Сряда, 24 Април 2024, 21:34

ОбС Ботевград излезе от извънредната сесия без решение за референдума

10 Май 2018, 19:21
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2146 12


След едночасови дебати, Общински съвет-Ботевград не излезе с никакво решение относно най-важния проблем на общината – водата.


С два гласа „за”, един „против” и 21 „въздържал се” Общински съвет Ботевград не прие проекта за решение
, внесен от председателя Любомир Лилов, с което той поиска отлагане приемането на решение относно входирана подписка за произвеждане на местен референдум от Инициативен комитет при Сдружение „За чиста вода" до внасяне на проект за решение от лицата описани в чл.ЗО, ал.2 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
Лилов посочи, че на база консултации с трима юристи е прибегнал до предложението за отлагане приемането на решение по казуса.

Да припомним, че общинските съветници Цанко Цанов, Йорданка Лалчева, Коцо Коцев и Ренета Георгиева от Постоянната комисия по местно самоуправление и законност са се запознали с постъпилите документи относно провеждане на местен референдум , но не са излезли с проект за решение. Обяснението на общинският съветник Йорданка Лалчева бе, че поради непълнота на комисията, тя не е излязла с решение. „ Днес е последният срок председателят да свика сесия. Не може двама човека да вземат решение за нещо, което са го подкрепили 3 500 души и да определят съдбата им по дадена тема”, добави Лалчева.


В началото на дебатите Общинският съветник Петя Кочкова заяви, че е запозната с писмото на МРРБ. „Там няма нормативна пречка за осъществяване на референдума. Затова не разбирам, как министерството дава положително становище , а тук на местна почва се изброяват някакви пречки”. По думите й основният проблем е, че комисията не се е събрала, за да вземе решение. Тя предложи до редовната сесия комисията или общински съветник да внесе проект за решение.

Йордан Йорданoв от ОББО изрази мнение, че няма нормален човек, който да не иска да се подпише в подписката. „ За мене, ако ще правим референдум, трябва да променим част от текста в подписката. Аз не одобрявам това, което ни се предлага.Но какво ще последва от този референдум”, посочи Йорданов. Той попита дали ОбС може да променя текста, като Лилов в отговор заяви, че ОбС може да редактира текста, без да променя въпросите, както и тяхната поредност.

Общинският съветник от БСП Коцо Коцев заяви, че по първият въпрос в подписката, всеки гражданин иска чиста вода, „но въпросът както е зададен е с неизяснен отговор, няма разумен човек, който да не каже „не”, посочи Коцев. Той постави на вниманието на колегите си,ч е няма как този въпрос да се редактора, без да се изменя смисъла. По отношение на втория въпрос, той припомни , че вече има изготвен план съобразно втория въпрос, който е изготвен 2013 г.”Той може да се актуализира без референдум и да се избегне харчене на пари”, категоричен бе Коцо Коцев.

Председателят даде думата на кмета на общината Иван Гавалюгов. Той обърна сериозно внимание на внесеното от него становище. „Надявам се, че сте си направили нужните справки със съответния закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление”, посочи Гавалюгов. По думите му необсъждането на въпроса произтича от сериозни процедурни и законови нарушения при иницииране, организиране и събиране на подписката.

Очаквайте още по темата!



Източник: balkanec.bg

Коментари (12)

  • Отговори (12) (3)
    1. добавен от: Иван 10 Май, 19:26

    Вместо да дадат на прокурора мизерниците, ,фалшифицирали тази подписка, водят обсъждане. Няма какво да се обсъжда!

  • Отговори (2) (2)
    2. добавен от: Анонимен 10 Май, 19:34

    Защо го няма Тулата?

  • Отговори (12) (2)
    3. добавен от: Анонимен 10 Май, 19:39

    Заблудиха хората да се подпишат за нещо, което не може да стане без смяна на водопровода.

  • Отговори (4) (6)
    4. добавен от: Анонимен 10 Май, 19:43

    Нали педалите са там!

    • (3) (0)
      1. добавен от: "Педал" 17 Май, 11:49

      4 , нагла си! Защо се криеш, обаче?

  • Отговори (13) (2)
    5. добавен от: Анонимен 10 Май, 20:03

    Как имат очия тия хора?! Да харчат нашите пари за подобна простотия. Естествено, че всички искаме да имаме чиста вода, но проблемът няма да се реши с безсмислен референдум. Кметът вече започна да работи по въпроса - нещо, което Георгиев не направи за 3 мандата. Нямат срам! Затова и на следващите избори трябва да ги изринем - до един!

  • Отговори (13) (2)
    6. добавен от: Анонимен 10 Май, 20:44

    Любчо, много си зле! Когато нещо внасяш уточни си нещата. Не ни губи времето Референдума на джуджето се провали. Отново станахте за смях!!

  • Отговори (11) (5)
    7. добавен от: Анонимен 10 Май, 20:49

    Йорданка Лалчева знае ли че е просто една С Е Л Я Н К А

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 10 Май, 21:09

      Брусен от кога е град???

  • Отговори (12) (3)
    8. добавен от: Анонимен 10 Май, 20:58

    И тя и Кочкова са вече бити карти!! Приключва тяхната ера.

  • Отговори (8) (2)
    9. добавен от: Анонимен 10 Май, 22:56

    Слушах Кучкова и да знаете тази жена не е добре с центровката.

  • Отговори (4) (9)
    10. добавен от: Анонимен 11 Май, 09:21

    Само да се знае ,че хората подписали се за референдума ги нарекоха Г Л У П А Ц И.
    Кой ли ?
    Тези които наричате умни и им плащате тока ,с който си правят бизнес "ИНТЕРНЕТ " доставчика.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete