Петък, 19 Април 2024, 19:55

Обрат с по-ранното откриване на свинския лов, Христо Михайлов бламира ловците

17 Септември 2019, 14:42
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1700 0


На 13 септември 2019 година в сградата на министерство на земеделието, храните и горите, се проведе среща на представители на Инициативния комитет за защита правата на ловците Евгени Абаджиев – председател и Спас Спасов - говорител, с представителите на МЗХГ Янко Иванов - зам министър, Атанас Добрев - зам. министър, Цвятко Александров - зам изпълнителен директор на БАБХ и Мирослав Маринов - директор на ИАГ. На срещата присъстваше и Любомир Димитров - председател на ИК Русе - Бяла за борба срещу забраната на лова в огнищата с АЧС.

Срещата трябваше да официализира поетия от заместник министър Атанас Добрев още на 10 септември на срещата в Русе с протестиращите ловци от Русе и Бяла ангажимент, че всички техни искания за отмяна на забраните за ловуване свързани с АЧС ще бъдат удовлетворени.

За първи път беше постигнато съгласие между звената в министерството на земеделието, храните и горите, заместник министър Добрев и БАХБ за по-ранното откриване на груповия лов на дива свиня и отпадането на забраните за ловуване в районите с огнища на АЧС, но при завишени мерки за биосигурност. Участници в срещата са изразили съгласие относно мнението, че така ще бъдат постигнати двете основни цели на превенцията срещу АЧС – драстично намаляване на броя на дивите свине и получаване на коректна информация за развитието на епидемията чрез привличане на ловците като съюзници в битката с чумата.

Евгени Абаджиев повдигна и въпроса за получаване от сдруженията на средства за дезинфекция, свързани с мерките за биосигурност, както и за финансови компенсации на сдруженията, свързани с драстичното принудително намаляване на числеността на такъв основен ловен вид като дивата свиня.

За съжаление се оказа, че по рано през деня се е провела среща на Министър Танева с представители на научната общност, които не били съгласни с по-ранното откриване и отпадането на забраните за ловуване. Тази научна общност основно се е състояла от заместник председателя на политическа партия АБВ и професор в лесотехническия институт Христо Михайлов, който е известен с това, че от години предлага срока на ловуване на дива свиня да се ограничи до 31 декември както и ловът на пъдпъдък да бъде забранен за три години. Друго с каквото е известен е, че е бивш председател на НЛРС-СЛРБ и ментор на настоящия председател на НЛРС-СЛРБ Васил Василев.

Тази „научна общност” днес енергично се е възпротивила на предложението за по-ранно откриване и отпадане на забраните за ловуване, като дори е направила предложение груповия лов на дива свиня да започне от 01. ноември и да продължи до края на декември, като е привела редица „научни” доводи за това. Този отпор на Христо Михайлов е разколебал министър Танева и въпросът е отложен за съгласуване между институциите.

Така по-ранното откриване на груповия лов на дива свиня и отпадането на забраните за ловуване остават под въпрос.
Остава да виси и въпросът, дали Министър Танева ще спази шумно даденото от нея и премиера Бойко Борисов обещание за по-ранно откриване или ще се поддаде на лобистките интереси, които и миналата година осуетиха по-ранното откриване на лова.

На въпрос към представителите на ловците, какво следва от тук нататък, отговорът бе категоричен – „Оставаме в протестна готовност. Ако бъде взето грешното решение – национален протест и затваряне на всички важни пътни артерии“.

Подготвя се и среща на преставители на инициативните комитети с министър Танева, след която ще стане ясно дали ловците ще ловуват или ще протестират в началото на октомври.


Източник: bglov.com

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete