Петък, 29 Март 2024, 11:56

Общинските съветници от ГДБОП искат смяна на председателя на ОбС-Ботевград

19 Май 2016, 09:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5391 75


Общинските съветници от групата на ГДБОП искат смяната на председателя на Общински съвет – Ботевград Мартин Тинчев. Вчера следобяд те са депозирали Докладна записка в общинската администрация относно предсрочно прекратяване на правомощията му като председател на ОбС Ботевград и избор на нов председател. В своите мотиви те са изтъкнали няколко причини. Докалдната записка ще бъде внесена в Общински съвет на 26 май (четвъртък). Публикуваме пълния текст на Докладната записка:
 
Уважаеми колеги общински съветници,
 
Всички ние сме избрани по волята и с гласовете на жителите на община Ботевград за общински съветници през мандат 2015–2019 г. Макар и представители на различни политически сили или местни коалиции, всички ние сме се заклели да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на гражданите от Ботевградска община. Вземайки участие в работата на Общинския съвет, сме длъжни да спазваме разпоредбите на приетия от самите нас Правилник. Това в най-голяма сила важи по отношение на избрания председател.

Ръководейки се от тези разбирания, ние – групата общински съветници, подписали настоящата докладна, смятаме за необходимо да се вземе решение за предсрочно прекратяване на правомощията на Председателя на ОбС Ботевград и избор на нов Председател. Мотивите ни са следните:

Настоящият общински съвет е конституиран и работи вече повече от шест месеца. С Решение №1/12.11.2015 год. за Председател на ОбС Ботевград бе избран г-н Мартин Тинчев. Според нас г-н Тинчев не изпълнява ефективно задълженията си като председател. Повод за това твърдение ни дават следните обстоятелства:
Не се спазва реда по време на заседанията на общинския съвет. Нарушават се многократно чл. 42, ал. 2; чл. 45, ал. 1 и 2 и особено фрапантно чл. 81 от Правилника, като от страна на председателя не се предприемат предвидените мерки (чл. 82 до чл. 86 от Правилника) за осигуряване на нормална среда за работа в залата, или те се прилагат избирателно спрямо изказващите се по време на дебатите съветници;

Позволява се на определени общински съветници да вземат думата за изказвания, реплики, дуплики и предложения безразборно, без разрешението на председателя, или по-скоро – поради неговото неангажирано мълчание;
Грубо и недопустимо поведение на отделни съветници не се санкционира от председателя. Те отправят обидни реплики и квалификации към свои колеги, напр.: „въздухари“, „смешници“; налагат открит натиск и търсят сметка за начина на гласуване /“Кажи кой ти плати, бе!“/

Всичко това се случва, без дори минимална забележка или друга санкция от страна на председателя на ОбС. Това продължава, дори след като ръководители на група съветници и потърпевши общински съветници многократно са напомняли на председателя, че следва да осигури ред в залата.

За всички тези нарушения пряко отговорен е председателят, който следва да следи и осигурява реда по време на заседанията. Считаме, че всичко това е недопустимо, уронва престижа и дискредитира пред местната общественост ролята на един от най-важните органи на местното самоуправление, а именно – Общински съвет Ботевград.

Друга важна причина за искането ни за предсрочно прекратяване на правомощията на Председателя на ОбС - Ботевград е и фактът, че той продължително не изпълнява задълженията си. С Решение №3/17.11.2015 год. бе определена продължителност на работното му време на 100 % от регламентираната в Кодекса на труда нормална продължителност на работното време. Определен бе и размер на възнаграждение за работата - 50 % от месечното възнаграждение на Кмета на общината. Въпреки че посочените условия са съгласувани с г-н Тинчев и той лично се е съгласил с тях, преди да бъдат предложени за гласуване от общинския съвет, в качеството си на председател г-н Тинчев не ги спазва.

От началото на настоящата 2016 год. за нас е трудно да открием г-н Тинчев на работното му място в сградата на общинска администрация. Отбелязваме и факта, че той редовно отсъства от заседанията на постоянните комисии към общинския съвет. Въпреки че не е член на нито една комисия, според чл.12, т.4 от Правилника председателят е длъжен да координира работата им предвид факта, че комисиите разглеждат предварително всички въпроси от дневния ред и спомагат за облекчаване работата на съвета. В началото на мандата си г-н Тинчев вземаше участие в работата им, но само в началото.  Повечето от заседанията на комисиите се провеждат в работно време, което би следвало да е работно и за председателя, но в последните месеци той не може да бъде открит в сградата на общината, за да се включи в работата.

Трябва да се има предвид, че възнаграждението и осигуровките на председателя по трудовия му договор се заплащат с обществени средства, за разходването на които всички ние трябва да сме особено чувствителни. Г-н Тинчев получава облаги за сметка на данъците на жителите на общината, без да изпълнява насрещните си задължения като Председател за период от време, продължяващ повече от четири месеца.

Поради всичко изложено и на основание чл. 24, ал.3, т.2, и чл.24, ал.1 от ЗМСМА, общинските съветници от ГДБОП предлагат на общинския съвет да вземе решение за предсрочно прекратяване правомощията на  Мартин Владимиров Тинчев като Председател на Общински съвет – Ботевград и избор на нов председател на Общински съвет-Ботевград.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (75)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Благомир Дойнев 19 Май, 10:27

    г-н Мартин Тинчев е великолепен и прекрасен човек, защо плюете срещу него. Такива млади и отговрни професионалисти трябват на общината. Заедно с г-н Иван Гавалюбов са запретнали ръкави за светлото бъдеще на общината и всички живущи в нея.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Май, 10:32

    Особено къдравелкото, така ги е запретнал, той един пирон никъде не е забил през целия си живот.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Май, 10:32

    Едно добро решение!!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Май, 10:35

    КОЙ , КОЙ ще окоси и почисти парка на колежа .

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Май, 10:41

    Ми много е прекрасен, №1!
    Вземи си го в къщи, да ти краси дома. И Тулата - с него, за о-още по голЕма красотЪ - без компУтЕр!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 19 Май, 10:54

    Тинчев е единствения човек който има слелоста да е опълчи на безумните решения на кмета Гавалюгов. Всички решения са в облага на Кмета и хорицата му, които хабер понятие си нямат от това което правят.
    Смешни човечета, които се страхуват да не би някой да им изкара мръсните ризи, ноооо рано или късно всичко се научава и този ден няма да е далеч

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 19 Май, 11:05

    Прекрасно предложение! Дано да се приеме.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 19 Май, 11:07

    № 6, Той не се опълчва на Гавалюгов, той просто работи С и ЗА Георги.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 19 Май, 11:24

    Какви мръсни ризи, бе? Я виж чии ризи се изкарват в момента. Всички Тульовски проводници трябва да се елиминират на часа

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Запознат 19 Май, 11:27

    6 - я дай по-конкретно кои са тия решения? И как така беше против Тухлата, а сега са се гушнали като магистрални проститутки. Човек без един ден трудов стаж нормален, абсолютната еманация на прост, но крайно амбициозен кариерист. ГЕРБ ако имат акъл веднага трябва да му свият сърмите и да търсят друго лице на партията в града. Този се обгражда само с верни нему слуги, които нямат собствено мнение. Утре, когато неизбежно си бие камшика пак ще останат без структура.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete