Четвъртък, 25 Април 2024, 19:55

НЗОК има готовност за сключване на договори с аптеките за отпускане на лекарства на ветераните от войните

3 Септември 2012, 13:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1871 0


Във връзка с влязлата в сила Наредба за реда за предписване, отпускане и контрол на лекарствени продукти и дентална помощ на ветераните от войните Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва да сключва договори с аптеките, които ще отпускат тези лекарствени продукти. Необходимата затова документация е публикувана на интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства“, раздел „За договорните партньори на НЗОК“ - „Търговци на дребно с лекарства-аптеки“.
Договорът, който аптеките трябва да сключат, е различен от действащите към момента договори за отпускане на заплащани от НЗОК лекарства. Той се сключва като отделен договор конкретно за този вид дейност, независимо от наличието на действащ договор за работа с НЗОК.
РЗОК трябва да поканят всички притежатели на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти (включително и тези, които не работят с НЗОК), открили аптеки на територията на съответната област да сключат договори. Целта е да се осигури отпускането на лекарствени продукти на ветераните от войните от аптеки във всички общини.
Стойността на лекарствените продукти, отпуснати от аптеките (в изпълнение на договорите им с общините) след 01.07.2012г. до влизане в сила на Наредбата – 31.08.2012г., се заплаща от НЗОК. За целта аптеките представят в РЗОК, на чиято територия функционират, заявление по образец (публикувано на интернет страницата на НЗОК в горепосочената рубрика) към което прилагат оригинали на изпълнените рецепти, опис на рецептите със стойност и фактура. Отчетните документи се представят в 15-дневен срок от влизане в сила на наредбата.
Средствата за заплащане на лекарствата на ветераните ще са за сметка на държавния бюджет. НЗОК ще ги превежда на аптеките, за което всеки месец ще получава целеви суми от Агенцията за социално подпомагане.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete