Четвъртък, 25 Април 2024, 15:16

Общински съвет не взе никакво решение по докладната за водоползване от язовир Бебреш за целите на МВЕЦ-ът (обновена)

2 Ноември 2017, 18:47
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3997 15


Общински съвет-Ботевград не прие проекта за решение, внесено от кмета на общината Иван Гавалюгов, относно изменение на разрешително от 20 април 2012г. за водовземане от язовир „Бебреш", с цел производство на електроенергия посредством МВЕЦ „Бебреш". Разрешителното е продължено с Решение №825/06.08.2012г. 

Кметът Иван Гавалюгов поиска от съветниците да гласуват  две възможни решения на проект за решение: да възразят или да не възразят срещу изменението на разрешителното, което Басейнова дирекция "Дунавски район" е издала на фирмата, стопанисваща МВЕЦ „Бебреш" – „Агроинженеринг” ЕООД, за ползване на вода до ниво 7,62 м под кота преливник.

Мотивите на кмета Гавалюгов да поиска възражение  са изключителната обществена значимост на проблема с водоснабдяването на община Ботевград. Тъй като съществена част от водоснабдяването се осигурява именно от язовир „Бебреш", е необходимо ОбС Ботевград да разгледа така направеното изменение на разрешителното за водовземане и да обсъди евентуалните рискове за осигуряване на необходимите водни количества за задоволяване на питейно-битовите нужди на населението на община Ботевград.

Иван Гавалюгов припомни кризисната ситуация от миналата година. Тогава Трудовец остана без вода, което постави като изход от извънредното положение преминаването към водохващане от местността Поп Нако. Поради това Гавалюгов изтъкна, че общината мисли в посока по-малко да се разчита на язовир Бебреш , като водоизточник и да се разчита  повече на речни водохващания. „Голяма част от загубите на вода са от лошата инфраструктура. Занапред все по-малко ще ползваме водите на язовир Бебреш, който засега е основен водоизточник”, подчерта кметът Гавалюгов. 


Крайният срок за внасяне на възражение в Басейнова дирекция „Дунавски район" е 10.11.2017 г. Общинските съветници след едночасов дебат нито възразиха, нито не възразиха на предложението на кмета Иван Гавалюгов. След като председателят на ОбС не успя да  формулира проект за решение, което да подложи на гласуване, постъпи предложение от общинския съветник от БСП Коцо Коцев. Той посочи, че  съветниците трябва да гласуват дали възразяват срещу решението на „Басейнова дирекция”. Това предложение бе подкрепено от 14 съветника, 7 се въздържаха и 0 бяха против. Двамата съветници от Врачеш Силвия Христова и Милчо Владимиров не подкрепиха проекта за решение, с което общината иска да обжалва решението на Басейнова дирекция, което всъщност дава право на МВЕЦ-а да ползва вода, докато нивото на язовира не достигне кота 7,62 м под преливника.
Другото предложение на кмета - ОбС-Ботевград да не възрази на Басейнова дирекция, не бе подкрепено от нито един съветник, 10 бяха против и 12 се въздържаха.

По време на обсъжданията бе дадена думата на Веселка Нинова, представител на „Напоителни системи”- клон София. Тя обяви основните параметри на язовир Бебреш - 14 175 хил.куб. м  общ обем. При ниво 3 милиона 875 хил. куб. м се достига мъртъв обем и не може да се използва вода. От изнесените от нея факти стана ясно, че общината получава вода при обем 11 милиона 300 хиляди куб. метра.

Нинова обяви трите основни ползватели на вода от  язовира. Това са „Вик Бебреш”ЕООД, което получава условно чиста вода с обем 2,5 милиона куб.м. вода, съгласно разрешителното за водоползване. На второ място вода се предоставя за промишлени нужди в количества от 50 хил.куб.м вода. Третият ползвател е МВЕЦ - Фирма "Агроинжренеринг".  

За подаване на вода за питейни нужди  в язовирния обем трябва да бъдат завирени 9 270 хил.куб.м вода (490.48 кота) или 7,62 м под преливника.  Под тези коти не може да бъде вземана вода от „Агроинженеринг”, посочи Веселка Нинова. По думите й, нивото на язовира се следи ежедневно и винаги ВЕЦ-ът може да бъде спрян. Според нея той вече отдавна е спрян.  Нинова заяви, че има предвиден воден резерв от 3 млн. куб.м, поради което криза за вода няма да се допусне отново.

Инж. Веселин Монев от Басейнова дирекция "Дунавски район" заяви, че за да се ползва вода от язовира, би трябвало да се подава всеки месец заявка към министъра на околната среда и водите, а Басейнова дирекция да контролира спазването на условията за водовземане. Инж. Монев също изрази мнение, че промененото разрешително за водоползване от МВЕЦ-а, не крие рискове за повторна криза, която сполетя община Ботевград миналата 2016 -та година. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (15)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (18) (0)
    2. добавен от: ff 2 Ноември, 18:55

    поименно-искам да знам утре при лилов ли или при георгиев да ходя, за да се къпя и да ми изпере дрехите. как нямате поне малко себеуважение- охлюви жалки сте и това си е. Не съм очаквал да имате срам, но не ви ли писна да се продавате за дребни пари, да прегазвате всичко за някакви жалки амбиции- та тук е в покрайнините на света и вместо да се мъчим да оправим живота си, вие го съсипвате всеки ден. Дано ви приседне

  • Отговори (4) (16)
    3. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 19:19

    Сега да видим кметчето дали има смелост да вземе решение,защото това НАИСТИНА Е НЕГОВА РАБОТА.И НОСИ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ.

  • Отговори (14) (1)
    4. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 20:04

    любчо, гошко и сие се разкриха. Сега да видя кирпичената сган как ще пише, че кмета е подлога на Златеви. Лъснаха продажниците

  • Отговори (13) (0)
    5. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 20:06

    Хора, защо спите??? Дадоха ви водата на Златеви! Като се събудите ще е късно.

  • Отговори (0) (9)
    6. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 21:01

    Не квичете излишно.Проблем няма и няма да има.

  • Отговори (3) (8)
    7. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 21:03

    Реално направиха услуга на Гавалюгов.Така се измъкна по тарлъци и ще опази задника си.

  • Отговори (0) (13)
    8. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 22:22

    Къпете се при Гавалюгов!

  • Отговори (1) (2)
    9. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 22:23

    Хей не се пресилвайте

  • Отговори (0) (3)
    10. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 22:23

    Слага зелето

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete