Сряда, 24 Април 2024, 04:19

Обединението на жените социалистки излезе с декларация по повод проектозакон

9 Март 2012, 11:48
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2814 3


 Министерството на образованието подготвя с проектозакон промени в  предучилищното и училищното образование. По този повод жените социалистки настояват той да бъде подложен на по-широко обществено обсъждане. Те излезнаха с декларация, в която изразяват категоричното си несъгласие с някои от готвените промени. Публикуваме пълния текст на документа.

 Д Е К Л А Р А Ц И Я
 
на
 
Общински клуб на „Обединение на жените социалистки
за паритет и солидарност” – БСП   гр. Ботевград
 
По повод предложения от министерството на образованието проектозакон за предучилищното и училищното образование, ние жените социалистки, обединени от грижата за нашите деца настояваме той да бъде подложен на по-широко обществено обсъждане, предвид голямата му значимост за общественото и личностно развитие на подрастващите.
 
Изказваме своето категорично несъгласие с:
 
1. Намаляване границата на възрастта между ясла и детска градина, защото е в противоречие с Наредбата за изменение и допълнение на Наредба No 26 от 2008 г. за устройство и дейността на детските ясли и здравните изисквания към тях, влязла в сила от 10. 05. 2011 г. В чл. 2, ал. 1 от тази наредба се казва, че: „ детските ясли са организационно обособени, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от 3 месечна до 3 годишна възраст. В новия проектозакон се предвижда децата да постъпват в детска градина на 2 годишна възраст, което е в противоречие с горе споменатата наредба.
 
2. Въвеждането на задължително посещение на детска градина от 4 годишна възраст. Считаме, че по този начин се създава сериозен проблем за социално слабите и безработни родители, тъй като таксите на детските градини се определят от общинските съвети и непрекъснато растат. Предлагаме родителите сами да решават дали 4 годишните им деца да посещават детска градина.
 
3. Въвеждането на целодневно обучение на малките ученици. Настояваме педиатрите да дадат своето становище относно отраженията на целодневното обучение на децата в предучилищна и начална училищна възраст, като считаме, че детето се отделя от семейната му среда и се натоварва психо-емоционално и физически. От опит знаем, че българският модел на седмична ясла е отхвърлен във времето, отречен е и английският модел на интернатно обучение. Ние считаме, че с въвеждането на този проектозакон се узаконява тази неефективна практика. Предлагаме целодневното обучение да не бъде задължително.
 
         4. Предложението в по-малките населени места по необходимост обучението да бъде до 10 клас.  Считаме, че тази идея е трудно осъществима поради липса на съвременна база и необходим брой квалифицирани кадри в малките училища.
 
         5. Предложението за обучение до 10 клас.
Това предложение не дава яснота за завършена степен на образование, както и факта, че не се поставят конкретни изисквания за професионална и научна подготовка на учениците. Така предложеният проект създава ниско квалифицирана работна сила.
 
         6. Неограничения брой издатели на учебници до момента.
 Смятаме, че се облагодетелстват предимно издателствата, но не и системата на образованието. Предлагаме да се сформира комисия към Министерството на образованието, която да одобри само един учебник по даден предмет и той да бъде задължителен за цялата страна, което е гаранция за уеднаквяване на критериите на обучение.
 
         7. Не подкрепяме и предложението за финансиране на частните училища. Това ще доведе до унищожаване и замиране на държавното образование.
 
 
 
 
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Март, 15:42

    Възраженията са абсолютно основателни. "Тези промени" наистина няма да доведат до положителни промени в българското училище. България се нуждае от образивано, но и дисциплинирано поколение. В тази посока не се работи. Трябва да се спре с окрупняването на училищата и закриването на малките. Трябва да се изгради стройна система от изисквания към ученика, респективно система от наказания и похвали. Да се засилят и конкретизират птговорностите на родителите относно контрола на децата. Да се оптимизират учебните програми.Това е големият проблем в българското училище - липса на дисциплина и стабилна система от знания.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Март, 19:42

    Подкрепям декларацията и поздравявам жените социалистки за изявената им гражданска позиция!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Март, 08:42

    А подкрепяте ли разделянето на училищната система в задължителна училищна възраст на "елитни" и "неелитни" училища? И неелитните училища да учат нежеланите деца от елитните?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete