Петък, 26 Април 2024, 00:50

Oбщина Своге може да изгуби дела си във ВЕЦ "Своге" или да го продаде

21 Март 2017, 12:03
(0) (1)
Своге - Новини
Прочетена: 1383 8


Компанията иска да увеличи капитала си с 17 млн. лв. , за да покрие загубите си.

Община Своге е на път или да продаде дела си от 10% във ВЕЦ "Своге" или да го изгуби. Причината е, че дружеството, в което мажоритарният дял се държи от италианската "БВП пауър България", трябва да увеличи капитала си. Това се налага, тъй като дружество трябваше да изгради девет водноелектрически централи (ВЕЦ) на река Искър, но заради съдебното забавяне на последните четири от тях, за което "Капитал" писа, до момента са построени само първите пет. Замразяването на последната фаза налага отписването на активи, което чисто счетоводно декапитализира дружеството. Това налага увеличение на капитала и издаване на нови акции на стойност 17 млн. лв., като след процедурата капиталът ще достигне 17.5 млн. лв. Общината обаче няма средства да участва в увеличението, което означава, че делът й ще се стопи. За това оттам искат да продадат акциите си, но все още не могат да се разберат за цената с другия акционер.

Недоволният акционер

Решението за увеличението на капитала все пак е гласувано от общото събрание в края на 2016 г., но веднага след това неговото вписване е блокирано от община Своге. Причината, както обясниха оттам, е, че за да запази дела си от 10%, тя ще трябва да внесе 1.7 млн. лв., с които не разполага. В противен случай обаче нейният дял ще намалее на 0.29%, което е равносилно на прекратяване на участието й в компанията, допълват оттам. От общината посочват също, че те не са застраховани от ново увеличение на капитала в бъдеще, което да я принуди да търси "нови огромни средства". Това е и причината кметът на Своге Емил Иванов да подаде жалба в Софийския градски съд решението на общото събрание да бъде отменено. Според управителя на ВЕЦ "Своге" Пламен Дилков, който е представител и на мажоритарния собственик, тази жалба е безпредметна, тъй като при взимането на решението са спазени всички изисквания на закона. Това обаче ще реши съдът, който до края на месеца трябва да се произнесе доколко основателна е жалбата.

По думите на Дилков "БВП пауър България" е предложила да предостави заем на общината, с който да покрие своята част от капитала, но предложението е било отхвърлено. Вместо това е поискано изкупуване на техния дял в дружеството, което обаче не е прието от другия акционер. Според Дилков причината е, че общината иска десетократно по-висока сума от реалната. В същото време от общината коментираха, че това, за което настояват, е да получат не по-малко от справедливата пазарна цена. На практика делът им от 10% е финансиран със заем от 1 млн. лв. от мажоритарния акционер и апорт на терени за 1.8 млн. лв. До момента общината не е получавала дивидент, тъй като компанията не реализира печалби, но италианският акционер е спонсорирал различни дейности на стойност 700 хил. лв.

Покриване на загуби

Увеличението на капитала на дружеството със 17 млн. лв. трябва да послужи за покриване на счетоводни загуби от 15.3 млн. лв. След като те бъдат покрити със същия размер, капиталът отново ще бъде намален. В общото събрание, проведено в края на миналата година, акционерите, но без съгласието на общината, са гласували и намалението на одитния комитет на дружеството от двама на един. От община Своге коментираха, че по този начин те вече няма да имат представител и няма да могат да следят дейността на дружеството.
На общото събрание е предложена и продажбата на нереализираната трета фаза на проекта поради липсата на икономически интерес, но то е отхвърлено от мажоритарния акционер с уговорката, че идеята все пак ще бъде обмислена.

Източник: capital.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Март, 11:53

    моля, разкарайте безполезното недоразумение Лигльо

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Антон 22 Март, 16:56

    Кой е този Лигльо?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Март, 22:10

    Кмето е на път да прибере едни пари

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Ева,Маргарита,гинка 24 Март, 09:27

    Аз искам да го взема тия 10% за мен да са паричките и леките женички. Ако не се сещате съм емчо слабото. Целувки драги сеграждани

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Гинка,Марги,Лора,дора 24 Март, 09:30

    Преди 12-15 г. Ви обещавах че ще има дивиденти за всички свогенци и ток на по евтини цени , но докато не прекръстя Своге - на новото име чалма няма да си седна на тънкия задник. Целувки от мен заблудени свогенчета. Аз съм Емо слабото

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: г.г. 25 Март, 18:02

    Своге за сега поне има нещо, а край Ботевград има ВЕЦ дето в него общината няма дял! И вода за пиене и миене няма!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: БизнесмАн 26 Март, 00:58

    Кои са Ева, Маргарита, Гинка, Лора, Дора..?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Антикомунист 19 Април, 14:17

    струва ми се, че този сайт е комунистически.
    Която и новина(най-вече от Своге) да прочета винаги накрая има едни ревящи и тръшкащи се комунета или тиквеници.
    Ей, ненакрадохте се бе и само за още мислите и като ви вземат кокала направо се оаквате от рев.
    :D :D :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete