Понеделник, 23 Юли 2018, 12:34

"Осмото чудо " на ансамбъл "Българе" възпламени душите и сърцата на етрополци

25 Ноември 2017, 08:28
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1257 1

С усещането за национална гордост и с преливащи от емоции души бяха изпълнени снощи стотиците етрополци, които искаха да се насладят на едно истинско чудо в музиката, песните и танци на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" и техния спектакъл "Осмото чудо".
Кулминацията от честването на 140 години от Освобождението на гр.Етрополе бе запомнящата се, спираща дъха и изпълнена с много патриотизъм от видяното в музикално-танцовия спектакъл на виртуозите от "Българе".
В началото на тържествената вечер, която се състоя от 18.00ч. в Големия салон на НЧ "Тодор Пеев-1871" бяха приветствани гостите на празника и бяха съобщени получените поздравителни адреси от народни представители, кметове на съседни общини и от държавни институции. Празнично слово прочете Димитър Димитров- кмет на Община Етрополе.
Чудото е възможно, когато е представено по начин, които оставя човек без думи, а само с усещания. Усещания, които го разтърсват, изпълват и го зареждат с неповторима емоция. Национален фолклорен ансамбъл "Българе" представи една продукция, в която бяха събрани уникалните ритми на българския фолклор, ритми нечувани и невиждани от другите народи, които карат сърцето да тупти в техния такт.
Проф. Милчо Василев, Петко Кръстев, Генчо Генчев, Данчо Радулов и Иван Киришев са композитори на музиката, създавана повече от година.
Ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в "Ориент Експрес", единият отиващ за да остане до края на живота си в България, а другия за Истанбул и за да срещне човека променил живото му. Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, изиграни по начин грабващ умовете, сърцата и душите. В залата имаше хора от различни поколения, но в тази вечер те бяха едно цяло от горди българи. Идеята и основна част от хореографията са дело на неповторимия Христо Ив.Димитров, основател и продуцент на ансамбъл "Българе", който възпламени публиката със своите танцови умения в добруджанската и тракийската картина.
Думите са малко да се опише толкова силна емоция, но всеки от присъстващите на спектакъла "Осмото чудо" ги чува в душата си ....."Не е чудо-това е България!"

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (2)
    1. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 19:45

    Пак разделиха по някой лев.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (3)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

Анкета » коментари (3)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

отговори
Да, това е най-подходящото място. (40)
70% Complete
Не, има по-подходящи места. (23)
70% Complete
Идеята е добра, защото мястото е извън Ботевград. (21)
70% Complete
Не е удачно този терен да се ползва за гробищен парк. (28)
70% Complete
Не съм заинтересован. (15)
70% Complete