Събота, 31 Октомври 2020, 13:01

Общинските съветници с декларация до МОН и РУО относно казуса със старото училище в село Врачеш

25 Юни, 23:29
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1310 4


Общинските съветници от групата на ПП МИР излязоха с декларация, с която настояват МОН и РУО - София регион да преразгледат позицията си по казуса със старото училище в село Врачеш.

Припомняме, че РУО – София регион даде отрицателно становище на идеята за промяна предназначението на сградата. Като причина се посочва липса на убедителни аргументи, че в бъдеще селото няма да има потребност от още едно училище. Вследствие на становището на РУО, МОН също даде отрицателно становище.

Декларацията е адресирана до Министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев и до началника на РУО –София регион г-жа Росица Иванова.

Ето какво гласи декларацията:

„От десетки години насам сградата на бившето начално училище „Васил Левски“ в село Врачеш не се използва за образователни цели. Тя е в крайно лошо състояние и съществува реална опасност да се срути. Останките от покривната конструкция застрашават хората, които ежедневно минават покрай нея. Въпреки ограждането на сградата с обезопасителни ленти, деца и младежи постоянно влизат вътре, без да осъзнават, че подлагат живота и здравето си на риск.

През 2019 година кметът на община Ботевград е депозирал искане в РУО-София регион за даване на положително становище за промяна предназначението на имота, върху който се намира тази изключително опасна сграда, но Регионалното управление на образованието – София регион дават отрицателно становище, на базата на което Министерството на образованието и науката също дава отрицателно становище.

Ние общинските съветници от Общински съвет – Ботевград, мандат 2019 2023, не приемаме основанието за този отказ, а именно, че от страна на община Ботевград не се представени достатъчно убедителни аргументи, че в бъдеще село Врачеш няма да има нужда от второ училище. За съжаление колкото и да ни се иска такива оптимистични изгледи в перспектива въобще не се очертават поне в близките 10-20 години. Това наше твърдение не е безпочвено. То се потвърждава от следния факт – действащото ОУ“Отец Паисий“ в селото е с капацитет за обучение на 300-400 ученици, а понастоящем в него се обучават 150 деца. Смятаме, че този аргумент е напълно достатъчен, както и окаяният вид на сградата, за да дадат РУО-София регион и МОН положително становище за промяна предназначението на имота.

Изразяваме категоричната си позиция, че този общински имот, включващ бившето начално училище „Васил Левски“, би могъл да се използва за други хуманитарни и социални или обществено обслужващи дейности, които биха били в услуга на населението на село Врачеш, наброяващо 3 429 жители, каквито всъщност са и намерението на община Ботевград .”Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

 • 1.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 26 Юни, 18:16

  Разумно решение на общинските съветници! Дано и тези, от който зависи решението на този проблем да проявят повече разум, а не безхаберие!!!

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 28 Юни, 22:26

  Ще стане като Гурково и Липница,
  Ще се предостави безвъзмезно.

 • Отговори (1) (0)
  4. добавен от: Анонимен 28 Юни, 22:30

  Общината не предлага разумни решения за този род имоти.Само приказки, които заблуждават населението ,че ще се случи нещо добро.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (550)
70% Complete
Не съм съгласен (307)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (244)
70% Complete