Четвъртък, 25 Април 2024, 18:55

Общински дълг се предвижда за МБАЛ- Ботевград

19 Октомври 2018, 11:13
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1619 6


Община Ботевград има намерение своевременно да реализира проект за прилагане на енергоспестяващи мерки в сградата на МБАЛ-Ботевград. С оглед на обстоятелството, че не може да бъде осигурено финансиране от оперативни програми или други национални или международни донорски програми, тъй като общината не е допустим кандидат, е необходимо нужните средства за изпълнение на проекта за прилагане на енергоспестяващи мерки в сградата на МБАЛ-Ботевград да се осигурят чрез кредит.

В тази връзка, от страна на общината бе направено проучване за възможните варианти за финансиране на ремонт на болницата, касаещ повишаване на енергийната ефективност на сградата и бе избран вариантът за кандидатстване пред Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници" /ФЕЕВИ/ за поемане на дългосрочен дълг чрез договор за общински заем, с цел осигуряване на необходимия финансов ресурс за изпълнение на предписаните мерки за енергийна ефективност за обновяване на сградата на МБАЛ-Ботевград.

Максималният размер на дълга е до 2 700 000,00лв. Срокът на погасяване е до 84 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.

Максимален лихвен процент - 3.5 %, фиксиран за целия срок на договора.

Съобразно чл. 15, ал. 1 от Закона за общинския дълг, община Ботевград публикува покана за публично обсъждане на намерение за поемане на дългосрочен общински дълг за осигуряване на необходимото финансиране на горепосочения проект.

Общественото обсъждане е проведено на 21.09.2018 г. в заседателната зала в сградата на общината в присъствието на служители на общинска администрация. Становища, предложения и коментари относно намерението за поемане на дългосрочен дълг не са постъпили, нито в хода на публичното обсъждане, нито в определения в поканата срок.

Анализът на прогнозното влияние на дълговото финансиране и разходите по обслужване на дълга върху бюджета на Общината показва, че новият дълг не влияе на финансовия показател по чл. 32, ал. 1 от Закона за публичните финанси, съгласно който годишният размер по плащанията на общинския дълг във всяка отделна година не може да надвишава 15 на сто от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години, изчислен на базата на данни от годишните отчети за изпълнението на бюджета на общината, тъй като съгласно чл. 32, ал. 5 от Закона за публичните финанси ограничението не се отнася за ползвани заеми от други лица от сектор „Държавно управление", към които се причислява Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници" /ФЕЕВИ/.

Предвид обстоятелството, че общинският дълг се предоставя от ФЕЕВИ, е приложима разпоредбата на чл. 19а от Закона за общинския дълг, съгласно която не следва да се провежда процедура по избор на финансова или кредитна институция, или финансов посредник при условия и по ред, предварително приети от общинския съвет .

-Обезпечение по кредита - залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на Общината по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а" до „ж" от Закона за публични финанси и бюджетните взаимоотношения на Общината по чл. 52, ал. 1, т. 1, букви „а" и „б" от Закона за публични финанси, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличността по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог, покриващи 150 % от размера на кредита

-Такси и комисионни - без такси и комисионни, включително такса предсрочно погасяване след втората година от кредита.

Предстои Общински съвет- Ботевград да се произнесе по повод поемането на дългосрочен дълг от общината. Това ще се случи по време на редовното заседание на ОбС, което ще се състои на 25.10.2018г. от 17ч. в конферентна зала на зала „Арена Ботевград”.

За определяне на текущото състояние на сградата на МБАЛ-Ботевград, е възложено изготвянето на обследване за енергийна ефективност на обекта, на база на което е направен технико-икономически анализ с конкретни параметри за подобряване на експлоатационните характеристики на сградата. Въз основа на енергийното обследване са констатирани следните основни проблемни области, касаещи навременна намеса, а именно: фасади, покрив, дограма, както и инсталациите - отоплителна и вътрешна осветителна.

Сградата на „Многопрофилна болница за активно лечение - Ботевград" ЕООД е строена в периода 1968-1977 г., като към настоящия момент не е правен ремонт, чрез който сградата да се приведе в съответствие с нормативните изисквания в сферата на енергийната ефективност и да осигурява съвременни условия за труд на служителите и за престой на пациентите.

В доклада от обследването е установено, че фасадите на сградата се нуждаят от реновиране и освежаване, плочите от врачански камък са изпадали, счупени или напукани /особено на блокове 2 и 3 на сградата/, керемидите по покрива са разместени или счупени, улуците са корозирали. Същевременно е налице сериозна деформация на дървената дограма, обковът е изметнат, липсват уплътнения и дръжки и има счупени стъкла.

Съществуващата отоплителната инсталация в сградата не осигурява цялостно топлоснабдяване, като коридорите на болницата и около 15% от помещенията остават неотопляеми. Някои от котлите не функционират поради повреда, като мощността на работещите от тях не е достатъчна да осигури нормален комфорт на обитаване, в резултат на което се налага използването на допълнителни отоплителни електрически уреди в Родилно отделение и отделенията с лежащо болни. Вътрешната осветителна инсталация е морално и физически остаряла, значителен брой от монтираните с построяването на сградата осветителни тела липсват, като реално през последните години в болницата се използват около 30 - 40 % от тях и не се осигурява необходимата осветеност на помещенията.



Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (6)

  • Отговори (6) (7)
    1. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 12:38

    Господин Гавалюгов, престанете с тази болница да наливате от пусто в празно, когато тя е обречена на загуба. То там няма доктори, пациентите бягат в София, а вие като Добрин Христов, вместо да инвестирате в човешкия ресурс се чудите какви още ненужни ремонти да правите, та врачанските и мездренски фирми да отнесат някшй лев. Престанете да ни задължавате ежемесечно със заеми и пр.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 12:49

      Защо в болницата при ремонтирана пералня, който ремонт ние сме финансирали, прането е дадено на външна фирма? Защо гусин кмете и гусин далавера-Китанов?

  • Отговори (2) (1)
    2. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 15:59

    Това е много добро решение г-н Кмете, ако болницата се преведе в нормална среда за експлоатация ще се засили и интереса на гражданите да я посещават, също така и интереса на кадърните специалисти да работят там.

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 17:27

      Това да не е ресторант бре, аланкоолу!

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 21:37

    А защо триете коментарите?
    Да не би строежът да е застрахован в Лев Инс?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 22:12

    Да, от интерес гражданите посещават болницата

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete