Петък, 29 Март 2024, 16:25

Окръжна прокуратура оневини Георгиев. Изтекъл е давностният срок на обвинението.

4 Август 2017, 14:16
(1) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6855 132


С Постановление на Окръжна прокуратура от 14 юли 2017 г е прекратено наказателно производство срещу неизвестен извършител - длъжностно лице от Община Ботевград за престъпления по служба. Досъдебното производство №133 е образувано с Постановление от 4 май 2015 година на Окръжна прокуратура-София с наблюдаващ прокурор Станислава Полетинска за това, че длъжностното лице- Георги Цветанов Георгиев през периода 2006-2014г е нарушило или не е изпълнило служебните си задължения при провеждане на търгове за продажба на имоти – общинска собственост, с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за община Ботевград – престъпление по чл. 282, ал.1 от Наказателния кодекс (НК).

Кметът на общината Иван Гавалюгов ще обжалва постановлението, в законоустановения 7-дневен срок, който изтича в понеделник – 7 август 2017г.

От събраните в хода на разследването писмени и гласни доказателства на Окръжна прокуратура се установява, че в периода от 2006 до 2014 г длъжността „кмет” се е заемала от Георги Цветанов Георгиев. В същия този период няколко общински имота били продадени от Община Ботевград чрез публичен търг с тайно наддаване, като впоследствие купувачите прехвърлили собствеността върху имотите на съпругата Деспина Радославова Георгиева на цена по-ниска от тази, на която били закупени от общината. По този начин бившия кмет и семейството му се сдобили с имоти в центъра на Ботевград. През периода били сключвани договори за продажба на имоти частна общинска собственост с Васил Радославов Късметски (брат на Деспина Георгиева) и с Радка Цветанова Първанова (сестра на бившия кмет на общината). Такива били сключвани още с бившия шеф на ВиК Гачо Гачев, с Милен Марков, Стефан Андонов и Младен Апостолов. Последните били разпитани като свидетели, като заявили, че продали имотите си на Деспина Георгиева, тъй като същите не им били вече необходими и имали нужда от парични средства. Те приели предложената им от Деспина Георгиева продажна цена, независимо от обстоятелството, че същата била значително по-ниска от тази на която придобили имотите си.

Основен свидетел на държавното обвинение в хода на разследването е свидетел с идентификационен номер 01. В показанията си същият описва схемата за закупуване на общински имоти, прилагана от бившия кмет. Той сочи, че след като Г.Георгиев си избере имот който желае да закупи, се насочва към човек от своя приятелски кръг - близък приятел на когото има доверие. Имотът - общинска собственост се обявявал за продажба чрез търг с тайно наддаване, на който търг се явявало подставеното лице /близък приятел на Георги Ц. Георгиев/ което бива определено за купувач на имот. Впоследствие бившия кмет му предоставял паричните средства, които това лице да внесе в общината за закупуването на имота. След внасянето на цената следвало сключване на договор за продажба на имот-общинска собственост с лицето определено за купувач. Известно време след продажбата, приобретателя на имота прехвърлял собствеността му на Деспина Георгиева - съпруга на бившия кмет. При тази сделка, реално средства не били изплащали - преминавала единствено собствеността върху член от семейството на Г. Георгиев. Цената при тази втора сделка обикновено била в пъти по-ниска от тази на която имотът бил закупен от общината. Показанията на свидетеля с тайна самоличност обаче са оставени от Окръжна прокуратура изолирани, тъй като не били подкрепени от категорични и безспорни доказателства. Съгласно чл. 124 и чл. 303 от НПК, обвинението и присъдата не могат да се основават само на показанията на свидетели с тайна самоличност, нито да почиват на предположения.

Установени и разпитани в качеството на свидетели са членовете на тръжните комисии при провеждането на процедурите по продажба на общинските имоти. Всички те посочват, че процедурата по организиране и провеждане на търговете била спазена. Единствено свидетел Даниел Костадинов Дилов заявява, че не бил участвал в търг за продажба на общински имот независимо, че името му фигурирало в протокола от проведеното заседание на тръжната комисия от 06.11.2012г. Назначена е допълнителна съдебно-графическа експертиза, която установява, че подписите положени срещу името „Даниел Дилов“ в двата екземпляра от протокола за продажба на общински недвижим имот, находящ се в м. „Мухалница“, не били положени от лицата Сашо Денкин, Румяна Запорожанова, Мария Милчева, Красимир Андреев или Венцислав Георгиев. По този повод е изпратен сигнал по компетентност за невярно заключение и за документно престъпление до Районна прокуратура-Ботевград през юли месец 2017г.

Разпитани в качеството на свидетели са и длъжностни лица от Община Ботевград - заместник-кметовете Красимир Андреев, Цанко Цанов, Венцислав Гарвански и Клара Нановска, като в показанията си същите посочват, че не си спомнят подробности относно проведените търгове за продажба на имоти - частна общинска собственост. Заявяват, че не знаят да е имало случай на оказван натиск от страна на бившия кмет на общината - Георги Цветанов Георгиев при определянето на купувач на имотите. Посочват, че са спазени законовите изисквания и процедури.
Разпитани в качеството на свидетели са и служители на община Ботевград в периода 2006-2014г., които също в показанията си отричат бившия кмет на общината да им е оказван натиск при провеждането на търговете за продажба на общински имоти.

В показанията си като свидетел Румяна  Запорожанова — началник отдел „Общинска собственост, транспорт и търговия“ в община Ботевград посочва, че докато е заемала тази длъжност, Георги Цветанов Георгиев не й оказвал натиск, кое лице да бъде определено за спечелил търга и съответно за купувач на имотите.

Разпитани са в качеството на свидетели и оценителите, изготвили оценките на недвижимите имоти - предмет на търговете - Лидия Генова Дамянова, Веселин Лачев Тодоров, Венетка Николова Цолова и Дарина Иванова Камбурова. В показанията си същите отричат намеса в работата им от страна на бившия кмет на община Ботевград — Георги Цветанов Георгиев. Посочват, че последният не им е давал указания каква да бъде оценката на съответния общински имот.
Разпитаните общинските съветници от Общински съвет - Ботевград заявяват, че нямат ясен спомен от заседанията на общинския съвет, на които било взето решение за продажбата на имоти - общинска собственост. Не могат да посочат конкретни факти и обстоятелства от значение за разследването по делото.

Окръжна прокуратура отказва да повдигне обвинение срещу бившия кмет, поради липса на достатъчно доказателства по чл. 282, ал.1 НК при продажбата на имоти - общинска собственост. Според наблюдаващия прокурор последният нито е нарушил служебните си задължения, нито е превишил властта и правата си. Не е налице и неизпълнение на служебните му задължения. Мотивите на прокурор Полетинска са, че от приложените по делото тръжни документи се установява, че за всяка една тръжна процедура е налице решение на общинския съвет за продажба на имота и определена първоначална пазарна цена. В този смисъл, задължението на кмета е да изпълни решението на общинския съвет. От заключението по назначената тройна съдебно-оценителна експертиза, се установява, че за 8 имота, оценката изготвена във връзка с публичния търг, била значително по-ниска от средната пазарна стойност на имотите към този момент. Това обстоятелство обаче, според тълкуванието на Окръжна прокуратура, не би могло да доведе до ангажиране отговорността на бившия кмет на общината, доколкото оценителите в показанията си заявяват, че той не им е оказвал натиск при изготвянето на оценките от тяхна страна.
От материалите по делото се установява, че тези оценки са били предмет на разглеждане и одобрение от Общински съвет, както и че публичните търгове за продажба на недвижими имоти - общинска собственост, били проведени в изпълнение също на решенията на общинския съвет. Обстоятелството, че в впоследствие същите тези имоти - обект на търговете, били придобити от бившия кмет - Георги Цветанов Георгиев и неговото семейство не навежда на извод за извършено от Георгиев престъпление по чл. 282, ал.1 от НК, доколкото не се установява последният да е уговарял лицата явили се на търга да закупят имоти - общинска собственост вместо него.

Окръжна прокуратура отказва да повдигне обвинение срещу бившия кмет и прекратява наказателното производство, поради още една причина- изтичането на погасителната давност за търсене на наказателна отговорност. Погасителната давност е изтекла през 2014г, пише в постановлението на Окръжна прокуратура. Собствеността върху имотите била прехвърлена на Георги Цветанов Георгиев и неговото семейство в периода 2007г. — 2009г. За престъплението по чл. 283 НК, е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ до 3 години. Съгласно разпоредбата чл. 80, ал.1, т.4 от НК, наказателното преследване се изключва по давност когато не е възбудено в продължение на 5 години за деяние наказуемо с „Лишаване от свобода“ повече от една година.

