Сряда, 27 Май 2020, 16:14

Общината представи два проекта по Оперативна програма”Регионално развитие” 2007 – 2013

4 Октомври 2011, 14:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2281 3


Венцислав Велев – ръководител на проекта „Дефилир на духовата музика” представи на прескоференция целите и основни дейности за осъществяването му. Проектът ще се реализира в рамките на две години съгласно подписан договор №BG161РО001/1.1-10/2010/017 между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Ботевград на девети август 2011 г. ”. Проектът е по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и стойността му е  523 564 лв. Бенефициент е Община Ботевград, който ще управлява средствата в партньорство с Читалище „Хр.Ботев 1848”. Общината  ще съфинансира проекта с 10% от общатата му сума .
Общата цел на проекта е засилване ролята на културата като двигател в процеса на обновление и развитие на община Ботевград чрез осигуряване на възможности от нов тип, фокусирани върху развитието на културния живот в община Ботевград. Освен това проектът цели още да насърчи творческата инициатива и иновация сред гражданите, свободното им включване и пряко участие в  различните социални и етнически групи и обновяване на съществуващия културен календар на общината, обмен на познания и опит между професионалисти,  аматьори и др. Проектът е насочен към младите хора. Предвижда се организиране на фото и видеоконкурси „Дефилирът в моя мобилен телефон” и включването им в  пътуваща изложба. Други заложени идеи  са: зона ”Арт кът в парка”, дефилета, концертни изяви и др. Според г-н  Велев „Мажоретния състав на Ботевград трябва да се превърне във визитка или знак на града.” Към сновните  целеви групи на проекта са посочени 500 самодейци към Народно читалище „Хр.Ботев 1848”, 210 любители изпълнители към 6-те пенсионерски клубове в града. Допълнителни целеви групи са жителите на цялата община, както и 1 000 човека жители на съседни общини, които посещават и работят в Ботевград . Включват се и  350 участници в Дефилира от 10 духови оркестъра от цялата страна.
След кратака пауза Владимир Бенчев - Управител на „Декрет” презентира проекта  „Изграждане, реконструкция и ремонт на брегоукрепващи съоръжения на р. Рударка и р. Новаченка за предотвратяване на наводненията в с. Новачене, община Ботевград”, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-06/2010 „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации”. Стойността на проекта е 1 052 393,69 лв. Община Ботевград ще съфинансира с  52 619,68 лв. след решение на Общинския съвет. Проектът е със срок за изпълнение 18 месеца. Договорът е подписан на 3 юни 2011 година между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Ботевград . Общата цел на проекта напълно съответства на общата цел на програмата за подобряване на качеството на живот и работната среда на населението и осигуряване на възможност за устойчиво развитие, чрез предотвратяване на рисковете за живота и здравето на населението от градските агломерации и щетите за тяхното имущество, причинени от наводнения. За постигане на целта се предвижда изграждане и укрепване на дребномащабни инфраструктурни съоръжения в коритата на двете реки, преминаващи през с. Новачене, община Ботевград. Ремонтът ще обхване предимно река Рударка. Дейностите ще бъдат съсредоточни върху 700 метра от двата бряга. Ще се извършва почистване, изграждане на шахти, съоръжения за защита на газопроводи. С проекта ще се реши  и проблема със замърсяването на р. Новаченка, където има нерегламентирани сметища и ще се ограничи достъпа на животни.
 На въпрос кога ще стартира изпълнението на проекта, г-н Бенчев отговори, че той се бави вече два месеца, тъй като консорциум между „Агробилд” и  „Европа 7”, който е участвал в търга за възлагане на обществена поръчка е обжалвал процедурата. Проектът иначе бил одобрен.
Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Анонимен 4 Октомври, 15:18

  Общината не е реализирала качествено нито един проект

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 4 Октомври, 15:34

  Всичко се прави за да се замаскират очите на хората и нетрайно .... сега се слагат пейки пред входовете на блоковете, а защо чак сега преди изборите :?:

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 4 Октомври, 16:02

  Ами да, те, властимащите, феодалит,е ни подценяват и мислят, че не разбираме играта, но стига им вече. Дано повече хора имат доблестта пред урната и да гласуват за промяната.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (12)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (1034)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (107)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (78)
70% Complete
Мир по Земята (161)
70% Complete