Петък, 19 Април 2024, 12:23

Обявиха извънредно положение в цялата страна до 13 април

13 Март 2020, 12:35
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5391 15


Един месец извънредно положение от днес.
Парламентът единодушно обяви извънредно положение от днес до 13 април 2020 г. в цялата страна. Такова беше предложението на Министерския съвет.

С решението за обявяване на извънредно положение се възлага на Министерския съвет да предприеме всички мерки за овладяване на пандемията от COVID-19 в съответствие с изискванията на чл.57, ал.3 от Конституцията.

След единодушния вот в парламента, премиерът Бойко Борисов предложи да се създаде още един национален щаб, който да работи за справянето с финансовите и икономическите последствия от обявеното извънредно положение заради коронавируса. Борисов се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите, че както опозицията, така и останалите партии в Народното събрание трябва да излъчат свои представители – експерти по финансови и икономически въпроси, които да влязат в щаба. От страна на правителството в него ще участват министрите на финансите и икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов, както и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Трябва да знаем с какви пари разполагаме и колко да похарчим и при една актуализация на бюджета да знаем как да преразпределим тази мазнинка. Да знаем и колко може да оцелеем ако се разтегли периодът на извънредното положение“, каза Борисов.

Той добави, че предстои правосъдният и здравният министри Данаил Кирилов и Кирил Ананиев заедно с ресорните парламентарни комисии ще очертаят конкретните мерки, които ще бъдат предприети по време на извънредното положение.

А от думите на лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова стана ясно, че парламентът съвместно с Министерския съвет ще подготвят необходимите законодателни промени във връзка с извънредната ситуация. Тя призова всички депутати да бъдат отговорни и да реагират бързо.

Нека кривата при нас да е по-полегата

Първо пред депутатите застана шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който описа ситуацията в България и по света. „Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване. Имаме 23 доказано заразени и три гнезда на инфекция независимо едно от друго – Плевен, Габрово, София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг“, каза той.

И повтори вече известния проблем с неспазването на карантината. „По света се приемат доста драстични мерки. В Израел налагат до 7 години затвор за нарушена карантина, Гърция – до 2 години, в Русия – до три. Само онзи ден в Румъния бяха заведени 25 дела за нарушаване на карантината. Вербалните послания се оказват изключително неефективни“, заяви проф. Мутафчийски.

Друг въпрос, който трябва да регулира законодателството, което придружава обявяването на извънредно положение, е свързан с мобилизацията на медицинския персонал. Като проф. Мутафчийски обясни проблема така: „Сега е изключено аз като хирург да работя като кардиолог“. И напомни, че щом попаднат в огнището на зараза, лекарите и сестрите изпадат под карантина и остават в болницата за 24 часа, 7 дни в седмицата, докогато е възможно да бъдат сменени с други екипи, прекарали карантинния период.

„Трябва да направим всичко възможно с всички сили и средства да се забави развитието на тази инфекция, да се ограничи. Ако кривата на заболеваемостта в другите държави отива стръмно нагоре, при нас да е по-полегата. Няма да ни подмине това нещо, но при по-бавно протичане на епидемията, ще намалим натиска върху здравната система“, каза той пред депутатите и напомни, че най-важно е социалното изолиране.

„Едва през последното денонощие, вместо обичайните 8000 пътуващи на летището в София имаше само 240. Явно хората вече узряха за крути мерки за истинско социално дистанциране“, каза шефът на националния щаб.

Извънредното положение е заради недисциплинираните

„Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинираните хора, които разнасят заразата. Ще дадем добър знак на народа, че в критични ситуации можем да се обединяваме“, каза премиерът Борисов.

Той подчерта, че днес здравната комисия ще получи предложения за затваряне на редица заведения за две седмици. Ще бъде издадена и заповед за работа от дома, където е възможно, но гишетата на институциите ще работят, за да не се „парализираме до край“, обясни още Борисов.

От думите му стана ясно, че завишаване на наказания обаче не са обсъждани. В момента Наказателният кодекс (чл. 355, ал. 2) предвижда, че който наруши наредба, издадена против разпространяването на заразна болест по хората по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, се наказва с до 1 година затвор или пробация.

„Надявам се да бъде приложен, не е нужна глоба, една година затвор е изключително сериозно наказание, просто трябва да го приложим“, каза Борисов. Той обясни, че ще има и актуализация на бюджета, за да могат да бъдат стимулирани финансово всички здравни работници, които в момента са „на първа линия“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че по предложение на социалистите, което е било прието от управляващите, извънредното положение ще е за един месец, а не безсрочно. Тя призова и частните болници да се включат в процеса и да не стоят дистанцирани, защото „здравето не е печалба“.



Източник: news.lex.bg

Коментари (15)

  • Отговори (3) (2)
    1. добавен от: Анонимен 13 Март, 13:45

    Ха ха ха отиде коня у рекъта

  • Отговори (6) (7)
    2. добавен от: Анонимен 13 Март, 14:00

    Господин борисов пръскат ни с отровен газ направете нещо против тиа безумци жалко за дечицата още не е късно имате шанс.и вие имате деца.всичко което трови въздуха.трябва да се спре. Просто затворете въздушното пространсто. И ще видите резултата от другото никакъв ефект .само блокира държавата.

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Март, 17:38

    Господин кмете,има забрана за учениците.Елате да видите между блоковото пространство,събиране на деца по цял ден играят .Майките с деца.са.ги събрали на площадката.Моля Ви вземете мерки!Става на въпрос между Славейков и Дондуков!

  • Отговори (5) (4)
    4. добавен от: Анонимен 13 Март, 18:05

    Кмета го интересува неговото оцеляване. Всичко друго е на втори план. Ще видите. Той просто не е човек, който може да направи организация. То е единак.

  • Отговори (5) (0)
    5. добавен от: Ееее 13 Март, 19:21

    Всеки има глава на раменете си да мисли и спазва противогрипните указанията .Бъдете отговорни за здравето си.

  • Отговори (1) (2)
    6. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:24

    След като децата няма да ходят на у-ще и детски ясли и градини ,кой ще ги гледа?.Не всички имат баби и дядовци,а и те са рискови и трябва някой да ги снабдява с лекарства и храна.На младите да се даде платена отпуск.! Колко могат да си работят от дома?

  • Отговори (5) (2)
    7. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:28

    Затворете Фламингото! Това е най-мизерното заведение бъкано с вируси и наркомани

  • Отговори (4) (1)
    8. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:37

    Сега не е време за нападки и злобни коментари.Трябва да се обединим и да си помагаме.Оставете кмета да си върши работата спокойно.Ако можете направете нещо ,а не само да измисляте лъжи и клевети.

  • Отговори (6) (4)
    9. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:50

    Абе може ли да затворите фитнесите в града , а да оставите Епиците с 3000 човека от къде ли не . Да ви имам логиката . Спорта е здраве ....

  • Отговори (6) (2)
    10. добавен от: Мария Кръстева 13 Март, 20:53

    Мили хора, от 15 години не живея в Ботевград, но семейството ми е там и поради тази причина следя новините за града, както и коментарите оставени от Вас (жителите на Ботевград). Не мога да остана равнодушна, четейки сегашните Ви коментари. Положението е много сериозно и не кмета Ви решава какво да бъде затворено и какво не. Както и не той е човека, който да прибере децата Ви от улицата. Държавата е в извънредно положение и ние, нейните жители трябва да проявим здрав разум, да покажем повече дисциплина и да си останем вкъщи, докато нещата утихнат. Всичко зависи от нас.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete