Петък, 29 Март 2024, 10:36

Общинското ръководство се срещна с жителите на с. Врачеш

13 Декември 2017, 21:53
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2633 10


С днешното посещение на общинското ръководство в с. Врачеш стартираха срещите на кмета Иван Гавалюгов с граждани по населените места на територията на община Ботевград. Градоначалникът бе придружен от зам.-кметовете Борис Борисов и Цветелин Цветков, управителят на ВиК „Бебреш” ЕООД Цветозар Гаврилов, управителят на ОП БКС Ангел Ангелов, управителят на „Балкангаз 2000” АД Михаил Димитров.

В началото на срещата кметът на Врачеш Марин Бончовски приветства общинското ръководство и присъстващите жители на селото. Той прикани всеки, който има въпрос, да го постави пред  ръководството на общината.

В хода на срещата кметът на общината Иван Гавалюгов представи отчет на извършените през 2017 г. дейности в с. Врачеш.
Над 365 000лв са финансовите средства, изразходвани в селото през изминалата година.

- За текущи ремонти- асфалтови кръпки /изрязване и изкърпване/ на улици в селото – 674кв.м.- 18 000лв.
- Козметичен ремонт на покрива на НЧ „Събуждане” – 2500лв
- Ремонт на покрива на Кметството- 2500лв
- 40 000лв за ремонт на Боновския мост, почистване на коритото на р. Чешковица- от Пейовския мост до края. Кметът Гавалюгов поясни, че самият мост е включен в проект по Програма за развитие на селските райони, с който общината е кандидатствала и се надява на финансиране. Това е проект, в който е включен цялостен ремонт на централната улица от входа на селото до Радовец.
- Текущ ремонт на трошенокаменна настилка по улична мрежа в с.Врачеш / по ул. „Витиня”, „Славейков”, „Гео Милев”, „Горски пътник”/- 8 000лв.
- Цялостен ремонт на отоплителната инсталация в ДГ „Детелина” – 51 000лв
- Подмяна на част от водопровода по ул. „Трети март”- 735 м в селото- 123 000лв
- 116 000лв за реализиране на първият етап от подмяна на довеждащия водопровод от водохващането в махала Осеница. Градоначалникът заяви, че проучванията показват наличието на сериозни водни ресурси от реката при махала Осеница. „Ние искаме тези водни ресурси в максимална степен да достигат до селото. Сложихме тръба ф 200, която позволява да се прекарат до 80 литра вода от водохващането до пречиствателната станция. 80 литра вода са предостатъчни за селото. Остават още около 1000 м, за да се достигне до водохващането”, заяви Гавалюгов.
- По искане на местния отец и църковното настоятелство бяха отпуснати 14 000 за направата на навес, пътека и плоча в двора на църквата „Свети Димитър”.
- 3 000 лв за почистване на нерегламентирани сметища.
- 6 000лв за доставка и монтаж на детски съоръжения е ДГ „Детелина”

Кметът Иван Гавалюгов съобщи и какво конкретно предстои да се извърши през 2018г.
470 000лв от собствени приходи на община Ботевград са предвидени за Врачеш за 2018г.
- Ремонт на читалище „Събуждане” – 65 000лв.
- Кметът Гавалюгов съобщи, че ДГ „Детелина”, както и другите детски градини в общината кандидатстват, по проект пред Национален доверителен екофонд с проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност /саниране, подмяна на дограма, ремонт на покрив, отоплителни инсталации и т.н./. „Вече имаме одобрен проект с издадено разрешение за строеж за детските градини в с. Врачеш, с. Скравена и още четири детски заведения. Имаме подадена документация от Национален доверителен екофонд за провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител. Допустимите мерки, които програмата предвижда като финансиране са на стойност 192 000лв”.

- Продължава търсенето на финансиране за цялостна подмяна на водопровода във Врачеш. „През тази година община Ботевград успя да изработи проект за цялостна подмяна на водопровода в с. Врачеш и с. Трудовец. Проектът премина през съответните оценки и получи разрешение за строеж. Разбира се предстои да се търси финансиране. Ще търсим и национално финансиране, а може и частично да се финансира със средства на общината. В нашата община Трудовец и Врачеш не могат да получат европейско финансиране в настоящия програмен период, съобразно критериите на финансиране. В едната програма финансиране могат да получат населени места с брой на населението 2000 жители, а в другата над 10 000 жители. Ние не се отказваме и продължаваме да търсим начини да получим финансиране”, заяви Гавалюгов.

- Продължават необходимите действия за изграждането на пешеходна и вело алея на пътя Ботевград – Врачеш. Кметът на общината съобщи,че общината е отпуснала 16 000лв за проектиране на въпросната пешеходна и вело алея. Градоначалникът съобщи, че предстоят не малко процедури, за да се стигне до самото изграждане на и реализиране на вело алеята. Предстоят процедури по изготвяне на парцеларни планове и процедури, които трябва да бъдат одобрени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

- През 2018г. отново се предвижда изкърпване и асфалтиране на пътни участъци
- Почистване реките
- Текущ ремонт- подмяна на водопровод и асфалтиране по ул. „Ален мак” „Мургаш”, „Васил Левски”.
- Предвижда се полагане на трошено каменна настилка се по ул. „Горски пътник”, „Розова долина”, „Дунав”.
- Ремонт на църквата „Свети Димитър” – 10 000лв
- Текущ ремонт на асфалтово покритие пред Маргинската чешма
- Кметът лично се ангажира в големите села да се направи футболно игрище, каквото бе направено в Трудовец. За направата на такова игрище във Врачеш са заложени 80 000лв.
- Подмяна на отоплението в пералното помещение в ДГ „Детелина”.
- Като неизбежна и задължителна задача, кметът Гавалюгов си постави проектирането и необходимата промяна на площада в селото. Той заяви, че през 2018г. ще бъде изготвен проект за площадното пространство и ще започне неговото реализиране. „Това голямо село има нужда от приличен център, защото няма оформено площадно пространство”, сподели градоначалникът.

Кметът на с. Врачеш препоръча през следваща година частично да бъде асфалтирана ул. „Шипка”, на която до момента не е полагана асфалтова настилка. Като необходимост той отчете и направата на ограда на двата гробищни парка.

Жителите на селото изказаха задоволство от работата на ОП БКС и по-конкретно- редовното сметосъбиране и сметоизвозване. Припомняме, че общинското предприятие се грижи за сметосъбирането и сметоизвозването в с. Врачеш от близо 2 месеца. Жителите твърдят, че служителите вършат задълженията си идеално, за което поздравиха управителя Ангел Ангелов. Кметът на общината Иван Гавалюгов съобщи, че трима човека, както и безработините, които трябва да полагат обшествено полезен труд, продължават да работят към Кметството, като тяхното задължение е да извършват текущо почистване на тревни площи и масово посещавани обекти. По-големите обекти обаче ще се почистват от БКС.

По време на оживената дискусия общинското ръководство изслуша много и различни мнения. Врачежани поставиха най-наболелите си проблеми и притеснения. Постъпиха и не малко въпроси към кмета Гавалюгов.

Жителите на селото единодушно се обединиха зад проблема с честото спиране на електричеството в селото.
Повечето от тях настояха да се почистят банкетите на пътя Врачеш- Ботевград.
Врачежани се поинтересуваха дали се предвижда продажбата на бившата детската ясла и горното училище. Кметът на общината заяви, че и двете сгради са обявени за продажба, считайки че е отпаднала необходимостта от съществуването им в този вид. Градоначалникът загатна, че има проявен интерес към двете сгради от местни жители.
Пенсионерите от селото пък бяха подготвили подписка, адресирана до ръководството, с искане за безплатно пътуване по маршрут- Автогара Ботевград- МБАЛ- Ботевград.

Липсата на спирки в селото бе другият проблем поставен пред ръководството. Недоволни, живущите във Врачеш, твърдят, че автобусните спирки са недостатъчни и често хората чакат превозното средство на дъжда.


Проблемът с чистотата в селото провокира оживени дебати. Врачежани се оплакаха от нерегламентираните сметища навсякъде в селото, от замърсения център и множеството отпадъци. По думите им в центъра на селото липсват кошчета за отпадъци.


Занемареният вид на градинката, която се намира срещу ресторант „Каприз” също бе сред темите на обсъждане. Жителите твърдят, че въпреки, че там бе направена чешма и пространство, където да играят деца, сега отново пейките са изпотрошени и навсякъде се наблюдават отпадъци.


Като основен проблем врачежани подчертаха липсата на детски площадки, където родителите да извеждат децата си.

Друг основен проблем, който се наблюдава от началото на селото до края, е липсата на тротоари. Притеснени живущите споделиха, че се налага да се движат по шосето с риск за живота си. Липсата на изкуствени неравности по главния път на селото бе другата дискутирана тема. 

Врачежани не пропуснаха да коментират и лошото състояние на сградата на детската градина и оградата.

Някои от тях настояха ръководството да отпусне средства за видеонаблюдение в центъра на селото и поставяне на улично осветление.



Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (5) (12)
    1. добавен от: Анонимен 13 Декември, 22:55

    Кмета вън !!!

    • (7) (2)
      1. добавен от: Анонимен 13 Декември, 23:00

      Кой кмет,бе? Бончовски ли?

    • (3) (16)
      2. добавен от: Анонимен 13 Декември, 23:05

      Как кой?Вачик.

  • Отговори (7) (2)
    2. добавен от: Анонимен 14 Декември, 00:41

    Кмета Бончовски е за вьн от селото.Той е само човек за заплата в това село и нищо друго.Дай му да тьрси пари за далаверка а за работа и организация е крьгла нула.Кмета на Ботевград е не е човека ,който ще изпьлнява задьлженията на Бончовски.Когато трябваше да бьде избран ,Бончовски обиколи квартали и паланки на селото ,а за две години не сьбра нито ведньж хората ,които са му гласували доверие,да се допита до тях ,да им разясни какво може да се направи в това село и с какво могат те самите да му помогнат или сьдействат.Просто е кмет за престиж и имидж ,но не и за работещ кмет.За две години нищо ,а за още две не се очаква нещо.Те такива като него са добри пионки за дьржавната власт.Казали са старите хора,ДАЙ НА БьЛГАРИНА ПАРИ И ВЛАСТ И СТОЙ МУ ГЛЕДАЙ САИРА.Прост народ лесно се управлява.Прост народ ,слаба дьржава!

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Декември, 08:37

    Само не разбрах ще може ли да се пътува до болницата без да се плаща.?А дано!

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Декември, 08:41

    И в крайна сметка ще пътуват ли пенсионерите безплатно до болницата?А дано,но надали!

  • Отговори (4) (0)
    5. добавен от: Анонимен 14 Декември, 09:30

    Само да подчертая че и улица Мургаш НИКОГА НЕ Е БИЛА АСФАЛТИРАНА!

  • Отговори (3) (2)
    6. добавен от: Анонимен 14 Декември, 16:19

    Това среща с жителите на селото или с пенсионерите на селото.Защо си не стоят до печките ами правят само калабалък.

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Декември, 10:09

    В отговор на питащите за пьтуването на пенсионерите,ДА ще пьтуват безплатно до болница и Кауфланд ,но само в определени линии и в определени дни.За това би трябвало местният ви кмет да информира всички пенсинери,а най-вече Тинка Пеева и Мария Филкова са дльжни да са отговорни за всички пенсиоенри и да направят така ,че тази новина да стигне до всеки един пенсионер,а не да стоят в този пенсионерски клуб и да мислят кьде екскурзии и пиршества да организират,но само сьс една шепа пенсиоенри,а другите явно не са от село Врачеш.Жалко е само за селото ,че пенсиоенрите не си потьрсят правата като такива и да не допускат да бьдат управлявани и манипулирани от една шепа самозабравили се в рьководството на клуба.Искам да им кажа ,че когато организират нещо да не казват,че е дадено от Мартин Тинчев ,а от Областният управител,имам предвид екскурзията организирана в базата на Министерството.Мартин Тинчев не е богопомазан а напротив ,спекулира се с неговото име.Нямате срам вие всички от рьководството в този клуб! :x :x

  • Отговори (1) (1)
    8. добавен от: Анонимен 15 Декември, 12:26

    На вниманието на всички врачежани!!!Има телефон сьздаден в Общината ,на който може да звьните за всякакьв вид нередности и проблеми свьрзани сьс селото или ставащи ви пред очите ви.Този телефон е от типа 112 за страната ,но на него ще се сигнализират отговорните лица за определеният проблем.Няма вече да се занимавате да звьните на невдигащ телефона си кмет и обществен ред,а директо сьобщавате на телефона и очаквате отговор ,по всяко време на денонощието,няма нужда да тьрсите врьзки на Общински сьветници,които си правят пиар за ваша сметка.ТЕЛЕФОНА е,,,072366581.Сигнализирайте за всичко и не оставяйте безучастни кьм всичко случващо се в това село!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete