Вторник, 16 Април 2024, 19:26

Общината взима спешни мерки за спасяването на училището във Врачеш. Ще разубеждават родителите да върнат децата.

26 Юли 2018, 15:12
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3666 28


Кметът на общината Иван Гавалюгов излезе с изявление пред медиите от срещата с жители на Врачеш по повод проблемите в училището, в което категорично подчерта, че родителите трябва да бъдат разубедени да записват децата си в училищата в Ботевград. „Длъжни сме, макар и закъснели, да направим опит да убедим родителите в тяхната много важна роял в спасяването на прогимназиалния етап на училището във Врачеш”, каза Гавалюгов. По думите му обаче трябва да се намери верния подход, защото никой не може да бъде принуждаван, но родителите трябва да проявят и „една доза местен патриотизъм”.

Проблемът с отлива на ученици от ОУ”Отец Паисий” с.Врачеш е от няколко години. През последните три години децата след завършване на 4-ти клас отиват да учат в Ботевград. През учебната 2017/2018 броят на учениците в 5-ти клас е 28. Тази есен ще бъдат 8. Записалите се вече първокласници са 18 от необходим брой 26.

Преди близо 10 дни е проведена среща с родители да деца, които преместват децата си във ППМГ”Акад.проф.д-р Ас.Златаров” и ОУ”Н.Вапцаров”. Те са изтъкнали различни мотиви. Днес обаче те не присъстваха на срещата.
„Децата отиват да учат в Ботевград, а паралелките тук продължават прогресивно да намаляват. Заплашени сме да станем едно обикновено начално училище в най-голямото село на общината. За да се реши проблемът трябва учителският колектив да работи заедно с родителите да не местят децата си, защото тук имаме прекрасна база. Моите деца завършиха тук с пълен отличен и съм доволна от обучението в училището”, това заяви Антония Николова, председател на Инициативния комитет за спасяване на училището, в края на продължилата близо час и половина среща с общинското ръководство и началника на Регионалния инспекторат-София област.

„Опитахме се да изясним генезиса на проблема. Вината е споделена във всички – ръководтството на училището, учителският колектив, общината, кметството, РУО. Проблемът е решим, тъй като е положителна тенденцията в детската градина и има деца във Врачеш. Въпросът е, как да бъдат задържани да учат в селото и да бъдат мотивирани да се запишат и да продължат образованието си тук. Това заяви кметът на общината Иван Гавалюгов и добави, че ще се вземат конкретни мерки, свързани предимно с директна работа и убеждаване на родителите . „Това не трябва да е еднократен акт, а процес, който да тече през цялото образование на децата. Нашето твърдо намерение е те да учат тук. Вярвам, че учителите добре ги подготвят. На срещата взехме решение да се направи пореден опит на среща с родители да бъдат разубедени, на която и аз ще присъствам, ”, посочи Гавалюгов. Той заяви, че остава на експертите в общината и ръководството на училището да уточнят конкретните мерки. За първи път 5-ти клас през новата учебна година е под заплаха не само да е маломерен, но и да не съществува, съобщи с тревога Гавалюгов. 

По време на срещата е станало ясно, че броят на петокласниците в ОУ”Отец Паисий” ще бъде 8 ученика. Представителите на Регионалното управление по образование обаче са изтъкнали, че дори и за 8 деца биха направили изключение. В закона имало такава възможност да бъде определена такава маломерна паралелка, за да не се слива с паралелката с 6-ти клас.



Източник: balkanec.bg

Коментари (28)

  • Отговори (9) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Юли, 15:56

    Стигна се до там, защото децата още от първи клас се записват във Вапцаров :conf:

  • Отговори (6) (8)
    2. добавен от: Анонимен 26 Юли, 15:57

    Саня какво прави там, нали беше в Правец? Ааа сетих се, те са си дружки с Дудува, ще работят пак заедно...

    • (11) (6)
      1. добавен от: Анонимен 26 Юли, 16:24

      Не гледай в чуждата паница, №2, погледни какво си надробила в своята!

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: Павел 26 Юли, 21:10

    Аз съм за мойте деца да учат във това училище. Надявам се да остане и за напред

  • Отговори (2) (1)
    4. добавен от: Анонимен 26 Юли, 21:20

    Нека родителите да споделят мотивите, поради които записват децата си в Ботевград.

  • Отговори (4) (1)
    5. добавен от: Анонимен 26 Юли, 21:24

    А Вапцаров защо приема децата от други населени места? Нали е пренаселен? Свободната база е в Левски. Общината дали може да урегулира този процес?

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: Анонимен 26 Юли, 21:26

    Не зная какво се случва в училището на Врачеш, но малкото училище е по-добрата среда за децата

  • Отговори (6) (1)
    7. добавен от: Анонимен 26 Юли, 21:29

    Знае се какъв е контингентът в училище "Васил Левски". А ОУ "Н.Й. Вапцаров" НЕ трябва да открива излишни паралелки!

  • Отговори (9) (3)
    8. добавен от: Анонимен 26 Юли, 22:01

    Родителите силно се заблуждават, че правят добро на детето си като го преместват в Ботевград. Не са запознати с атмосферата в училищата.

  • Отговори (7) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Юли, 10:13

    Много размазани снимки,пробвайте с автофокус.

  • Отговори (9) (2)
    10. добавен от: Анонимен 27 Юли, 10:20

    Вината е на директорката и на родителите. Определно Дойчева не подбира добър прогимназиален колектив и за последните години си тръгнаха много от учителите със стаж повече от 20 г. А поведението на родителите мога да определя с израза "СЕЛСКА ЧЕСТ". Те къде са завършили основното си образование? В Париж ли? Ограниченият родителски капацитет налага тенденцията децата да се записват в Ботевград още от яслената група...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete