Петък, 28 Февруари 2020, 08:00

Отбелязваме Международния ден на учителя

5 Октомври 2019, 08:00
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1150 1


Днес в над 100 страни в света се отбелязва Международният ден на учителя. Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, на която е подписан документът "Препоръки, засягащи статуса на учителя". Тя е реализирана едва през 1994 г., по инициатива на ЮНЕСКО. Тогава за първи път 5 октомври се чества като ден на учителите.

Учителската професия е една от най-важните и значими за развитието на всяко общество. А темата за образованието не спира да бъде актуална. Дори в 21 век все още има много места по света, където правото да посещаваш училище не е достъпно за всеки.
В България учителите винаги са имали изключително сериозен принос за развитието на обществото. По времето на Възраждането те са сред пионерите, поставили основите на възстановяването на националното ни самосъзнание.
Интересен факт е, че един от най-великите български поети, известен с непокорния си дух и буен нрав – Христо Ботев, също е бил учител.

Днешният ден е прекрасен повод да се обадим на любимите ни учители и да ги поздравим за празника им.

Честит празник, скъпи учители! Бъдете светлината по пътя към израстването на всички деца и не спирайте да ги вдъхновявате и мотивирате за нови знания, умения и успехи!Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (10) (0)
    1. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 08:48

    Честит празник на всички учители!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (457)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (43)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (38)
70% Complete
Мир по Земята (80)
70% Complete