Сряда, 24 Април 2024, 09:08

Областна администрация беше домакин на поредна работна среща за МБАЛ-Пирдоп

20 Юли 2016, 08:15
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1557 0


Трета поред работна среща за очертаване на действени мерки за оздравяване на МБАЛ-Пирдоп, беше проведена в Областната администрация на Софийска област.
 
В нея отново участваха кметовете на общините от Средногорския район: Пирдоп, Златица, Чавдар, Копривщица, Мирково и Челопеч, Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, д-р Маргарита Гетова – изпълнителен директор на МБАЛ-Пирдоп, представители на ръководствата на „Елаците Мед“ АД, „Аурубис” АД и "Дънди Прешъс Металс". Срещата бе открита от Областният управител, г-жа Росица Иванова, която приветства гостите, припомни групите проблеми, които към момента стоят пред МБАЛ-Пирдоп, сред които финансовите задължения на лечебното заведение, необходимостта от инвестиции и въвеждането на енергоефективни и устойчиви решения, за да може лечебното заведение да предоставя качествени здравни услуги и условия на пациентите си занапред, и изрази очакванията си на днешната среща да бъде намерено работещо решение на казуса в кратки срокове, като отново изказа пълната подкрепа на Областната администрация към желанието на кметовете и хората от Средногорието болницата в Пирдоп да продължи да съществува.
 
Обсъждайки темата със задълженията на МБАЛ-Пирдоп, на срещата беше поканена и г-жа Валя Крумова – Директор на ТД на НАП за Софийска област, която се ангажира да съдейства на ръководството във връзка със стари задължения на болницата към НАП, което е от ключово значение при предприемането на следващи оздравителни стъпки. Подобен ангажимент, съобразен с правомощията и възможностите си, пое за пореден път и Областният управител. Общините от региона поеха ангажимент през следващите три месеца да покриват структурния дефицит на болницата, а принципната нагласа на медодобивните предприятия е да поемат оперативния дефицит.
 
Г-н Георги Николов от „Аурубис” АД съобщи, че се работи в посока покриване на част от старите задължения на лечебното заведение от предприятията в региона, като точната сума предстои да бъде съгласувана и одобрена. От компанията ще предложат и споразумение, което да рамкира задълженията и ангажиментите на всички страни, участващи в оздравителния план на МБАЛ-Пирдоп.
 
По време на срещата беше дискутиран и въпросът за трудностите при кандидатстване на болниците с проекти за енергийна ефективност пред Националния доверителен екофонд, който казус заместник-министър Шарков пое ангажимент да обсъди в Министерството. На въпрос от страна на представителите на бизнеса относно бъдещето на Центъра за спешна помощ в Пирдоп, д-р Шарков успокои, че Министерството на здравеопазването няма да закрива филиала в града.


Източник: Областна администрация на Софийска област

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete