Четвъртък, 25 Април 2024, 07:13

Образователен проект ангажира учениците в свободното им време

6 Февруари 2012, 15:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2011 0


От утре със заповед на министъра на образованието Сергей Игнатов в община Ботевград стартира  проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ), който е част от схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора"- съобщиха от трите основни  училища  в Ботевград –ОУ ”Васил Лески” , ОУ”Никола Вапцаров” и ОУ”Св.Св. Кирил и Методии”. Проектът се  реализира по оперативната програма „ Развитие на човешките ресурси" и общата му  стойност  е 100 000 000 лв. Чрез него се финансират  извънкласни дейности, с цел създаване на условия за осмисляне на свободното време на учениците в държавните и общински училища.
Чрез занимания извън задължителното учебно време, учениците изявяват своите способности и интереси  в различни области на науката, изкуствата и спорта в неформална среда. Извънкласните и извънучилищни дейности дават възможност в значителна степен да се развие неформалното общуване между учителя, учениците и родителите. Те са обособени в различни области в които учениците ще се изявяват. Това са: Природоматематически науки; Здравно образование; Здравословен начин на живот; Комуникативни умения на роден език и чужд език; математическа грамотност и базови познания в областта на науките и технологиите; Умения за самостоятелно учене и събиране на информация; Предприемачество; Културни и дигитални компетентности. Областите са разделени по разнородни тематични направления. За целта направленията са  организирани в клубове, секции, студиа и др. в които всеки ученик има възможност да се запише по свое желание.
В ОУ”Васил Левски” са формирани 27 групи от общо 182 деца до 7-ми клас, съобщи директорът Петко Маринов. В ОУ „Никола Вапцаров” извънкласните занимания са групирани в 25 групи от 344 ученика – информира  помощния директор Славейка Калфова, а в ОУ”Св.Св. Кирил и Методии” учениците до 6-ти клас са разпределени в 15 групи по 5 деца- каза директорката Даниела Николова.
До момента по проекта са кандидатствали 1307 училища от цялата страна.149 888 ученици са подали заявления за участие, а формите за извънкласни дейности са разпределени в 12 238 групи-съобщават от пресцентърa на Министерството на образованието. Според зам.-министърката Петя Евтимова „един от индикаторите за успех на проекта ще бъде намаляване на броя учениците с агресивно поведение и на отпадащите от училище”.
Очакванията  през следващите 3 години са да се включат около 500 000 ученици и всяка учебна година в различните училища да има около 15-20 хиляди различни извънкласни дейности, което според екипа на проекта е нещо грандиозно като размах и замисъл.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete