хонорар от Златевите.

  • Отговори (10) (2)
    6. добавен от: Анонимен 31 Декември, 06:49

    №2. Абе ДОБИТЪК, ти изобщо знаеш ли коя е Кочкова?

  • Отговори (10) (17)
    7. добавен от: Анонимен 31 Декември, 07:48

    Пропускате да кажете, че на тази среща г-н Кмета се е държал като ръководител на агитката на Балкан и е твърдял, че има вода за 6 седмици. След направения анализ е доказано, че вода има за 4 месеца, т.е. до снеготопенето. В резултат на това и показаните разчети, че Ви К Ботевград не заплащало нито стотинка дълги години, включително и през този мандат, г-жа Динева е помолила Прокуратурата да извърши проверка на нашето дружество. Ще се разследва 5 годишен период, за който няма давност. Вероятно града ще "олекне" с повече от милион, които ако не бъдат платени, ще бъдат удържани от планираните инвестиции. Вероятно икономическата полиция ще влезе в дружеството в началото на годината." Вола рие и по гърба му пада".

    • (15) (4)
      1. добавен от: Анонимен 31 Декември, 08:50

      А ти пропускаш да кажеш дали на тази ВЕЦ мястото и изобщо е там. Непременно трябва кмета да е от ГЕРБ, за да е полезен за града, нали? Ида падне на лицева опора, да да им хареса държанието му. Това е изискването, нали? Какво значи да "помолиш" прокуратурата да извърши проверка, и после да кажеш, че ще се разследва.? И какво като олекне града с милион. Той олекна преди с много милиони, ама никой, освен този непокорен кмет не "помоли" тази толкова отзивчива прокуратура да разследва този, който ги взе най-безцеремонно. И какво от това?

    • (7) (2)
      2. добавен от: Анонимен 31 Декември, 18:08

      На Перник кмета не е от ГЕРБ, пък и не вярвам да е падал за лицеви опори, №7/1

    • (4) (3)
      3. добавен от: Анонимен 31 Декември, 22:59

      Кметът на Перник е от два месеца кмет на Перник. Проблемът на Перник е от предишното му управление и кметът на Перник заварва батак - един град без вода.
      Няма начин държавата да не се намеси.
      Кметът може да не е падал за лицеви опори, но ти, №7/2, си паднал на лицето си.

  • Отговори (14) (32)
    8. добавен от: Анонимен 31 Декември, 07:57

    Да ви кажа, чудя се как този град е оцелял без "СПАСИТЕЛЯ" на града г-н Гавалюгов. А дали всичко не започва от него. Зам. Министър Нанков му е отказал над 10 срещи. Дори не е отговорил на писмата му. Почвам да мисля, че само идиотите вече вярват, че този човек е полезен за града.

    • (9) (4)
      1. добавен от: Анонимен 31 Декември, 23:07

      И това според теб какво означава, №8?
      Че кметът Гавалюгов не е полезен за града, щом оная шушумига, зам.министър Нанков, дето, като си отвори устата, не можеш да разбереш какво фъфле, му е отказал над 10 срещи?
      А, кажи ми сега, защо шушумигата му е отказал срещи? Защо не е отговорил на писмата му?
      Този зам.министър не трябва ли да служи на държавата, респективно на народа?
      За ер голям ли е назначен на този пост?

  • Отговори (16) (7)
    9. добавен от: Анонимен 31 Декември, 09:17

    Всичко се свежда до това ,че ги е страх от истината която кмета ще им каже затова не го приемат ,защото няма какво да му отговорят

  • Отговори (8) (4)
    10. добавен от: Анонимен 31 Декември, 09:36

    До втория №1, който от простотия не знае как да се вмества в написаното. Има само две законни неща в този казус. Държавен язовир за напояване и МВЕЦ, изградени по проекти утвърдени от всички органи. Всичко останало е "на добро желание", което в един момент, може да стане и не добро. И аз пия от тази вода и аз се тревожа, но се опитвам и да мисля. Мозъка има такава функция да знаеш.

    • (4) (1)
      1. добавен от: Анонимен 31 Декември, 23:58

      Значи ли това, че градът ни някога е построен, без разрешение от някого на това място, където според красивият ти ум язовирът на напоителни системи се е появил съвсем законно, за да може още по- законният ВЕЦ-а да си цоцка на воля от него. А градът да се изнася нанякъде, като не му изнася това, нали? Дали ако се стигне до режим и спрат водата, която ползваш и ти, ще си толкова доволен, че нямаш вода, защото по принцип е незаконна?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (177)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete