Събота, 20 Април 2024, 16:08

Образование – приоритет или тежест?

23 Януари 2018, 12:48
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1962 1


През 2015 година преди местните избори бъдещият кмет на община Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов определи като основен приоритет в своята предизборна платформа образованието. През 2016г. назначи ресорен заместник-кмет Ели Цветанова. През 2017г. изгони ресорния заместник-кмет без оповестени мотиви и пое ръководството в сектор образование.
През изминалата седмица жителите на община Елин Пелин разбраха, че макар да сме в 21 век и България да е част от ЕС, все още има деца, които се учат в студени класни стаи. Случващото се в основното училище в Мусачево е ярък пример за това, че в една добре развиваща се от икономическа гледна точка община, некомпетентността и простотията могат да вземат връх. Още през месец октомври парната инсталация в училище „Иван Вазов“ се е повредила. Тогава е взето и решението сградата да бъде газифицирана, а необходимата сума е 15 000лв. Всичко щеше да е отлично, ако администрацията не беше наела нелицензирана фирма за извършването на тези дейности. Така каквото и да е направено досега, то не може да бъде лицензирано и съответно да се експлоатира. В следствие на цялата абсурдна сага, учениците продължават да стоят на студено, а учителите им да опитват да повишават температурите с подръчни средства.
Не по-малко притеснителна е и ситуацията с преподавателите в детските ясли. Това са хората, които възпитават нашите деца и създават в тях едни от първите им навици, превръщат ги в малки хора – членове на обществото. Според закона тези преподаватели задължително са медицински лица, защото няма как неподготвени хора да се грижат за бебета. Според класификатора на общинската администрация обаче, те се водят само административни служители и като такива им се полагат едва 20 дни отпуск (държавният класификатор предвижда отпуск за тези длъжности от 26-30 дни годишно). Заплащането пък е цели 600лв. за хора със сериозен трудов стаж. За справка от 1 януари минималната работна заплата е 510 лв. Толкова получават неквалифицираните работници, които в някои случаи дори са неграмотни. Защитата на правата на възпитателите в детските ясли може да се осъществи с подписаният на 10.10.2016 г. Колективен трудов договор в Отрасъл „Здравеопазване” (http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2016/10/10/ktd-10-10-2016.pdf), като се ратифицира от кмета Ивайло Симеонов за валиден за всички медицински специалисти, работещи в детските и здравни заведения в община Елин Пелин. Симеонов многократно е обещавал да подпише споразумението, но до ден днешен това не е направено.
Накрая ще напомним и за поредното неспазено обещание за една пристройка към детската градина в Нови хан. След като Коледа мина, мина и 19 януари, а децата все още не могат да я посещават, защото строителството не е завършило. И в тази връзка, какво ли да очакваме от три годишната програма на общината за ремонтиране на старата сграда на същата тази детска градина с парите по фонд „РАО“… Тук не можем да пропуснем и изключително „успешното“ усвояване на тези средства през миналата година. Срещу общината върви процедура, по която ще бъдат наложени финансови корекции в размер на 30 000лв. за ремонтите на площадите в Нови хан и Габра.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Реалист 23 Януари, 13:36

    Господин"обещавам,ама друг път"Симеонов

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete