Петък, 19 Април 2024, 11:32

ОИЦ-София представи приоритет 1 на "Програма за образование" за периода 2021-2027

10 Февруари 2021, 23:24
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 480 0


Екипът на Областен информационен център София-град и София област (ОИЦ-София) представи Приоритет 1 „Приобщаващо образование и образователна интеграция” на „Програма за образование” за периода 2021-2027, по време на организирана онлайн информационна среща.

Програма за образование е ориентирана към постигането на цел на политиката (ЦП) 4 „По-социална Европа - реализиране на европейския стълб на социалните права“ и се финансира от Европейския социален фонд + (ЕСФ+). Включва дейности в обхвата на три основни приоритета за: приобщаващо образование и образователна интеграция; модернизация и качество на образованието и връзка на образованието с пазара на труда, както и мерки за техническа помощ (общо четири). Програмата е на обща стойност 751 270 000 евро, европейско финансиране от Европейския социален фонд (ЕСФ+), като този ресурс е индикативен до одобрение на програмата от страна на Европейската комисия. Средствата са с близо 400 млн. евро европейско финансиране повече от средствата за образование в настоящата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.

Планираните мерки за подкрепа в обхвата Приоритет 1 „Приобщаващо образование и образователна интеграция” са в изпълнение на три стратегически цели (СЦ) от цел на политиката 4:
СЦ V - Насърчаване на равния достъп до и завършването на качествено и приобщаващо образование и обучение, по-специално за групите в неравностойно положение, от образованието и грижите в ранна детска възраст през общото и професионалното образование и обучение до висшето образование, както и образованието и ученето в зряла възраст, включително улесняване на мобилността с учебна цел за всички.

СЦ VI - насърчаване на ученето през целия живот, по-специално гъвкавите възможности за повишаване на квалификацията и за преквалификация за всички, като се вземат предвид цифровите умения, по-доброто предвиждане на промените и изискванията за нови умения, улесняването на преходите в професионалното развитие и насърчаването на професионалната мобилност.

СЦ VIII - насърчаване на социално-икономическата интеграция на граждани на трети държави и на маргинализирани общности, като например ромите.

В рамките на Приоритета се предвиждат операции със стратегическо значение насочени към:
1. Разширяване обхвата на предучилищното и начално образование, чрез подкрепа за механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст;
2. Обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в предучилищното образование;
3. Обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училищното образование.

Посочените операции от стратегическо значение ще бъдат реализирани като дългосрочни операции със системен ефект. За тях ще бъде предвиден специфичен план за оценка и мониторинг, позволяващ оценка на въздействието в хода на изпълнение и ще бъде заложен гъвкав механизъм на актуализация, в зависимост от резултатите от оценките и мониторинга.

На 17 февруари 2021 г. (сряда), от 11:00 часа ще се проведе втора онлайн информационна среща, по време на която екипът на ОИЦ-София ще представи другите два основни приоритета на "Програма за образование" 2021-2027: модернизация и качество на образованието и връзка на образованието с пазара на труда, както и приносът й към интегрирания подход за териториално развитие.

ОИЦ-София (Договор №BG05SFOP001-4.004-0027-C01), изпълняван от Столична община) е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete