Четвъртък, 25 Април 2024, 03:08

От днес започна реализацията на съвместен проект между МВБУ и Висша школа във Враня

10 Ноември 2017, 15:36
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2039 0


От днес стартира официално практическо изпълнение на проект № СВ007.1.21.159 „Установяване на връзка между обучението по предприемачество в началните, средни и висши училища с цел актуализиране на учебните планове и подобряване на предприемаческите компетенции за улесняване заетостта сред младите хора”. Проектът се реализира в партньорство между Международното Висше Бизнес училище -Ботевград и Висока школа за приложни професионални студии – Враня, Република Сърбия. Той е насочен предимно към учебните заведения в община Ботевград и Пчинска област. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-УПП България – Сърбия, 2014 – 2020г.

 

Основната цел на проекта е да насърчи креативността, иновациите и самостоятелно търсене на работа при младите хора. Усилията ще бъдат насочени към развитие на личностни качества, които са в основата на предприемаческото поведение, за да могат те да повишат желанието за самонаемане на работа и предприемачество. Усвоените знания и умения ще им дадат възможност за кариерно развитие, както и да могат да работят по конкретни предприемачески задачи, да развиват бизнес умения за създаване и управление на предприятие.

 

Официалният старт на изпълнението на проекта бе даден в сградата на МВБУ, днес от 11.00ч. Тук ще протече три дневно обучение с преподаватели от учебните заведения на територията на Ботевград. Паралелно с това ще се провежда обучение във Висшето училище във Враня.

 

Проф. Ванче Бойков, преподавател в МВБУ,  направи кратко въведение, като подчерта, че е важно у децата още в началните училища да започнат да се създава предприемачески дух, който по-късно да им помогне да намират работа, да успяват да преодоляват всички трудности, които срещат днешните бизнесмени. Той даде думата на Лиляна Джорджевич, директор на колежа във Враня (Сърбия), която приветства българските учители- участници в проекта. Тя отправи покана към тях да гостуват във Враня на  обучението, което ще се състои през следващия уикенд. Тя заяви, че в него ще се включат 19 преподаватели от Враня, 13 от началните училища и 6 от средните училища.

„Надявам се чрез директните си контакти да научите нещо повече за нас, и ние за вас. Смият факт, че вие сте тук, както и ние, че сме тук, е истинско доказателство, че сме избрали истинския път. А това е пътят на науката и предприемачеството. Надявам се, чрез проекта да си дадем някакво по-голямо сътрудничество между училищата, което да продължи във времето”, заяви Лиляна Джорджевич.

 

Ректорът на МВРУ проф. Руслан Пенчев също отправи приветствие към всички присъстващи, както от българска страна, така и от сръбска. Той заяви, че инициативата по начина, по който е замислена, ще помогне децата от различните класове да бъдат запознати и да развият компетенции в динамичната среда,  в която днес живеем. „Ние ще се постараем онези деца, които най-добре се представят да бъдат поощрени. Нашата цел е те да получат вътрешен импулс и мотивация, както и желание  реално да се развиват по-нататък”. Проф. Пенчев обясни технологията на обучението, като подчерта, че по повод спецификата на предприемачеството, това ще бъде задача на преподавателите от МВБУ, които ще се заемат с учебната част. Тя ще бъде максимално съобразена и адаптирана с общите принципи, също и със спецификата на локалния контекст (Сърбия). По думите му с обучението ще се заемат проф. Теодора Георгиева и доц. Стела Балтова. „Важно е да се установят индивидуални контакти, в които да се използва в максимална степен онова което е конкутрентноспособно за нашите деца”, добави проф.Пенчев.

 

Сред основните очаквани резултати от проекта са посетени общо 34 начални, средни и висши училища, както и 227 избрани участници, които да се възползват от проекта. Идеята е в него да се включат 52 учители в началните и средни училища, както и студенти, завършили курса „Обучение на обучители”, успешно реализирали теста и получили акредитирани сертификати.  В рамките на проекта ще се разработят 37 учебни компании от 37 отбора, съставени от общо 185 ученици, сред които ще бъдат избрани победители. На тях ще бъдат връчени материални награди и сертификати. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete