Сряда, 17 Април 2024, 01:59

Общински съветник откри ценен архив

14 Септември 2020, 08:46
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1290 0


Общинският съветник от ВМРО в Копривщица инж.Стоян Павлов, който от няколко месеца е и председател на Народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“, откри при почистване на бившата апаратна зала на читалището между касови ордери от минали години протокол за избора на името на читалището, който е адресиран до Хаджи Ненчо Палавеев от 1909 г., както и писма от възрожденската деятелка, участвала в Априлското въстание Евлампия Векилова. Интерес представлява именно кореспонденцията на Евлампия Векилова, която е била близка с Васил Левски, Каравелов, Каблешков и други възрожденци. С решение на читалищното настоятелство архивът е предаден в дирекция на музеите гр.Копривщица, където същите ще бъдат проучени и правилно съхранени.
Евлампия Стоева Векилова (с рождено име Парашкева) е родена в Копривщица през 1834 г. Животът ѝ е свързан с просветата и националното пробуждане. Учи прилежно и, когато през 1846 г. Найден Геров се завръща от Одеса и открива класното училище, тя е негова ученичка. После заминава за Сопот и става монахиня в девически манастир. Там тя сменя светското си име Парашкева на Евлампия.
Учителства почти 30 години. Отначало работи в Копривщица, после във Враца, Русе, Силистра, след което отново се завръща в родния си град, за да поеме издръжката на семейството след смъртта на бащата. Хаджи Антон Кесяков настоятелно я моли да стане учителка в Силистра. За този си период признава: „...Да се основава девическо училище в Силистра е било една невъзможна работа.“
Обучението води по взаимната метода и по буквара на Христо Г. Данов, пригоден за този начин на обучение. Оставя трайни впечатления сред населението на града. Успява да привлече близо тридесет момичета и основава първото девическо училище. През следващите години броят на нейните възпитанички нараства.
Има лични познанства и контакти с Васил Левски, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, както и с други български революционери. Извънредно смела, тя крие и пренася тайно до различни краища на България много предмети, материали и писма, свързани с подготовката на въстанието.
С Анна Л. Каблешкова я свързва идеята за свободата. Не е случаен фактът, че Тодор Каблешков ѝ поръчва да ушие знамето на съзаклятниците. В Сопотския манастир успява да изучи ръкоделие. Това ѝ дава възможност да изпълни тайната поръка на Каблешков върху зелен копринен плат да избродира един стъпкал здраво омразното турско знаме с полумесец, лев. Копринените конци и сърмените нишки допълват впечатлението за извършената от нея работа.
„...Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на църковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците...“ – посочва Т. Каблешков в прочутото си кърваво писмо. Евлампия е сред въстаниците. Доживяла свободата, продължава да учителства. Работи до 1892 г. Умира през 1908 г. в Пловдив.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete