Четвъртък, 28 Март 2024, 18:12

Община Костинброд беше домакин на кръгла маса между общините на Запад от София и сръбската община Пирот

21 Февруари 2019, 18:28
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1286 0


Община Костинброд беше домакин на кръгла маса между общините на Запад от София и сръбската община Пирот, във връзка учредяването на мега регион - Европейска група за териториално сътрудничество /ЕГТС/

На кръглата маса, организирана на 21.02.2019г. в град Костинброд, от сръбска страна присъстваха г-н Милан Попович- председател на Общински съвет - Пирот, г-н Владица Тошич- заместник-председател на общински съвет и съпредседател на Еврорегион Нишава и г-н Витойко Панайотович- заместник- кмет на община Пирот.

Представителите на българските общини бяха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд и домакин на срещата, г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Бистра Грозданова - ст. експерт “Обществени поръчки” в община Драгоман, г-жа Надя Велкова - зам.-кмет на община Годеч, г-н Радостин Ялъмов - Зам.-кмет на община Сливница, г-н Михаил Илиев – експерт в дирекция “Европейски програми и проекти” на община Своге, г-жа Владислава Симеонова - Зам.-кмет на община Божурище и експерти от „Оперативни програми и проекти“ в община Костинброд.

На срещата беше представена презентация от г-н Владица Тошич- съпредседател на Еврорегион Нишава на тема:
„ЕГТЦ - ЕУРОБАЛКАН „ГРАДИМО БУДУЋНОСТ ЗАЈЕДНО““ или в превод „ЕГТС - ЕВРОПЕЙСКА ГРУПА НА ТЕРИТОРИАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО „ГРАДИМ БЪДЕЩЕ ЗАЕДНО““, в която се представи на присъстващите инициативата за създаването на първата европейска група за териториално сътрудничество между сръбски, български и румънски „ЕГТС Eurobalkan“ /BG / RO / SRB/. „ЕГТС“ предлага множество възможности за ефективна, институционализирана и устойчиво трансгранично и регионално сътрудничество в полза на гражданите.

Г-н Тошич обясни на всички присъстващи участието му в конференцията "Новата стратегия за разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани и съседните на ЕС държави - Пример за Румъния", организирана от Центъра за външна политика и Фондация Ханс Фондация Зайдел в Сърбия. На конференцията са присъствали и посланиците на Румъния и България в Сърбия, г-жа Оана Кристина Попа и г-н Радко Влайков.

Предстои осма европейска среща на високо равнище на регионите и градовете, която ще се състои на 14-15 март 2019г. в Букурещ, Румъния.

Днес се поставиха основи на създаването на един общ регион и учредяването на EGTC – European Grouping of Territorial Cooperation, който обхваща голям брой общини и даващ уникален шанс за развитие на всички граничещи общини.

Община Костинброд ще е част от този нов регион!

Сръбската община Пирот се е срещнала със Софийския университет “Св. Климент Охридски”, в чието лице също е намерила партньор. Висшето училище ще участва в големия тристранен проект. От българска страна желание да участват в проекта са заявили и общините Монтана и Видин.
Община Видин ще бъде новият център на бъдещия регион.

В края на среща в община Костинброд, участниците се обединиха около мнението, че ще положат максимални усилия, над десетгодишното партньорство да прерасне в ползотворно за страните сътрудничество и да донесе максимални ползи за жителите на общините Костинброд, Годеч, Своге, Драгоман, Сливница и Божурище от българска страна и Димитровград /Цариброд/, Бабушница и Пирот от сръбска страна.

Община Костинброд подкрепя мотото „Градим бъдеще заедно“ и застава зад него!

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete