Петък, 29 Март 2024, 13:56

Официална първа копка за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на НЧ"Хр.Ботев1884" Ботевград

18 Юли 2018, 11:21
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2247 0


Официалното изпълнение на проекта за саниране сградата на Народно читалище „Хр.Ботев 1884” Ботевград – „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сграда от културната инфраструктура на Ботевград” започва от днес. Процедурата стартира с две събития – пресконференция и символична първа копка. Проектът се осъществява по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони” на Оперативна програма „Региони в растеж”.

 

Осмият по ред проект на община Ботегврад по линия на въвеждане на мерки за енергийна ефективност бе презентиран от Иво Чакъров – представител на фирма „Би Ен Ай Студио”ЕООД, която спечели обществената  поръчка за публичност и информираност по проектите за енергийна ефективност на община Ботевград. Чакъров представи участниците в проекта -  зам.кмета Румен Христов – ръководител, Елена Чамбова – представител на фирмата изпълнител „Ивелинстрой” ЕООД София, „Технострой-Инвесконсулт”ЕООД- строителен надзор.

 

 Общата стойност на проекта е 1 281 910.21 лв., от които 1 018 223.68 лв. са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, 179 686.53 лв. е размерът на националното съфинансиране, а съфинансирането от страна на бенефициента – Община Ботевград, е 84 000 лв. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи (СМР) е 5 месеца, а до 30 месеца трябва да приключи целият проект, уточни зам.кмета Румен Христов.

 

 В рамките на проекта ще бъдат изпълнени следните енергоспестяващи мерки, предписани в енергийното обследване  - топлоизолация на външни стени, топлоизолация на покрив, подмяна на дограма, подмяна на тръбна мрежа и котел в голямата зала, както и подмяна на вентилационна съоръжения и осветителни тела.

 

Главната цел на проекта е подобряване качеството на живот в Ботевград и намаляване на неравенствата между периферните и централните територии на страната чрез повишаване на енергийната ефективност в сградата на Народно читалище „Христо Ботев – 1884”.

 

Основните резултати от изпълнението на проекта са свързани с постигане на клас на енергопотребление „А” на сградата на читалището, реализиране на енергийни спестявания с размер на 60,15% спрямо сегашното ниво на потребление на енергия, както и намаляване на вредните емисии, генерирани от експлоатацията на сградата, с 108,84 t/год. С реализирането на проекта ще се подобрят условията за работа на служителите на читалището и самодейните състави в града. „Аз считам, че всички ние знаем, колко е важна топлинната изолация. В момента настъпваме в период, в който климатичните промени влияят доста върху околната среда” посочи Иво Чакъров.      По думите му  повишаването температурата в световен мащаб е обвързано с мерките, които общината предприема за постигане на енергийната ефективност и намаляване на вредните емисии в околната среда,” които всички апелират да бъдат сведени до  минимум”, добави Чакъров.

 

„Сградата на читалището е средище на културата не само за Ботевград, но и за цялата община. Тя е много посещавана. Надявам се тя да бъде ремонтирана в срок и преди Нова година да прережем лентата на обновената сграда. Общината ще следи стриктно за качественото изпълнение на строително-монтажните работи”, заяви кметът на общината Иван Гавалюгов . По думите му тази година ще се радваме на отоплен салон.

 

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete