Събота, 20 Април 2024, 17:19

Община Костинброд празнува Илинден с различни събития

20 Юли 2018, 17:05
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2539 0


Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В община Костинброд три храма са кръстени на светеца Илия : „Св. пророк Илия“ в с Голяновци, храм “Свети пророк Илия“ в село Безден и параклис „Св. Илия“ в махала Червена ябълка, с.Царичина.

Днес, на 20 юли 2018г. отец Ради отслужи литургия за здраве в храма „Св. пророк Илия“,с Голяновци. Г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, заедно с г-н Симеон Спасов – кмет на село Голяновци и г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч уважиха празника на храма в селото.

На Илинден се отслужи литургия за здраве от отец Серафим на кръста до параклиса в махала Червена ябълка, с.Царичина.
Празникът на царичинци беше уважен от г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, г-н Николай Борисов- зам.-областен управител на Софийска област, г-жа Искра Димитрова- кмет на с.Градец и с.Царичина и много жители и гости на с.Царичина.

По повод храмовия празник на параклис "Св. Илия" в с. Царичина, 115 г. от избухване на Илинденско-Преображенското въстание и 100 г. от края на Първата Световна война, бяха открити паметни плочи с имената на загиналите във войните за национално обединение и освобождение. На двете плочи са изписани близо тридесет имена на местни жители, отдали най-ценното - живота си, в името на Родината, по време на Балканските, Първата и Втората Световни войни.

В село Безден също се почете празника Илинден. Отец Желязко освети курбан и пожела здраве на всички жители на селото.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete