Петък, 29 Март 2024, 02:30

Образователна програма се бори с броя икономически неактивни млади хора у нас за втора година

11 Април 2018, 12:56
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1704 0


Инициативата „Дай старт на успеха“ ще се проведе в 8 града в страната.

С интерактивни обучения от типа train-the-trainers стартира второто издание на образователната програма „Дай старт на успеха“. В рамките на тридневен интензивен курс, преподаватели от 8 града в България - Гоце Делчев, Костенец, Лом, Монтана, Самоков, Своге, София, Търговище*, получиха ценни познания как да обучават своите ученици в основните личностни и бизнес умения. Стартиралата през 2017 г. инициатива се организира от Джуниър Ачийвмънт и системата на Кока-Кола в България и цели да намали броя на икономически неактивните млади хора у нас.

По последни данни на Евростат, 25% oт българите между 20 и 34 години попадат в категорията младежи, които не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда (NEETs – young people neither in employment nor in education or training). В по-тясната възрастова категория (20-24 години) страната ни е сред първенците в Европа с 22.7%. Тенденцията показва, че този процент започва да нараства след 2015 г., когато е достигнал най-ниското ниво от 19.8 %. България е лидер и по дял на младежите в категорията, които не търсят активно работа. Според доклад на Европейска сметна палата, от всички страни в ЕС, този дял е най-висок в България (14.3%), като най-значимото сред посочените обяснения за това е липсата на базисни умения за работа.

„Тези факти са изключително притеснителни, не само защото създават затруднения за пазара на труда, но и защото носят голяма икономическа тежест за страната ни. Липсата на подготвени и мотивирани кадри е реален проблем на бизнеса, но по-страшното е, че това са ¼ от бъдещето на България и всеки един от нас трябва много сериозно да се замисли над тези данни. Затова е и толкова силен фокусът ни върху тази програма и непрекъснато събираме съмишленици. Целта ни е да я направим максимално достъпна, както офлайн, така и онлайн, и от нея да могат да се възползват възможно най-много младежи. Вярваме, че това е ефективният път, по който можем да постигнем позитивни резултати и да спрем негативната тенденция“, сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

Освен активната работа с учители, преди месец организаторите стартираха първата в страната безплатна онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора. Онлайн порталът YOUTH EMPOWERED (youthempowered.bg) е дигиталната среда на програмата „Дай старт на успеха“, която е достъпна и отворена за всички. Тя цели да даде възможност на желаещите да се възползват от професионално разработени обучения, достъп до ментори в различни сфери, иницииране и участие в дискусии и модели за самостоятелно усъвършенстване и развитие.

При регистрация в платформата, младите хора могат освен да развиват различни личностни и бизнес умения, така и да се възползват от практически съвети как да напишат своята автобиография, как да се подготвят за интервю за работа, къде да търсят свободни работни позиции т.н. Освен това имат достъп и до менторски сесии и онлайн и офлайн обучения със специалисти от различни сфери. Платформата позволява и създаването на групи за дискусии и съвети по различни теми и въпроси.

Програмата „Дай старт на успеха“ бе отличена от Министерството на труда и социалната политика и ще бъде включена в националното ръководство за работа с икономически неактивни млади хора и в европейската образователна платформа EPALE.

* За второто издание на програмата са избрани градове, в които нивото на икономически неактивните млади хора е сред най-високите в България, както и населени места, които Кока-Кола традиционно подкрепя, заради производствените си и логистични центрове в тях.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete