Четвъртък, 18 Април 2024, 08:29

Областният управител Илиан Тодоров връща на Църквата три имота в Елешнишкия манастир

13 Юли 2017, 09:53
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1681 1


Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров дари на Българската Православна Църква 3 имота в елинпелинското село Елешница, върху които се помещава манастирът „Свето Успение Богородично“.

Днес г-н Тодоров подписа и официално връчи на представители на Софийската света митрополия документа, с който стартира процедурата за преминаване на имотите във владение на църквата. Кореспонденцията между институциите, относно статута и стопанисването на имотите е продължила по време на управлението на двама Патриарси на БПЦ.


Днес Областният управител на Софийска област заяви, че за него е чест дългогодишният казус с Елешнишкия манастир да приключи успешно и светата обител да се превърне в оживено религиозно средище. Той подчерта и добрата съвместна работа между Областната администрация и Софийската митрополия и изрази готовност ползотворното сътрудничество да продължава занапред.  

На свой ред Протойерей Серафим – игумен на манастира „Свето Успение Богородично“ не скри задоволството си от днешното събитие. Той разказа за усилията, които години наред е полагала Софийската митрополия, за да изясни статута на храма и имотите към него, и да започне да го поддържа и да развива религиозна дейност. Отец Серафим сърдечно благодари на Областния управител за положителното отношение към проблема и финализирането на процеса.

На събитието присъстваха още бившият и настоящият протосингел на Софийска епархия - Ставрофорен иконом Ангел Ангелов и Архимандрит Василий. Те определиха събитието като празник за Софийска митрополия и също многократно благодариха на Илиан Тодоров, че с негова помощ беше направено нужното за връщането на собствеността.

Кметът на село Елешница г-н Цветелин Добрев с патос разказа как местните жители милеят за манастира „Свето Успение Богородично“ и поднесе тяхната благодарност и радост.  

Получавайки документа, протосингелът на Софийска митрополия Архимандрит Василий увери Областния управител, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се моли за здравето и благополучието на екипа на Областната администрация и изказа благодарности от негово име.

На официалното връчване на документите присъстваха още Заместник областният управител на Софийска област г-н Николай Николов и г-жа Мая Цанова – Главен секретар на Областната администрация.
Храмът на манастира „Свето Успение Богородично“ е обявен за археологически и архитектурен паметник на културата с национално значение през 1956 година.

Днешното събитието е вследствие на ангажимента въпросът да бъде решен възможно най-скоро, който Областният управител Илиан Тодоров пое пред Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.  



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (8) (1)
    1. добавен от: Анонимен 13 Юли, 18:10

    Няма как манастир да се "помещава" върху 3 имота! Имотът е само един и вярвам, че си е на манастира още от построяването му, а после крадливите червени боклуци са го откраднали! И сега го "връщат" :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete