Петък, 30 Октомври 2020, 04:22

Отбелязваме Успение Богородично

15 Август, 09:18
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1365 0


Днес се отбелязва един от най-големите християнски празници - Успение на Пресвета Богородица.

Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.В народната традиция празникът е известен като Голяма Богородица.
Според Светото писание това е денят, в който Дева Мария завършва земния си път на 64-годишна възраст и отива при Сина си в небесата.

Три дни по-рано Архангел Гавриил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното желание на Богородица е да види светите апостоли заедно и по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос - в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.


Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни".

В памет на явяването на Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Успение Богородично е много почитан празник в България и заради многото именици. Мария е най-популярното женско име в страната - носят го над 113 хил. дами. В последните десет години то държи второто място по брой новородени момичета, които са били кръстени така. Имен ден празнуват също Марийка, Мара, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела и др. Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (543)
70% Complete
Не съм съгласен (302)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (243)
70% Complete