Постановлението на Окръжна прокуратура от 14 юли е изпратено на Апелативна прокуратура, за извършване на контрол.



Източник: balkanec.bg

Коментари (132)

  • Отговори (11) (12)
    1. добавен от: Анонимен 4 Август, 14:40

    За прокуратурата или добро или нищо.

    • (8) (25)
      1. добавен от: Анонимен 4 Август, 16:59

      Кагато си е за добро,си е за добро.Адмирации за Прокуратурата.Отново показа на един НЕГРАМОТЕН НЕКАДЪРНИК къде му е мястото

  • Отговори (32) (9)
    2. добавен от: Анонимен 4 Август, 15:02

    mafia mafia mafia

    • (8) (7)
      1. добавен от: Анонимен 4 Август, 16:22

      Маймун мангал миризлив циганин

  • Отговори (22) (6)
    3. добавен от: Анонимен 4 Август, 15:03

    nahata mafia si ima darjava

    • (5) (8)
      1. добавен от: Анонимен 4 Август, 16:05

      Мангал не пиши на маймунски.

  • Отговори (35) (5)
    4. добавен от: Анонимен 4 Август, 15:04

    Няма такава държава. Изброените в материала до един са за затвора, заедно с прокурорите.Но такова стадо, каквото сме всички ние, това заслужаваме.

    • (8) (15)
      1. добавен от: Анонимен 4 Август, 16:21

      Стадо сте,като се наведогте да ви пасат за едни 50 лв.

  • Отговори (11) (50)
    5. добавен от: Съдия Дред 4 Август, 15:06

    Нормално. Когато няма доказатества - няма обвинение, съответно присъда. Всеки е невинен до доказване на противното. Никога не съм имал подозренията, че господин Георгиев е надвишил правата си. Той е искрен и смел човек, станал жертва на късата памет на неблагодарни ботевградчани. Вие сте истинският ни кмет, господин Георгиев. Никога няма да забравим какво направихте за града. Хвала!

    • (8) (5)
      1. добавен от: Анонимен 4 Август, 15:22

      Ami da nali triabva da lap ash i ti ,mama ti mrasna

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (7) (1)
      3. добавен от: Анонимен 5 Август, 11:07

      С него ли мислиш, #5/2?

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 3.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (33) (6)
    7. добавен от: Анонимен 4 Август, 15:08

    За кокошка , няма прошка , за милиони , няма закони . Оня от горе ще го съди , там не може да плати !

    • (7) (19)
      1. добавен от: Анонимен 4 Август, 16:20

      А ти безплатно си осъден да седиш на Дедовия.Точка.

    • (7) (3)
      2. добавен от: Анонимен 5 Август, 11:10

      Като нямаш мозък отгоре, мислиш отдолу, #7/1.

  • Отговори (18) (4)
    8. добавен от: Анонимен 4 Август, 15:10

    Botevgrad ,nai goliamata korupcia vav Policiata. I prokuraturata !!!! Niam dumi nai golemite bokluci i prestapnici sa tam!

    • (2) (13)
      1. добавен от: Анонимен 4 Август, 15:59

      Мангалче не пиши на маймунски.

  • Отговори (33) (4)
    9. добавен от: Анонимен 4 Август, 15:10

    Хвала на крадеца!
    Едва ли има държава ,в която един престъпник може да бъде така добре оневинен,НО възмездие винаги има.И то не е от съд или прокуратура.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (0) (7)
      2. добавен от: Анонимен 5 Август, 14:31

      Ами като бяма нарушения и вина бяма.Елементарно и продто.Като това дето седи на кметския стол.

  • Отговори (14) (3)
    10. добавен от: Анонимен 4 Август, 15:19

    Gospod bavi no ne zabravia vsi4ki Shte si platiat rano ili kasno mnogo izrodi ima v tozi Botevgrad ,dano si platine vsi4ki edin den ,viarvam 4eshte e taka.amin!

    • (2) (11)
      1. добавен от: Анонимен 4 Август, 16:19

      Абе днеска всички прописахте на маймунски и повервахте в господ???Ае фанете са за палците и.......знаете си нататък....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete