Четвъртък, 25 Април 2024, 11:35

Общината отбеляза 140 години от рождението на своя патрон Елин Пелин

18 Юли 2017, 14:37
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2757 0


С тържествена церемония пред родната къща на Елин Пелин в село Байлово започнаха празненствата по случай рождението на великия български писател. На събитието присъстваха кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов, заместник- кметовете и голяма част от администрацията. За жителите на общината беше осигурен автобусен превоз. На събитието присъстваха и сина и внука на Елин пелин – Боян Иванов и Елин Иванов. Децата от ФГ „Шарени маниста“ бяха подготвили музикална програма и припомниха на присъстващите забавни моменти от творчеството на Елин Пелин.

За съжаление общините Горна Малина и Елин Пелин отново останаха разделени в почитането на писателя. Днешната церемония беше организирана изцяло от елинпелинската, а Горна Малина отбеляза годишнината в събота в присъствието на президента Румен Радев. Отец Иван и отец Серафим от двете общини изразиха съжалението си от разделеното отбелязване и призоваха управляващите в двете общини за повече смирение и разбирателство.
Празненствата в Община Елин Пелин ще продължат през целия ден. От 19:00 ч. на площад „Независимост“, пред паметника на писателя Елин Пелин ще започне тържественото честване. В рамките на празника официално ще бъдат обявени за почетни граждани на общината г-н Боян Иванов-син и г-н Елин Иванов-внук на писателя Елин Пелин. В предритуалната зала на общината ще бъде представена изложба от семейни картини и портрети на писателя.

В рамките на събитието ще бъдат наградени децата, победители в конкурса за детска рисунка „Пъстрият свят в творчеството на Елин Пелин“. От 21:30 ч. на пл. „Независимост“ 1 ще бъде излъчен филмът „Гераците“ на режисьора Максим Генчев. В тържеството ще вземат участие TA „Средец“, „Кремиковци“, ТФ „Шосе“, с. Горна Малина, ФК „Танец“, с. Чеканчево, 19 СУ „Елин Пелин“, гр. София, Шопски ансамбъл, Клубове за народни танци и Женски певчески групи при читалищата от община Елин Пелин.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete