Петък, 29 Март 2024, 04:34

Община Ботевград ще подпомага гражданите сами да облагородяват мястото, където живеят

28 Септември 2018, 14:16
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3459 5


Община Ботевград е разработила програмата „Красива община", чрез която се дава възможност на живущите в многобройните блокове в режим на етажна собственост и собствениците на имоти, пряко граничещи с допустимите за кандидатстване имоти да кандидатстват с проект за средства в натура за облагородяване и озеленяване на околоблоковите пространства, зелени площи и градинки пред Община Ботевград.

По повод на това Общински съвет - Ботевград одобри вчера пакет документи за реализиране на Програма „Красива община" и бе гласуван размер на фонда за проекти по Програмата до 50 000 лв с ДДС от собствени приходи на община Ботевград.

Идеята датира от около две години ,заяви днес кметът на общината Иван Гавалюгов. По думите му целта на общината е хората да поискат сами да облагородят мястото, където живеят и съответно да го опазват. „Логиката е такава, че когато сам направиш нещо, си далеч по-мотивиран да го съхраняваш и стопанисваш, отколкото ако някой ти го направи или подари”, заяви Гавалюгов. По думите му процедурата за кандидатстване е опростена. Има набор от документи, а служители от общината ще правят разяснения и ще окажат пълно съдействие на всички желаещи граждани да облагородят околоблоковите пространства или пред къщите си.

„Цялата информация ще бъде качена на сайта на общината и ще бъде достатъчно разгласена по медиите”, заяви Гавалюгов. Ще бъде необходимо да се подаде заявление, прави се скица-предложение (без изискване за проект с архитектурна стойност).


По програмата могат да кандидатстват сдружения на етажна собственост, група граждани или други заинтересовани лица, да направят нещо красиво около мястото, където живеят, добави кметът. След одобрение на проектът, ще бъде сключван съответния договор със съответния представител или група граждани , на които ще бъдат предоставени материалите и съоръженията. Те обаче ще трябва да бъдат монтирани от самите граждани, които ще имат право да кандидастват с проект на стойност до 3 хил.лв, но няма да получават пари в натура.


„Идеята е не те да получават пари и да закупуват, а общината ще предлага набор от изделия за облагородяване на междублокови пространства и зелени площи, които гражданите могат да избират – пейки, кошчета, настилки, различни видове цветя и т.н.”. Това ще бъде един каталог, който периодично ще бъде актуализиран с цени. Гражданите сами ще избират елементи, като има изискване те да са в комбинация от по две.

Кандидатстването за получаване на материали и съоръжения няма да е на конкурентен принцип. Няма да има класиране, а всички одобрени проекти, по реда на тяхното одобряване, ще бъдат финансирани по проекта, с който са кандидатствали, уточни кметът Иван Гавалюгов. След изчерпване на средствата, общинското ръководство отново ще внесе предложение до Общински съвет за отпускане на нови такива.



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (11) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Септември, 14:42

    Чудесна идея!

  • Отговори (11) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Септември, 14:55

    Браво кмете !

  • Отговори (7) (2)
    3. добавен от: Анонимен 28 Септември, 19:41

    Много хубава инициатива! Поздравления!

  • Отговори (3) (8)
    4. добавен от: Пешо 29 Септември, 09:55

    Какъв е смисъла като от бкс така или иначе не поддържат и до момента адекватно площите около блоковете адекватно. Казвам го от личен опит при които се опитваме да възстановим една градинка вече година а от общината и в частност бкс никаква помощ. Напротив само грубо и арогантно поведение от страна на Елена Донкова. А просто поискахме да изпратят 2ма човека за един ден да оправят нещата като ние финансираме всичко останало....представям си сега като и от общината дават пари колко по зле ще са нещата...

    • (7) (1)
      1. добавен от: Анонимен 29 Септември, 20:26

      Казва се Ева Донкова, а не Елена. И от общината само ще закупуват материали по направен от вас проект, а вие ще си облагородявате пред блока. И от БКС -ТО НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ВИ СЛУГИНСТВА СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ, ОРИЕНТИРАЙТЕ СЕ МАЛКО ПО ДОБРЕ. НИЦИАТИВАТА Е ЧУДЕСНА!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete