Петък, 29 Март 2024, 12:08

ОбС направи компенсирани финансови промени в бюджета за новата зала и с. Гурково

20 Май 2013, 18:14
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2693 6


Във връзка с доизграждане на многофункционална спортна зала в Ботевград и изграждане на канализационна мрежа в с. Гурково, днес Общинският съвет, на извънредно заседание, реши да се извършат вътрешни компенсирани промени в общинския бюджет, в съответствие с изискванията на чл.12,ал.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 и бюджета за развитие на община Ботевград за 2013г., респективно и инвестиционната програма. По силата на тези промени, бюджетът  ще се актуализира за първото полугодие, се посочва в Докладната записка.

Финансирането по изграждане на многофункционална спортна зала в размер на 5 041 000 лв. се променя, като финансиране по доизграждане на същата от собствени приходи, допълнително финансиране от държавата (изравнителна субсидия) и чрез ползванве на банков кредит. Изграждането на канализационната мрежа в с. Гурково за 40 000 лв. е било заложено с финансиране от приходи от продажби на общински нефинансови активи. След компенсираните промени,   финансирането ще става от собствени приходи на общината и допълнително финансиране от държавата (изравнителна субсидия) и чрез ползване на банков кредит. Сумата от 40 000лв ще скочи на 150 000 лв. По думите на кмета Георги Георгиев, промените се налагат, заради обстоятелствата в държавата, в която все още няма сформирано правителство, което на този етап не се ангажира да осигури обещаните 5 000 000 лв. Да припомним, че на 17-ти януари по време на инспектирането строителството на залата, спортният министър Свилен Нейков заяви, че Дянков е обещал първи транш от 2 млн.лв, който да бъде преведен до 3 седмици.

Преди гласуване на проекто-решението в залата постъпиха въпроси. Съветникът Иван Гавалюгов попита,  каква част от банковия кредит овърдрафт за 3 млн.лв, който Общината изтегли миналата година, е опoлзотворен, за какво е използван, каква сума до момента е разплатена за изграждането на спортната зала, има ли да се изчистват някакви фактурирани, но неразплатени задължения, и каква сума остава общината да осигури, за да може тя да бъде изрядна страна по договора, който е сключила с „Р.С.Инженеринг“. Другият му въпрос бе свързан с това, дали има яснота, рамката на бюджета ще се увеличи ли, или ще се направи някаква друга компенсация, с която да се осигури това финансиране.

Кметът Георгиев обясни, че по силата на договора, който е на стойност  7 020 000лв., за 2012 г. са разплатени 1 900 000 лв., а през настоящата 2013 г. предстои да се разплатят  5 041 000 лв. По отношение на банковия кредит от 3 000 000 лв. той заяви, че е изтеглен, и от него до момента не е изолзван нито един лев. Георгиев съобщи още какви строителни дейности са финализирани до момента в новата спoртна зала. По негови думи вече са положени замаски, монтирани са покривът и подът. В следващите дни предстои полагане на изолация на покрива, поставяне на паркети и шпакловане и боядисване на стени. „Разбира се, ако нещата в държавата се развият така, че да получим допълнително целево финансиране, средствата, които днес гласуваме, няма да се изразходят“, изрази надежда в края на обсъжданията кметът. По отношение изграждане на канализационната мрежа в с.Гурково, Георгиев посочи, че тази година там ще се довършат 3 улици, една от които вече е завършена. ВиК в момента изготвяло проектите за другите две.


Източник: http://balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Май, 18:25

    Най-богатата община сме ние. Браво Георгиев, обичаме те.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Май, 18:32

    Георгиев премиер!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Май, 19:20

    ....и президент съшо.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Май, 20:00

    .....и то на Европейския съюз!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 21 Май, 15:41

    Нещо много сте увесили носове! :D

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 23 Май, 18:22

    казаха ти,че на тая спортна зала само грубия строеж ще бъде над 7 000 000лв, когато прие, че ще бъде тоя проект, а не на арх. Веселка Маркова, а ти се изхвърли тогава в малкия салон, че за тия пари ще я направиш, кмете, сигурно има записи на кабеларката, е - нали си най-велик, какво става сега-не можеш с тия пари да си платиш само дотук-нали разбираш колко си жаааа..лък, да не казвам боклук си беше и такъв си остана, а сега оттук нататък ... какво !?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete