Петък, 19 Април 2024, 17:02

Общината ще подпомага финансово двойки с репродуктивни проблеми

25 Октомври 2020, 23:39
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 995 0


Кметът Иван Гавалюгов предлага да бъде приет Правилник за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие на лица, двойки във фактическо съжителство и семейства с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на община Ботевград.

„В последните години се наблюдава една притеснителна тенденция към отрицателен демографски прираст на населението, което е продиктувано в голяма степен от ниската раждаемост на глава от населението. Една от причините за констатираните факти е невъзможността на повечето двойки в репродуктивна възраст да се сдобият с дете по естествен биологичен път. Община Ботевград също не стои встрани от тази тенденция.

В национален мащаб има създаден Фонд за асистирана репродукция /ФАР/,който заплаща до три ин витро процедури на двойки, отговарящи на определени критерии. Държавното финансиране обаче не успява да достигне до всички нуждаещи се, а освен това има процедури, за които не е осигурено държавно финансиране като: донорските ин витро процедури, съпътстващи оперативни лечения, скъпоструващи изследвания и медикаменти и др. По тази причина в последните години общините все по-често се включват в подпомагане на лечението, свързано с репродуктивното здраве на своите съграждани”, така кметът Иван Гавалюгов мотивира предложението към местния парламент.

Общинските съветници ще трябва да изберат свои представители за членове на комисията, която ще разглежда исканията за финансиране по Правилника.
Комисията ще наброява 7 членове, от които 3 представители на общинска администрация, 3 общински съветници, избрани от Общински съвет - Ботевград и един представител на МБАЛ-Ботевград, специалист по "акушеро-гинекология".
Комисията разработва система от критерии, по които ще се степенува одобрението на допустимите за финансово подпомагане кандидати, която се утвърждава от ОбС - Бтевград.

Докладната записка ще бъде разгледана на редовното заседание на Общински съвет – Ботевград, което е насрочено за 29 октомври /четвъртък/.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete