Четвъртък, 25 Април 2024, 05:19

Оперативни програми и проекти на Община Етрополе за 2012

14 Март 2012, 15:28
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3118 0


Заместник-кметът на Община Етрополе, Венета Гергова даде някои подробни разяснения за проектите които вече са стартирали и  се изпълняват както и за предстоящи  да се реализират по различни програми.  За изпълнението на инвестиционната политика на Община Етрополе за 2012 година съществена роля и значение има финансирането, което общината получава по оперативни програми за реализирането и изпълнението на проекти. Това е едно голямо перо по бюджета на общината.
В момента средствата, с които общината разполага по подписани договори с отделните министерства възлизат на 12 582 932 лева. През 2012 година общината е успяла да привлече 6 пъти по-голям бюджетен ресурс в сравнение с 2011 година.
Ето и проектите, които в момента общината изпълнява:
- Съвместно с община Ботевград се изпълнява проект по изграждането на регионално депо за отпадъци. Нашият дял на участие 23,71 %, с по етапно внасяне в продължение на 3 години. Депото ще започне да функционира до края на тази година, като ще бъде напълно завършено през следващите 3 години.
- Друг  проект, по която общината работи по програма за развитие на селските райони е свързан с реконструкцията и рехабилитацията на уличната мрежа.
По един от проектите по тази програма работата е завършена – по асфалтиране на уличната мрежа. Остава другият проект, който включва втория етап от асфалтирането на бул. Руски от центъра до кв.128. Това ще стане след подмяната на подземната инфраструктура.
- Друг проект, който общината изпълнява по програма „Регионално развитие” е свързан с развитието на туристическата атракция на територията ни „Звън на пеещи камбани”.
- Изпълнява се и проект по ремонт на СОУ „Христо Ясенов” с цел повишаване на енергийната ефективност. Утре, на 13 март, предстои отварянето на пликовете за избиране на изпълнителите по два от проектите.
- Общината изпълнява и проект, който до края на тази седмица ще бъде сключен договор за финансиране, включва трите детски градини, спортна зала „Стоян Николов” и НЧ „Тодор Пеев-1971” с въвеждането на мерки за енергийна ефективност за подобряване на условията за работа в тях. В момента се подготвя тръжната процедура за избор на изпълнител. Стойността на проекта е 1 000 000 лева.
- Общината изпълнява и проект по програма „Регионално развитие”, който е свързан с обновяване и оборудване на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев” в Етрополе. В най-скоро време предстои пускането на тръжните процедури по този проект.
- Имаме и проект, който е свързан с корекцията на река „Ябълница” на обща стойност около 1 000 000 лева. В момента се подготвят тръжните процедури за избор на изпълнителя.
- Изпълнява се и проект, свързан с възстановяване на горския потенциал в гори, които са собственост на общината по мярка 226 по програма за развитие на селските райони и е на стойност 65 172 лева с включено съфинансиране от общината.
- Работи се и по проект, целящ защитата на някои животински видове  по оперативна програма „Околна среда” на обща стойност 1 203 000 лева. Проектът е изпратен за одобряване от Министерството на околната среда и водите.
Изброените проекти са част от инвестиционната политика на общината, като голяма част от тях ще бъдат завършени до края на 2012 година, а на останалите изпълнението ще продължи и през 2013 година.
Общата стойност на изброените проекти, както казах, е 12 582 932 лева със съфинансиране с 8 % от общината. Останалите пари са от оперативните програми и от съответните фондове. По този начин Община Етрополе ще разполага с по-значителен финансов ресурс, с който да изпълнява своите приоритетни задачи за останалото финансиране по общинския бюджет.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete