Петък, 19 Април 2024, 17:22

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН на 1-ви декември

1 Декември 2019, 11:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1005 0


През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. През последните години този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над 190 държави по света.

Какво трябва да знаем за ХИВ/СПИН
ХИВ е вирус, който атакува имунната (защитна) система на човека, така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. Крайната фаза на ХИВ-инфекцията е СПИН.
СПИН означава Синдром на придобита имунна недостатъчност - развива се при инфектиране с човешки имунодефицитен вирус, или ХИВ. След инфектирането с ХИВ човек може да живее с вируса в кръвта си в продължение на години и да се чувства здрав дълго след като този вирус е попаднал в организма.
Заболяването е пандемично разпространено в целия свят. Счита се, че в света заразените с ХИВ са около 33 милиона, като най-голям е броят на заразените в страни от Африка, Азия и Латинска Америка. В България регистрираните случаи през последните години нарастват, като броят на официално регистрираните ХИВ-позитивни лица у нас към месец февруари 2019 г. е 3050.

Как се предава ХИВ/СПИН
Вирусът се предава от човек на човек. Обикновените социални контакти с ХИВ-позитивни хора не носят риск от заразяване. Такъв риск съществува само при сексуален контакт със заразени лица и при контакт с кръв , чрез инфектирани игли, спринцовки и др., възможно е предаване на ХИВ от бременна жена на плода й, както по време на бременността чрез общата кръвоносна съдова система, така и в хода на раждането или при кърмене.

Къде се изследва за ХИВ/СПИН
Kaбинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) –пациентите могат да получат подходяща консултация от специално обучени специалисти преди и след изследването, освен това анонимността е гарантирана. Лаборатории – резултатите от лабораториите са надеждни, поради използваната методика и апаратура.


Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването; кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН; яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete