Сряда, 19 Септември 2018, 00:22

Областният управител и водена от него делегация посетиха Руската федерация и се срещнаха с Московското правителство и бизнес

7 Септември 2017, 21:44
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2937 13

Делегация от Софийска област, водена от Областния управител Илиан Тодоров, бе на официално посещение в гр. Москва, Руската федерация.
Визитата се осъществи в периода 02-06 септември 2017 г., а в делегацията от българска страна участваха още г-н Явор Нотев – Народен представител от Софийска област и Заместник-председател на 44-то Народно Събрание; г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд; г-н Иван Болярски – представител на „Бороспорт“ АД.

Цел на посещението бе актуализиране на Споразумението за сътрудничество между Софийска област и Центъра на промишлеността на Република България в Москва (ЦПРБ), подписано през 2012 година, както и да бъдат обсъдени възможности за продължаване на съвместната дейност с Московска област. Софийска и Московска области имат Споразумение за сътрудничество, подписано през 1996 година, което е актуализирано през 2007-а и 2011-та с работни програми.

Първото посещение на делегацията от Софийска област бе в Центъра на промишлеността на Република България в Москва, който бе представляван от неговия Директор - г-н Любомир Николов, г-н Бисер Стамболиев – главен секретар и г-н Йордан Ласков – сътрудник. Участниците в срещата направиха анализ на Споразумението за сътрудничество от 2012 г., след което набелязаха и конкретни стъпки за продължаване на партньорството.
Посещението продължи с разглеждане на базите на ЦПРБ и запознаване с фирмите в него. На Областния управител бяха представени възможностите на Центъра да съдейства на българските фирми, желаещи да работят в Русия. Г-н Тодоров на свой ред пое ангажимента да организира среща с бизнеса от Софийска област, на която да запознае компаниите с тази информация.

Последва среща на делегацията от Софийска област с Правителството на Московска област. От Руска страна участваха Денис Петрович Буцаев – Заместник-министър на Московска област; Антон Владимирович Логинов – Заместник-министър на Министерство на инвестициите и иновациите; Александър Александрович Сазанович- Заместник-министър в Министерство на младежта и спорта; Павел Александрович Кириллов – Заместник- министър на Екологията.

В приветствените си думи, г-н Буцаев сърдечно поздрави Областния Управител Илиан Тодоров, като изрази своята готовност да бъдат обсъдени и подкрепени всички възможности за бъдещо сътрудничество между Московска и Софийска област, сред които такива в областта на туризма, спорта, екологията, преработката на селскостопанска продукция и селското стопанство и други.

Заместник-министър Александър Сазанович на свой ред представи условията за спорт и спортни дейности и плановете за развитие на Московска област в тази сфера, като на следващо място предложи 16-те спортни бази на региона да бъдат използвани от представители на Софийска област.
В своето експозе Заместник-министърът на Екологията Павел Александрович Кирилов сподели, че 2017 г. е година на екологията за тях и работят активно в тази посока като въвеждат разделно събиране на отпадъци, почистват основно речни корита и застрашени водни обекти. Той отправи молба към Областния управител Илиан Тодоров за съдействие при въвеждането на система за опазване на защитени природни обекти, аналогична на българската „Натура 2000“.

Г-н Явор Нотев поздрави ръководствата на двете области за решението да си бъдат полезни, надграждайки създадените ползотворни контакти, като подчерта факта, че на държавно ниво са предприети действия за създаване на взаимнополезни отношения между България и Русия.
Последва презентация на Областния управител Илиан Тодоров, който запозна участниците в срещата с дейността на български фирми, занимаващи се с почистване на речни корита и третиране на отпадни води, както и с възможностите на Софийска област за културен, рекреативен и религиозен туризъм.

В резултат на всички обсъдени теми, по предложение на Областния управител на Софийска област, ще бъде създадена работна група, която в следващите два месеца ще набележи конкретни действия за изпълнението на целите, поставени в рамките на визитата. От двете страни отговорни за това ще бъдат Заместник-министър Логинов и Главният секретар на Софийска област г-жа Мая Цанова.

Областният управител се срещна и с представители на бизнеса в Московска област в лицето на Омари Магадович Калаев – собственик и директор на ЗАО „Форема – кухни“ – една от най-големите и иновативни фирми за производство на мебели в Московска област. Като резултат от срещата, г-н Калаев заяви своята готовност да предложи на г-н Тодоров варианти за съвместна дейност с български компании.
Следващото посещение на делегацията от Софийска област бе в най-големия завод за производство на хляб в Московска област „Серпуховхлеб“ ЗАО.

Единият от собствениците на завода – Владимир Владимирович Кулешов, приветства гостите, като заяви, че за тях е чест да бъдат домакини и да представят пред Областния управител Илиан Тодоров и Народния представител Явор Нотев своята дейност. Гостите разгледаха производствената база и се запознаха с процеса на производство на хляб и хлебни изделия. В завода, който е разположен на три площадки, се произвеждат по 75 тона продукция на час. Работи се в 24часов режим, без почивен ден и се задоволяват потребностите от хлебни изделия на три области в Русия.
В края на визитата и двете страни оцениха посещението като необходимо и изключително ползотворно и заявиха готовността си начертаните конкретни стъпки за сътрудничество да бъдат реализирани във възможно най-кратки срокове.

Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

 • Отговори (3) (2)
  1. добавен от: Анонимен 7 Септември, 22:15

  Браво, Майче!

 • Отговори (1) (1)
  2. добавен от: Анонимен 8 Септември, 00:14

  абе Цанко ще те спаси ли жена ти от лайняната кашата в която се забърка ???????
  ?

 • Отговори (8) (4)
  3. добавен от: Анонимен 8 Септември, 00:20

  Този млад човек областния ни управител ще излезе много читав!Много бързо влезе в час и е сериозен!Г-н Тодоров пожелавам Ви успех!

 • Отговори (6) (2)
  4. добавен от: Анонимен 8 Септември, 06:14

  Дрън-дрън

 • Отговори (8) (0)
  5. добавен от: Анонимен 8 Септември, 07:18

  Незаменимата Мая. Вечната. Спри се бе Мая. Спри се. Останала си кожа и кости. Само носът ти стърчи. Погрозняла си. Командваш със замах. Решаваш човешки съдби в Ботевград, Правец, областта.

 • Отговори (0) (2)
  6. добавен от: аз 8 Септември, 09:27

  стига сте се занимавали с тях!

 • Отговори (6) (1)
  7. добавен от: Анонимен 8 Септември, 10:09

  Секретарят на Софийска област е равен по ранг на заместник-министър!!! Ха, ха! Това е обида за руснаците.

 • Отговори (3) (0)
  8. добавен от: Анонимен 8 Септември, 16:29

  Бе догога тая гнусна свиня Мая ще е там бе тъпупгера Златев кога ще я орива тая крава.

 • Отговори (2) (0)
  9. добавен от: Анонимен 8 Септември, 16:30

  Няма такава смрадолина като Мая торта.

 • Отговори (3) (0)
  10. добавен от: Анонимен 8 Септември, 16:32

  Боклуци долни махайте се начело с тая Мая кочината.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

Анкета » коментари (4)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

отговори
Да, това е най-подходящото място. (91)
70% Complete
Не, има по-подходящи места. (46)
70% Complete
Идеята е добра, защото мястото е извън Ботевград. (49)
70% Complete
Не е удачно този терен да се ползва за гробищен парк. (51)
70% Complete
Не съм заинтересован. (24)
70% Complete