Четвъртък, 25 Април 2024, 16:17

Общински съвет - Ботевград одобри компенсирани промени, с които се увеличиха средствата за ремонт на водопровода във Врачеш

12 Декември 2017, 12:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2247 1


Общински съвет Ботевград даде съгласие да се извършат необходимите компенсирани промени по обекти в рамките на определените капиталови разходи, финансирани със средства от собствени приходи постъпили по параграф 40-00 „Постъпления от продажба на нефинансови активи" от една страна и от друга в плана за капиталови разходи, финансирани с целева субсидия от държавния бюджет за 2017г на община Ботевград.

За целта кметът Иван Гавалюгов бе внесъл две докладни записки на извънредно заседание на ОбС вчера. И двете докладни бяха гласувани и подкрепени с пълно болшинство.

За първия обект - Реконструкция на водопроводна система в с. Врачеш - Главен клон I н.з. от т. Т889 до т. Т885, Клон 70 от т. Т892 до т. Т893, Клон 57 от т. Т1314 до т. Т862, Клон 58 от т. Т890 до т. Т1050 с обща дължина 722 м, компенсираните промени в плана за капиталовите разходи е чисто организационно и формално дейстиве.

"Нито се увеличават, нито се намаляват средствата за обектите, а просто се променя конкретният източник, с който ще бъдат финансирани”, обясни кметът Иван Гавалюгов.

Общинското ръководство предлага в докладната записка, касаеща реконструкцията на ВиК мрежата във Врачеш, която вече е реализирана, изплащането от собствени приходи от 43 хил.лв. да стане 12 030 лв, като се намалява не общата стойност , а средствата, с които ще се финансира обекта със собствени приходи на общината. Компенсираните промени в капиталовите разходи в тази докладна записка , финансирани със средства от собствени приходи постъпили по параграф 40-00 „Постъпления от продажба на нефинансови активи", се наложиха след извършен анализ на проведените процедури по ЗОП и сключените договори с изпълнители , във връзка с ефикасното и ефективно използване на средствата от целевата субсидия , определена със закона за Държавния бюджет за 2017г

Втората докладна записка, касае изграждането на градина за игри "Зелинград " в гр.Ботевград, което започна преди няколко месеца. За този обект бяха заложени капиталови разходи от държавната целева субсидия в размер на 25 763 лв. С компенсираните промени тези средства от централния бюджет се трансформират, като източник на финансиране от собствени приходи, а средства, които се освобождават от целевата субсидия на републиканския бюджет се пренасочват към ремонт на водопровода във Врачеш.

„Ние на практика извършваме една замяна на средства между двата обекта - във Врачеш и в градина за игри „Зелинград”, обясни кметът пред общинските съветници. По думите му трансформирането на средства се поражда от обстоятелството, че общината не може да изплати на БКС разходите от целевата субсидия. „Това е така, защото да финансираме обект от целева субсидия трябва имаме договор, а това е общинско предприятие. Имахме намерение да го извърши външна фирма, но видяхме, че БКС може да го изпълни. На този етап е изпълнен ремонта, но не можем да сключим договор, с който да отчетем пред държавата разходването на тези средства. Затова градина за игри "Зелинград " в Ботевград се финансира като обект от собствени приходи на община Ботевград. Съответно неусвоените средства от централния бюджет ги прехвърляме за Врачеш, където имахме заложени 43 хил.лв от собствени приходи", добави кметът Гавалюгов. Така реконструкция на водопроводна система в с.Врачеш с обща дължина 722 м. се увеличава от 80 000 лв на 111 043 лв.

Другата компенсирана промяна в плана на капиталовите разходи, финансирана със средства от целевата субсидия, определена със закона за държавния бюджет за 2017г е: предвидените 45 000 лв за изграждане на нова ел.инсталация с подмяна с нови електрически табла в общите части в сградата на доболнична помощ / бивша поликлиника/ се намаляват на 39 720.24 лв.

Съгласно чл.124, ал.З от Закона за публичните финанси, Общински съвет може да одобрява компенсирани промени между показатели на капиталовите разходи, както и между отделни обекти, финансирани със средства от целевата субсидия, определена със закона за Държавния бюджет за съответната година като промените се одобряват само в рамките на бюджетната година.




Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (4)
    1. добавен от: Анонимен 12 Декември, 18:59

    Така беше и при Георгиев и ти все ревеше.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (185)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete