Четвъртък, 25 Април 2024, 10:04

Община Сливница ще кандидетства по програма за подмяна на уличното осветление

19 Февруари 2020, 20:05
(0) (1)
Сливница - Новини
Прочетена: 921 0


Общински съвет – Сливница даде съгласие Община Сливница да кандидатства по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Кандидатстването ще е по процедура „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Основната цел на програмата е намаляване на въглеродната интензивност и повишаване на сигурността на доставките. Тя ще бъде постигната чрез повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници, подобряване на енергийната ефективност в сградите, индустрията и общините, както и повишаване на експертния капацитет в областта на възобновяемата енергия и енергийната ефективност.

Енергийно ефективното осветление е приоритет както на национално, така и на европейско ниво. Уличното осветление е един от големите консуматори на енергия в общините, оказващо влияние на ръста на енергийното потребление през последните години. Повишаване на енергийната ефективност би се постигнало чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на българските общини и подобряване условията на живот на населението.

Съществуващите улични осветителни тела в по-голямата си част са морално и физически амортизирани. Те най-често са монтирани през стълб (или два), което е в противоречие с добрите европейски практики. Инсталираните в тях лампи излъчват светлина с ниско качество, съдържат вредни вещества за хората и околната среда и изразходват голямо количество електрическа енергия.

От Община Сливница изтъкват, ме е необходима енергийно-ефективна рехабилитация и модернизация на селищните системи за улично осветление (СУО) чрез подмяна на съществуващите конвенционални светлинни източници и осветителни тела със светодиодни (LED) осветители, изграждане на автоматизирани системи за контрол и управление на уличното осветление и рехабилитация на общинската техническа инфраструктура за улично осветление.
Енергийно-ефективната рехабилитация и модернизация на общински селищни системи за улично осветление води до значителни спестявания на енергопотреблението за улично осветление в размер на около 75%, до съответна редукция на емисиите на парникови газове и СО2 както и до икономии на енергийни разходи и на разходи за техническа поддръжка на общинските селищни системи за улично осветление.

Минимален размер на индивидуалната безвъзмездна финансова помощ по процедурата е 200 000 евро (391 166,00 лева), а максималната 600 000 евро (1 173 498 лева).

Безвъзмездната финансова помощ за проект е до 100% от допустимите разходи. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 16:30 часа на 05 март 2020 г.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete