Четвъртък, 28 Март 2024, 12:54

ОИК Етрополе отряза АТАКА за изборите. Кой им нареди?

17 Септември 2019, 14:03
(1) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2020 14


Председателят на Общинската избирателна комисия в Етрополе от квотата на ГЕРБ Ивелина Атанасова отряза АТАКА от участие в местните избори в града. Въпреки че документите на партията бяха подадени според изискванията на ЦИК и в срок, Атанасова напълно тенденциозно и с измислени т. нар. забележки отказа да регистрира политическата формация. По този начин шефката на ОИК Етрополе Ивелина Атанасова от ГЕРБ наруши конституционните права на българските граждани, като ги лиши от право на избор за предстоящите местни избори през октомври.

Партия АТАКА подаде жалба с вх. № МИ-10-96 до Централната избирателна комисия, с която настоява тенденциозното решение на ОИК Етрополе да бъде отменено и партията на Сидеров да бъде регистрирана веднага за участие в избора за общински съветници.

Партия АТАКА е подала коректно попълнени документи и отказът на ОИК Етрополе, с председател Ивелина Атанасова, е в разрез с нормативните и законовите изисквания за местния вот. В българското законодателство не е записано, че ОИК може да определя срок за отстраняване на несъответствия в минути, а е записано, че това се случва не по-късно от крайния срок за регистрация, който беше в 17 часа на 16 септември. Дори в конкретния случай ОИК Етрополе трябва да започнат нова регистрация, щом измисленият им и невъзможен за спазване срок за отстраняване на предписания не е спазен.

АТАКА пита кой нареди на председателя на ОИК Етрополе Ивелина Атанасова да откаже регистрация на партията.

АТАКА иска оставката на Ивелина Атанасова от ОИК Етрополе заради тенденциозното й отношение спрямо партията и нарушенията, които съзнателно извърши само и само да не допусне АТАКА до участие на изборите в Етрополе.


Източник: Пресцентър ПП Атака

Коментари (14)

  • Отговори (7) (6)
    1. добавен от: Анонимен 17 Септември, 14:36

    Тая герберска фуста трябва да я махнат те се самозабравиха тоя аидуци герберски

  • Отговори (4) (1)
    2. добавен от: Анонимен 17 Септември, 15:38

    Защо пък трябва да им е наредено....Балканец май служиш на нечий партийни интереси,а?

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 17 Септември, 15:59

      Ами защото при ГЕРБ нещата почти никога не стават по друг начин.

    • (4) (1)
      2. добавен от: Анонимен 17 Септември, 18:14

      Винаги служат за пари

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Септември, 16:12

    То па нали при другите стват по друг начин............

  • Отговори (6) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Септември, 19:28

    Айде пък сега наредено,кой го еня въобще за атака?

  • Отговори (3) (5)
    5. добавен от: Анонимен 17 Септември, 21:16

    Първа издънка на ОИК Етрополе. До края ще има още много. Само гледайте. А края е след месец и половина.

  • Отговори (3) (4)
    6. добавен от: Анонимен 18 Септември, 06:48

    Борил Караканов има пръст, защото го изхвърлиха от партията, тоя смешник.

  • Отговори (6) (0)
    7. добавен от: Анонимен 18 Септември, 10:30

    кой ги смята па атака за партия, само те и техния смешен вожд
    СМЕШНИЦИ

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 19 Септември, 09:06

    Централна Избирателна Комисия

    РЕШЕНИЕ
    № 1132-МИ
    София, 18.09.2019

    ОТНОСНО: жалба от Волен Николов Сидеров, представляващ партия „Атака“, срещу Решение № 44-МИ от 16.09.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Етрополе, Софийска област

    В Централната избирателна комисия е постъпила жалба по електронната поща с вх. № МИ-10-96 от 17.09.2019 г. от Волен Николов Сидеров срещу Решение № 44-МИ от 16.09.2019 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Етрополе, Софийска област.

    С Решение № 44-МИ от 16.09.2019 г. Общинска избирателна комисия – Етрополе е отказала да регистрира партия „Атака“ за участие в изборите за общински съветници в община Етрополе, насрочени за 27 октомври 2019 г. Основание за отказа е, че представителят на партия „Атака“ не е отстранил установените при подаване на заявлението за регистрация в ОИК непълноти в указания от ОИК – Етрополе срок, а именно до 16,30 ч. на 16 септември 2019 г.

    Жалбоподателят твърди, че указания за непълноти в заявлението на партия „Атака“ за регистрация за участие в изборите за общински съветници в община Етрополе, са дадени на пълномощника на партията Маргарита Николова Цанова на 16 септември 2019 г. в 15,50 ч., като определен срок до 16,35 ч. без да е съобразено, че срокът за регистрация в общинската избирателна комисия на партия, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети изтича в 17,00 ч. на 16 септември 2019 г. В допълнение счита, че срокът за отстраняване на нередности в подадено заявление, следва да бъде до крайния час на приемане на заявление за регистрация на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети в ОИК – Етрополе.

    Жалбоподателят моли Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени Решение № 44-МИ от 16.09.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Етрополе като неправилно и незаконосъобразно поради противоречие с Изборния кодекс.

    Жалбата е допустима, като подадена от лице с правен интерес и разгледана по същество е основателна.

    От представения входящ регистър на партиите и коалиции за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. е видно, че под № 15 на 16 септември 2019 г. в 15,50 ч. ОИК – Етрополе е приела от Маргарита Николова Цолова, като пълномощник на Волен Николов Сидеров, представляващ партия „Атака“ заявление за регистрация на партията. При приемането на заявлението в „Забележка“ е вписано, че заявлението не е в оригинал, поради което не може да се установи верността на подписите и печата върху заявлението, както и в частта на представените документи не са описани същите, каквото е изискването на чл. 147, ал. 5 ИК. В тази връзка на пълномощника на партия „Атака“ е дадено указание да отстрани непълнотите в срок до 16,35 ч. на 16 септември 2019 г. В 16,42 ч. Петър Николаев Дучев, като пълномощник на Волен Николов Сидеров, представляващ партия „Атака“, е завел ново заявление за участие в изборите за общински съветници в община Етрополе с вх. № 17. Заявлението е попълнено пред общинската избирателна комисия, като същото е прието без забележки. Не следва да се счита като забележка вписаното във входящия регистър, че към заявлението не е представено Решение № 1056-МИ от 11.09.2019 г. на ЦИК и издаденото въз основа на него удостоверение на партия „Атака“, тъй като същите са публични и ОИК – Етрополе може да направи справка на страницата на Централната избирателна комисия.

    При докладването на заявленията на партия „Атака“ за участие в изборите за общински съветници на заседанието от 16.09.2019 г. Общинската избирателна комисия не е провела обсъждане в подкрепа или не на предложения проект за решение за отказ на регистрацията на партия „Атака“ в изборите. В тази връзка не може да се направи извод какво е мотивирало приемането на решението за отказ.

    Целта на предоставянето на срок за отстраняване на нередности и непълноти в подадените документи за участие в изборите, е да осигури възможността на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети да ги отстранят и да вземат участие в изборния процес.

    Видно от вписаното във входящия регистър за регистрация на партии и коалиции в ОИК – Етрополе, предоставеният срок на партия „Атака“, е очевидно недостатъчен за отстраняването на непълнотите и грешките, с оглед на което същите са били неизпълними. Общинска избирателна комисия – Етрополе е следвало да предостави срок до крайния час на регистрация на партии и коалиции на 16 септември 2019 г., което би позволило на представителя на партия „Атака“ да отстрани непълнотите в заявлението.

    На основание изложеното по-горе неправилно и незаконосъобразно ОИК – Етрополе е отказала регистрацията на партия „Атака“ за участие в изборите за общински съветници в община Етрополе.

    Поради горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а и чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия
    Р Е Ш И:
    ОТМЕНЯ Решение № 44-МИ от 16 септември 2019 г. на ОИК – Етрополе.

    ВРЪЩА преписката на ОИК – Етрополе за ново произнасяне по заявлението за регистрация на партия „Атака“ за изборите за общински съветници в община Етрополе на 27 октомври 2019 г.

    Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

    Председател: Стефка Стоева

    Секретар: Севинч Солакова

  • Отговори (2) (1)
    9. добавен от: Анонимен 19 Септември, 15:15

    Значи МОЖЕ , тези тук ако нямат ум и разум, то другите в София имат!

    • (3) (1)
      1. добавен от: Анонимен 19 Септември, 16:12

      Добре е, че в София имат ум и разум и са върнали преписката за ново разглеждане. Аз питам: в Атака могат ли да четат избирателните закони, та не са си оформили заявлението както трябва? Ако не могат да четат, къде са тръгнали да ни предлагат кмет? И той ли няма да може да чете ?

  • Отговори (1) (1)
    10. добавен от: Gincho 19 Септември, 17:21

    Кой ще е кандидата на ДПС ?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete