Петък, 19 Април 2024, 22:24

Отбелязваме 112 години от обявяването Независимостта на България

22 Септември 2020, 13:34
обновена на 22 Сеп 2020
(5) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1652 3


На 22-ри септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. Община Ботевград отбеляза годишнината с тържествена програма.

Официалната част се състоя пред Паметника на загиналите в Балканските войни /1912 – 1913 г./ и Първата световна война /1915-1918 г./ на пл. „Незнаен воин“. Празничното шествие към площада тръгна в 10:20 часа от сградата на общинска администрация и премина по площад „Саранск“ и бул. „България“.

Денят на Независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година.

Водещите на събитието Миглена Василева и Николай Найденов изчетоха исторически слова пред ботевградската общественост:

„На 22-ри септември България чества едно от най-значимите събития в новата история. На тази дата през 1908 година българската държава- една от най-старите в Европа обявява своята независимост.

Днес 112 години по-късно всички заедно се събираме, за да си припомним историческите подвизи и смелостта на предците ни.

След Съединението през 1885 година България се развива с темпове , удивили тогавашна Европа. Възходът на младата държава е всестранен- и в областта на икономиката, и на образованието, и на културата, и на военното дело. Затова от година на година става все по-неприемлив и нетърпим нейният статут на Княжество, васално на Османската империя. По онова време Българското княжество няма право да сключва самостоятелни търговски договори, няма право нито на дипломатическо представителство в чужбина, нито на собствена войска.

Така 30 години след Руско – Турската освободителна война, приключила с подписването на Санстефанския мирен договор, извоюването на независимостта се превръща в една от основните цели на държавния елит. Такива опити са правени още през 1897 година по време на управлението на Константин Стоилов, но тогава се оказват неуспешни…

В началото на XX век условията за независимостта на младата българска държава били изключително благоприятни. Правителството на Александър Малинов взема решение да обяви независимостта на страната ни, но изчаква действията на Австро-Унгария.

Българският княз Фердинанд посещава император Франц-Йосиф във Виена за съгласуване на действията. Междувременно българските власти вземат източните железници в Южна България и това поражда противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Княз Фердинанд се колебае да обяви независимостта. Но правителството вече е решило! Това ще стане на 22 септември 1908 година в черквата „Св. Четиридесет мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на българската държавническа традиция и връзка с Второто българско царство[…].

[…]точно както било планирано в черквата „Св. Четиридесет мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. Сетне министър-председателят Малинов го повтаря отвън пред събралото се хилядно множество.

„Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ”, завършва историческият документ.”

Автентични снимки от паметното събитие, отбелязванетона първата му годишнина и копие от самия Манифест бяха раздадени днес.

В празничната програма взеха участие и деца от ОУ „Васил Левски”- Ботевград и техният ръководител Георги Иванов.

След края на церемонията с поднасяне на венци и цветя програмата продължи с концерт на Общински духов оркестър пред Исторически музей – Ботевград.

В рамките на концерта, като израз на дълбока признателност и благодарност, директорът на Исторически музей – Ботевград – г-жа Рени Петрова, връчи почетни свидетелства на дарителите на музея за периода 2019 – 2020 г.

"По традиция, в дните на културното наследство, Исторически музей-Ботевград отдава своята признателност на хората, без които нито един музей не би могъл да се организира и функционира пълноценно. Нашите дарители. Хората, които ни имат доверие, припознават и уважават дейността на нашите научни и културни институции. Хората, които разбират мисията на културата във всичките и аспекти. Тази култура, която отразява икономическите и социални основи, на които се гради нашето общество,  както и предаването на идеи и ценности, присъщи на всяка човешка стъпка в пространството и времето.

Позволявам си да споделя с огромно задоволство, че въпреки ограничаването достъпа до културни институти по време на изолацията с цел ограничаване разпространението на Ковид 19,  тази година фондът на Исторически музей-Ботевгарад, се обогати със стотици вещи и документи, имащи стойност на движими културни ценности от нашия край. Благодарим Ви!" - каза директорът на музея г-жа Рени Петрова.




Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (1) (6)
    1. добавен от: ДГГ 22 Септември, 14:47

    Праздник имаме, но независимост-не! Все слугуваме на някого... ама с крадливи и некомпетентни управляващи нищо добро не ни очаква!

    • (6) (1)
      1. добавен от: Анонимен 22 Септември, 17:32

      "ПразДник!" И как да ни очаква добро, като си толкова неграмотен?

  • Отговори (4) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Септември, 15:26

    Много просто. Малка държава

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete