Събота, 23 Февруари 2019, 00:33

Община Елин Пелин се справи с наводненията

30 Юни 2018, 22:51
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 831 0

Вследствие на интензивните валежи в селата Караполци и Голема Раковица, както и във вилната зона на Нови хан – Побит камък възникнаха проблеми. Кметският наместник на Караполци Ангел Бонев пръв подаде сигнал, че река Мала Габра е излязла от коритото си и е наводнила чешмата и парка. След това кметът на село Голема Раковица Мика Спасова докладва, че река Лопушна е пред преливане. Река Търнавска пък заля и прекъсна път в Побит камък. На място веднага се отзоваха кметът на Нови хан Петко Костов, зам.-кметът Радослав Орловски и Румен Туев, а пътят вече е възстановен.
В сградата на общината се проведе заседание на Общинския щаб за изпълнение на план за защита при бедствия, на който присъстваха и кметовете на населените места. Заседанието протече в оперативен порядък, а кметовете на Равно поле, гара Елин Пелин, Габра, Крушовица и Богданлия подадоха информация за проблеми, които изискват спешна намеса, но и дългосрочно решение и са свързани с координацията и поемането на отговорност от различните институции.
Екип от общината, ръководен от кмета Ивайло Симеонов се отзова своевременно и въпреки ранните часове се взеха спешни мерки по обезопасяването на мястото, където реката е пробила и е заляла дворове и къщи. Бяха докарани три камиона с пръст и инертни материали и ситуацията в Караполци е овладяна. Към момента нивото на водата е намаляло с около 30 см. Екипът е посетил и с. Голема Раковица, където и двете реки Лопушна и Равна са излели от коритата си и има наводнени дворове. Веднага на място са били предприети действия за пренасочване на водата, която пълнеше дерето и заливаше улицата по протежение на р. Лопушна. Кметът на село Огнянова докладва, че нивото на водата в язовира е в допустимите граници и има достатъчно свободен обем, както и че съоръженията са в изправност. Общинския щаб е в готовност да реагира при промяна на ситацията, организирани са патрули за наблюдение на критичните точки на речните корита. В гр. Елин Пелин река Лесновска е под постоянно видеонаблюдение в района на Черния мост.
След подадените от общинска администрация сигнали до Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, се очаква техни представители, да направят оглед на засегнатите села.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (3)

Одобрявате ли идеята бившето училище в Липница да се превърне в обучителен център по иновативни дисциплини

Анкета » коментари (3)

Одобрявате ли идеята бившето училище в Липница да се превърне в обучителен център по иновативни дисциплини

отговори
Да (94)
70% Complete
Не (12)
70% Complete
Страхотна идея. Това ще възроди селото (45)
70% Complete
Мисля, че не е добра идея (1)
70% Complete
Не ме интересува (8)
70% Complete