Петък, 19 Април 2024, 00:10

Община Костинброд пред фалит заради бивш кмет от БСП

23 Ноември 2017, 08:10
(1) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 4902 2


Община Костинброд да плати 650 хил. лв. неустойка по консултантски договор с частна фирма от 4 септември 2009 г. Това решава Апелативният съд в София 8 г. по-късно - на 25 септември т.г. Делото е обжалвано пред Върховния съд, но от 6 ноември малката община е със запорирани сметки, което води до куп неприятности за жителите на градчето и селата около него. Общината с годишен бюджет от 13 млн. лв. е изправена пред опасност да фалира. Преди дни стана ясно, че и община Кюстендил е със запорирани сметки по договори за непоискани услуги от 2009 г.

Накратко - преди 8 г. бившият кмет на Костинброд Красимир Кунчев е подписал консултантски договор с фирмата ищец по висящото дело - “Протико Ил” ООД. Договорът е на стойност 1,955 млн. лева.

Срещу парите частното дружество трябва да консултира общината при кандидатстване за проект по ДФ “Земеделие”. Преди това са открити нарушения в проекта за изпълнение и логично по-късно договор с ДФ “Земеделие” не е сключен. Така няколко села от общината остават без канализация. През 2015 г. обаче консултантът започва да търси парите по сключения договор за неизплатените възнаграждения. Красимир Кунчев е кмет на Костинброд от 2003 до 2011 г. Избиран е от листата на БСП. Преди това е бил зам.-кмет, отново от БСП, а след това - два пъти зам. областен управител на София - в правителството на Орешарски и в служебното през 2017 г. Сега се труди на “Позитано” 20, казват от червената партия като ръководител "звено" със заплата от 1500 лева.

Договорът, който Кунчев е сключил през 2009 г. с “Протико Ил”, предвижда 0,1% неустойка върху цялата сума от 2 млн. лв. за първите 30 дни, а след изтичане на този срок - 1% на ден, или 365% годишно. 

Всичко това е посочено в делото пред Софийския окръжен съд, където “Протико Ил” ООД внася иска си срещу община Костинброд, както и в апелативния съд.

От дружеството настояват за изплащане на 1,5 млн. лева, става ясно от делото, но засега на две инстанции са уважени 650 хил. лв. от тях.

“Договорът е за пълна проектантска дейност, включително и по контрол на изпълнението, не е само за консултации. Неустойките по подписания договор са и за двете страни. Такива има и в други договори, когато сроковете са важни”, казва Красимир Кунчев.

Собственик на дружеството консултант по несъстоялия се договор с ДФ “Земеделие”, е Илмие Имамова. Любопитна подробност е, че тя дава на брат си Арбен Хавальов пълномощно да действа по обществените поръчки на фирмата, възложени от община Костинброд и няколко други. Бърза проверка в интернет показва също, че освен с обвинението за ДДС измами Хавальов е изключително близък и с Ахмед Доган.

По това време Хавальов вече е подсъдим за източване на 600 хил. лв. ДДС, документни престъпления и сключване на фиктивни сделки, а няколко месеца, след като лично подписва договора с община Костинброд, той получи присъда, макар и условна. Докато е представлявал фирмата на сестра си по процедурите за обществени поръчки е бил с мярка за неотклонение “Парична гаранция” в размер на 50 хил. лв. заради друго разследване срещу него. В миналото името му нашумя като инвеститор в хотел. Беше сочен за близък до различни политици.

Криминалното минало и делата на Арбен Хавальов явно не притесняват бившия кмет Красимир Кунчев. Още повече че “Протико Ил” е избрана с обществена поръчка. В този период фирмата на сестрата на Хавальов, в която той е пълномощник, сключва още няколко апетитни договора за консултации по европейски проекти, показва справка в Агенцията за обществени поръчки. Днес собственик на фирмата е синът на Хавальов - Александър. 

“Договорът с “Протико Ил” не е сключен от Арбен Хавальов, от друго лице е. А за това защо не е изпълнен, не мога да отговоря. Договорът с ДФ “Земеделие” е от 2011 г., тогава вече не бях кмет. Делото на фирмата срещу общината е за неизпълнението на договора с тях, и да - знам, че сметките на общината са запорирани. Между другото, по работата на “Протико Ил” общината е спечелила 5 млн. лв., парите са били преведени, но след това са възстановени, защото договорът с ДФ “Земеделие” е отказан”, казва още Кунчев и препраща към наследника си на поста Милен Димитров. Телефонът му беше изключен и той не даде коментар.

Сегашният кмет Трайко Младенов, който е бил заместник на Милен Димитров в миналия мандат, коментира случващото се: 

“Последствията от запора на сметките са фатални за общината,

която не е виновна за чужди грешки. Питам се как Кунчев е подписал този договор, а дали са грешки, е друг въпрос. Не мисля, че има и фирми, които да подпишат такъв договор. И то при положение че е имало нарушения в обществената поръчка, по която “Протико Ил” е бил консултант. Как да обясня на хората, че заради запор на сметките на общината по договор от 2009 г. част от проектите няма да могат да се реализират - детски площадки, ремонт на улици. Питам още как Арбен Хавальов се е появил в нашата община, кой го насочи?”, каза сегашният градоначалник на Костинброд. Младенов признава, че е бил зам.-кмет, когато от ДФ “Земеделие” са отказали да отпуснат пари по проекта, консултиран от “Протико Ил”, но е категоричен, че бомбата е заложена през 2009 г. с договора, който предвижда неустойка от почти 5000 лв. на ден за неизплатено възнаграждение на фирмата.

“Сигнализирали сме всички специализирани институции за този казус, включително и главния прокурор. Имам съмнения, че това е схема за източване на общината, а капанът щракна малко преди последните местни избори, когато неустойките по договора от 2009 г. вече бяха огромни”, каза Младенов.

Община Костинброд е получила запорно съобщение от частен съдия-изпълнител по искане на “Протико Ил” на 6 ноември т.г. На следващия ден фирмата на Хавальов продава вземането си към общината, което още е в съдебна фаза. Договорът за цесия е с “Татари дизайн” ЕООД, което допълнително ще затрудни общината, ако спечели делото на последна инстанция.

“Татари дизайн” е собственост на Любомир Миланов и формално няма нищо общо с “Протико Ил”. Свързва ги обаче адресът на регистрация, който е един и същ и при двете фирми, както и предметът на дейност - инженеринг, консултиране и управление на проекти. “Татари дизайн” явно не е развивала дейност досега, защото, откакто е регистрирана през 2010 г., не е подавала счетоводни отчети в Агенцията по вписвания. Кандидатствала е само за консултант по проект за саниране в Дупница, но не е сред избраните. Подобен опит фирмата е направила и в Хасково съвсем наскоро, но там още няма избрани изпълнители.





Източник: www.24chasa.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: реал-кброд 23 Ноември, 09:18

    А защо ли епрекратен договора?
    Няма нито едно решение на съда за да се разбере самата истина :).
    За да е по-прегледно http://194.12.227.30/bcap/ac/webdata.nsf/f71324247a383d2fc22570f2002cd1cb/ad32c906e0b51e38c22581a700223260?OpenDocument :D
    А защо ли този дето прекратява договора няма откриване?
    Все пак няма комисионна, няма договор.

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 20:20

    йоско костинбродския, поръчителят на самоковеца не е случайно с фамилно такова име

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete