Петък, 29 Март 2024, 10:23

Още един нов случай на заразен с коронавирус. Общия брой вече е 52

16 Март 2020, 11:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3106 6


Болно е дете на 9 години, чужд гражданин от Англия. Положителната проба е дало късно снощи. Детето няма никаква клинична картина.

Това съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Чичото на детето, който е извън България, е бил контактен със сестра си, която също е заразена, информира Мутафчийски. Според него това е пореден случай на върховна безотговорност.

Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол. "В стремежа си нашите туристически фирми и хотели да запазят бизнеса си, приемат хора, които са безотговорни", заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Общият брой на заразените у нас с коронавирус вече става 52. Два от случаите са смъртни.

Ген. Мутафчийски изказа благодарността си на всички българи, които си стоят вкъщи и удовлетвореността си от ръкоплясканията на гражданите в подкрепа на медиците. "Разбирате ли за какъв къртовски труд става въпрос", каза той във връзка с това, че всички лекари, контактни с пациенти с коронавирус инфекция, ще останат поне още 14 дни затворени в болниците.

"В Гърция има регистрирани още 103 случая, вече са 331. Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи. В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония - 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има 3 590 случаи и вече регистрираните са 24 000, а починалите - 368", обяви Мутафчийски.

По думите му Корея и Китай са светлия лъч, че строгите мерки дават резултат, тъй като случаите на заразени за денонощие драстично намаляват.

"Във Великобритания все още върви тенденция за невзимане на никакви мерки, според тяхна някаква теория. Мерките, които се взимат навсякъде в Европа, са бързи. Страните като че ли взимат все по-рестриктивни мерки. Оформя се тенденция да се осигурят маршрути за пренасяне на товари. Разшириха се страните към които не се препоръчва пътуване. Все още не сме сттигнали до това, да забраним категорично пътуването", заяви Мутафчийски.

"Следим 80-годишната пациентка пациентката в "Пирогов", тъй като тя отговаря на силно-застрашените от смърт.Тя е с инсулт, но е в стабилно състояние, не е интубирана. В "Пирогов" е приета и една от регистрираните преди това, която е на домашно лечение", обяви той. По думите му не е ясно защо е приета, изпаднала е в паника. Няма никакви основания да бъде приета. Тя е гражданка на Северна Македония", уточни Мутафчийски.

"Ски дестинациите са интересна дестинация за разпространение на коронавирус. Охлаждането на носоглътката прави вируса много по-лесен за заразяване", заяви още ген. Венцислав Мутафчийски.

Източник: Novini.bg

Коментари (6)

  • Отговори (7) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Март, 16:18

    Искам да обърна внимание за контрола на завръщащите се от чужбина. Днес ми се наложи да посетя една от банките в града. Жена завърнала се тази нощ с полет от чужбина, днес вместо да си стои у тях в карантина, посещава банка-без предпазни средства. Сигурно ще пообиколи и др. места. На тези хора още на летището трябва да им се казва, че носят отговорност и трябва да се установи система за задържането им под карантина.

  • Отговори (5) (2)
    2. добавен от: Анонимен 16 Март, 16:53

    А международните шофьори идващи от италиа ,за тях няма ли карантина,?

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 16 Март, 18:19

      ИталиЯ, неграмотнико!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Март, 18:00

    Номер 1, От къде се е прибрала тази жена, от рискова ли държава?.

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: анантан 16 Март, 19:28

    Защо не информират е кризисни щаб към Общината а пишете, дори да не знаете името й, чрез обслужването й в банката ще я издиря.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 17 Март, 11:58

    Правилно. Информирайте на тел. на щаба-080020007 или полицията 072366411. Трябва да с приучим и като общество на самоконтрол. Ако някой е безотговорен-да си понесе санкцията, а не другите около него-последствията. Да сме отговорни към себе си, към близки и всички около нас. И благодарност на лекарите и от нашата болница. Да имат по-малко работа, да са здрави и спокойни в тази кризисна ситуация.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete