Събота, 20 Април 2024, 15:28

От днес Държавно горско стопанство започна продажбата на коледни елхи

1 Декември 2016, 14:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4256 3


От днес, 1 –ви декември, Държавно Горско Стопанство-Ботевград,  започна продажбата на коледни елхи – обикновен смърч в контейнер и отрязан хималайски кедър. Цените за смърча са 25 лева за 1брой с височина 1-2 метра. Хималайския кедър се продава отрязан за 10лева. Кедровата елха се предлага от 1 до 5 метра.

Свободната продажба на елхи ще се контролира от Изпълнителна агенция по горите и от Регионална дирекция по горите.
Всяка законно придобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален номер. Пластините са с правоъгълна или овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Изработени са от пластмаса с бял или жълт цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Този индивидуален номер е част от превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата.
За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, не е задължително поставянето на пластините. При контролните проверки горските инспектори ще обръщат особено внимание на истинността и законността на предлаганите на пазара коледни дръвчета в контейнери, които са по-трудни за нерегламентиран превоз.
 
Глобата, която се налага за незаконно добита елха за физически лица е от 50 до 3 000 лв., а за юридически лица - от 100 до 5 000 лв. 
 
В последните години се наблюдава повишен интерес съм закупуването на живи елхи, които след това могат да бъдат залесени обратно в природата. Тази практика е създадена от няколко години и в местното Държавно Горско Стопанство.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Декември, 18:33

    Кедровата елха се предлага от 1 до 5 метра. :shock:

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Декември, 23:17

    За всяко отрязано или отсечено дърво трябва наказание независимо кой е , дори и за тези от горското !

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Декември, 08:20

    Елхите, №2, се отглеждат в разсадници точно с тази цел - да бъдат продавани на пазара за Коледа и Нова година. По - добре ли е някой безразборно да отиде и да сече елха или борче, каквото на него му хареса? Макар че сигурно ще се намери някой циганин да предлага в Севера незаконно отсечени елхи.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete